Waterdrukvraag

Loesy

  • #1
Beste mensen,

Ik heb even een vraag over de waterdruk van de CV ketel. Nadat ik een designradiator heb laten plaatsen in de badkamer is dus het water er helemaal af geweest. Daarna weer gevuld tot ongeveer 2 bar. Na elke dag wat lucht uit de verwarmingen te hebben gehaald moest ik hem even weer bijvullen. Nu heb ik de druk staan op 1.8 maar nu mijn vraag. Misschien wel een hele domme vraag.

Klopt het dat die waardes wat schommelen als je warm water gebruikt of de verwarming thermostaat hoger zet? S'morgens staat hij namelijk op ongeveer 1.5 en na het huis te hebben verwarmt zie ik hem staan op 2. Ik wil gewoon even weten of dat normaal is.?

Tevens kon ik een verwarming niet warm krijgen terwijl de leidingen wel warm waren. Gelukkig heeft een goede kennis wat bakjes water uit het kraantje onderaan de verwarmingsplaat laten lopen, dat water was gitzwart, olieachtig. Daarna de ketel weer bijgevuld en nu word de plaat gelukkig weer warm. Het is toch wel een gedoe als je al het water uit de leidingen laat lopen en nieuw bijvult. Ik ben nu al een week bezig om luchtvrij te verwarmen. Sinds gisterochtend lijkt het dus goed.

Ik wil dus alleen weten of het normaal is dat het metertje wat schommelt op een dag als je dus water vraagt of de CV wat hoger of lager zet.

p.s heeft die druk ook te maken met een hardere straal water? Dus zou ik hem hoger al 2 zetten heb je dan meer druk op het water of is dat niet te beinvloeden door de ketel?

groetjes
Loes
 

Gerrit

  • #2
De c.v.-installatie is een gesloten systeem, het is dus normaal dat bij verwarmen de druk wat oploopt.

Omdat het een apart circuit is heeft deze druk niets met de druk van de waterstraal te maken.
Die zwarte smurry uit de radiator heb je liever niet uit je kraan. :mrgreen:
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dat ontluchten zal u voorlopig deze winter nog wel houden.


Uw expansievat word al wat slechter, 0.5 bar oplopen is redelijk veel.

Of uw nieuwe vat is te klein.
 

Loesy

  • #4
Ik heb een jaar geleden een nieuw vat gekregen dus daar kan het niet aan liggen. het valt me gewoon op dat smorgens bij opstaan, dus verwarming snachts op 15-16 dat hij op ongeveer 1,5-1,7 staat. Ga ik de verwarming aanzetten en na een uur staat hij op 2.1.
Over de dag gezien staat hij dan smiddag weer op 1.8 bij constante temperatuur van 22 graden op de thermostaat.

Het zal dus wel normaal zijn dat bij koude verwarming de druk ook wat minder is.

Ik heb een zelf ontluchter op de ketel zitten dus die zal de lucht wel laten ontsnappen. Dan deze hele week in de ketel zelf en alle verwarmingen alles ontlucht. Ik hoor ook geen lucht meer borrelen. Hopelijk is alles nu goed en hoef ik niet zo 'dwangmatig' die meter in de gaten te houden als ik weet dat het bij koude en warmte war kan schommelen.
 

Loesy

  • #5
Gerrit schreef:
De c.v.-installatie is een gesloten systeem, het is dus normaal dat bij verwarmen de druk wat oploopt.

Omdat het een apart circuit is heeft deze druk niets met de druk van de waterstraal te maken.
Die zwarte smurry uit de radiator heb je liever niet uit je kraan. :mrgreen:
Dankje Gerrit voor het antwoord. Ik hoef mij dus geen zorgen te maken dat het smorgens wat minder is dan overdag in de meter? Kan hij op 1.8 blijven staan bij verwamt systeem of moet er meer in? Ik heb namelijk het gevoel dat als ik er meer indoe, wat ik al gedaan heb op 2.2, dat hij toch terugloopt naar 1.8.

haha die zwarte smurry was dus kennelijk wel een oorzaak ervan dat 1, de belangrijkste plaat in de woonkamer het niet deed. Ik ben maar blij dat mijn kennis dat heeft opgelost, ik zou anders niet weten wat te doen. Ik denk altijd onmiddelijk dat alles kapot is als het niet werkt en er gesloopt moet worden :(
 

-stuffie-

  • #6
Je hoeft je geen zorgen te maken. Jouw waardes zijn goed. Pas als de schommelingen groter worden (bv van 1 tot 3), dan moet je je zorgen maken. Bij een te lage druk doet je CV het gewoon niet meer en moet je bijvullen. Bij een te hoge druk gooit ie het water eruit via het overstortventiel.
 

W en d

  • #7
Water heeft de eigenschap om uit te zetten als het opgewarmd wordt.
omdat het een gesloten systeem betreft en water niet samen persbaar is zal dus de druk hoger worden.
ook het aanslaan van de cv pomp geeft een druk verhoging.
dus met een koude cv installatie met cv uit zal de druk dus iets lager zijn,dan wanneer de cv aan is met een water temperatuur van 80*c
 

Loesy

  • #8
Dank jullie wel voor de antwoorden. Ik ben gerustgestelt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu