Watergedragen verf droogt snel

Tiho

  • #1
Op mijn zolder ben ik met watergedragen verf bezig, wat mij een beetje tegenvalt is zo snel als het droogt, is hier wat aan te doen?

Verder wilde ik gister in het dorp zeg maar een potje halen, gewoon schildersbedrijf met winkel. Hadden ze niet, niet hard genoeg en zo?

Oplosmiddelrijk over watergedragen is dat af te raden of te proberen?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Wachten tot de temperatuur ca. 18 0c is. Dus s"ochtends heeeeeel vroeg beginnen. Een te hoge luchtvochtigheid is weer een keerzijde van watergedragen verf verwerken: de lucht is dan al zwaar verzadigd met waterdamp, dus het oplosmiddel ( water ) kan daar dan nog maar moeilijk bij. Kleverige lagen zij het resultaat.

Op een zolder met de huidige temperaturen kunt u zo snel niet schilderen of de watergedragen verf trekt al aan. Een bakkie of een peukie tussendoor is not-done.

Gebruik ook het juiste gereedschap: dus geen rollertje van 10 cm voor een deur, maar minimaal 15 cm en breng de verf direct aan vanuit een verfbakje met de roller. Kozijnstijlen- en dorpels /regels zult u met een speciale kwast moeten doen. Zet zeer ruim op en verdeel de verf snel. Strijk 1x op en ...afblijven. Ja, het klinkt allemaal heel makkelijk, maar wij als professionals zijn er ook niet blij mee, met dank aan de wetgever.

Drogingsvertrager ( water ) toevoegen heeft geen zin, want daarmee holt de dekking achteruit en de droge laagdikte ( laagdikte= duurzaamheid).

Terpentine over watergedragen kan wel, maar dan moet u om elk risico van onthechting door spanningsverschillen tussen de beide productsoorten een AllGrund aanbrengen. Daar zit u niet op te wachten denk ik.

Onder DHZ-er's heeft watergedragen verf een slecht imago. De schilderswinkel gaat hiervan dus geen voorraad houden, want opslag kost geld.
 

Tiho

  • #3
Op zich is het wel lekker natuurlijk dat het snel droogt, maar ik ben gewent dat je een foutje nog wel ff aan kan halen (verf op mijn werk elke dag wel) maar dat is nu echt not done idd.

Ik heb ook net een deur afgehangen vanmorgen en hier zie ik eigenlijk tegenop met deze verf. Maar kan natuurlijk ook eerst het binnenkader doen en de volgende dag het buitenkader of andersom.

Rollers zijn ook niet het 'echte' schildersgereedschap is mijn mening. Ik begrijp echter wel dat het gilde hier nu gemeenschappelijk toe wordt gedwongen. Alsook ik.

Enig voordeel is vooralsnog dus snel droog dus minder stof, geen stank (=andere stank ), en je kwast is makkelijker te reinigen onder de kraan wat eigenlijk niet mag :mrgreen:

Misschien een puntje om op te pakken door floetrol.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Beste Tiho,

Ook hier is het inderdaad compromissen sluiten: rollers zijn echter onontbeerlijk ( ik zou anders 5x zolang over sauswerk doen ) en voor een snelle verwerking van watergedragen verven, maar ook lakverven op grote panelen bijvoorbeeld.

De kwast als applicatiemethode voor watergedragen werkt prima voor kozijnstijl-en regelwerk, maar geeft bij het schilderen van bijvoorbeeld vlakke deuren altijd strepen. Dat hoeft niet altijd storend te zijn: bij restauratiewerk maken wij die "strepen" al op de ondergrond door de grondverf / voorlak als die bijna droog is nogmaals op te strijken.

Hierdoor krijg je dan dat specifieke kwaststructuureffect dat je vaak op oude voordeuren ziet.

Je kunt inderdaad eerst de panelen en schuine opkanten doen, en daarna de dorpels en stijlen. Veeg met een natte doek de verf die op de stijlen en regels komt direct weg als de panelen en opkanten worden ingevuld: deze verf blijft anders heel hinderlijk door de eindlaag heen komen. Dat zie je pas als de rest van de deur is gelakt.
 

Tiho

  • #5
Oud maken heb ik beneden wel gedaan met het oude wc raam en kozijn.
Nu moet het strak worden liefst, ga het kader voor kader doen dus. Dit omdat de rest van de kamer al in deze verf is gedaan en ik twee plinten bij moet werken. Anders had ik andere verf zwaar overwogen.

Dat ruim opzetten was ik al achter ja. Oplosmiddelrijk druipt volgens mij veel eerder. Dat is alleen niet erg algemene info.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Oplosmiddelrijk droop. Een grote Nederlandse speler, naam: 18e letter van het griekse alfabet, heeft dit nu echt goed ondervangen.
De anderen gaan natuurlijk heel snel volgen. :mrgreen:
 

Tiho

  • #7
Patenten duren vier jaar toch? Das een mooie uitvinding iig.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
Iedereen in Nederland staat het vrij zijn bestaande product te verbeteren. De grondstoffen voor de fabricage van verf zijn vrij algemeen. Vaak zit hem het "geheim" in de toeslagstoffen en die zijn dikwijls weer in handen van toeleveringsbedrijven.
 

Pepjo

  • #9
Kees de schilder schreef:
Oplosmiddelrijk droop
Is niet elke verf oplosmiddelrijk ? Zonder oplosmiddelen kan je toch geen verf aanbrengen ? Bij de ene verf is het oplosmiddel acryl en bij de andere alkyd volgens mij.
 

Tiho

  • #10
Zo wordt het beestje genoemt Pepjo. Over dampdicht en open is meer verwarring gelukkig.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #11
Nee. Alkyd en Acryl zijn geen oplosmiddelen.

Juist oplosmiddelarm: voor terpentineverven VOS2010 >300 mg/l.

Er bestaat vaak verwarring over de interpretatie van een oplosmiddel of en verduningsmiddel. Het meest voorkomende oplosmiddel is water dat ook als verdunningsmiddel dienst doet.

In de praktijk zeggen we tegenwoordig dan ook: terpentine- of watergedragen, want een alkyd-emulsieverf is wel degelijk verdunbaar met...water.

Met de eerste zal de DHZ-er zeer zeker bekend zijn: blik verf met scheut peut, de tweede gaat er moeilijk in: watergedragen krijgt een berg kritiek. De consument pruimt deze verf niet, ook al is zij minder milieubelastend, men kijkt uiteindelijk toch naar "hoe ziet het eruit".

Breekpunten zijn de verwerking, het wantrouwen in de duurzaamheid ( spoelt er toch niet af als het gaat regenen?) en het eindresultaat.
 

Klus aruba

  • #12
Ik heb al het houtwerk binnen en buiten met watergedragen verf gedaan (34 ramen en kozijnen en 12 deuren), bij een temp van 25 graden en een hoge vochtigheid (=voordeel).
Mijn ervaring is dat de duurzaamheid zeer goed is ( 7 jaar en steeds goed)
Er is een produkt op de markt (Floetrol)dat de "open"tijd verlengt. Het maakt het net iets beter te verwerken maar verwacht er geen wonderen van.
Ik had op een gegeven moment wel het goede recept. In een grote jampot met maar een paar cm verf erin deed ik een dopje van dat produkt en ong twee vingerhoedjes water.
Het schilderen werd zeer vroeg gedaan worden als alles nog koel is en met een dure speciale kwast. Vlakke binnendeuren met de roller 's ochtends heel vroeg een fout is niet te herstellen zonder de hele deur weer opnieuw te doen. Een groot nadeel vindt ik nog steeds het vocht open karakter van de verf.
Als ik het allemaal nog eens zou doen doe ik toch weer met watergedragen gebruiken, al was het alleen al voor het opruimen/schoonmaken van de boel.

klusaruba
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #13
Da's mooi dat u goede ervaringen hebt met watergedragen verf, maar wat ik wilde aangeven is dat de meerderheid die niet zit zitten.
 

Tiho

  • #14
Vanavond de plinten en de gehele deur gedaan met echte verf van de proffesionele vakhandel. Daar komt het voortaan dus vandaan ook.

Valt prima mee te werken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu