Waterdrukverlager

Unartic

  • #1
In onze woning (agrarisch woonhuis uit begin jaren 50) is direct na de watermeter een drukverlager geplaatst. De waterleiding gaat van 22mm naar 15mm (drukverlager) en gaat dan weer in 22mm door.

Nu zou ik graag de drukverlager er uit willen halen zodat ik met de volledige capaciteit van 22mm door kan (dubbele douche die veel water vraagt).

Nu weet ik alleen niet zeker of ik de drukverlager zonder problemen kan verwijderen. Weet iemand wellicht waarom zo'n drukverlager doorgaans geplaatst wordt? Het lijkt me sterk dat het leidingwater bij ons op bijv 6 bar binnenkomt en dan eerst naar 3bar verlaagd moet worden.
 

Xr8

  • #2
Deze zal waarschijnlijk niet zonder reden geplaatst zijn. In heuvelachtig gebied kan de druk best hoger zijn dan gewenst.

Zet voor de druk reduceer een t stuk met daarin een drukmeter. Indien de waterinstallatie in rust is dan kun je de statische druk aflezen. Is deze te hoog dan krijg je problemen met oa vlotters in toilet en inlaatcombinaties.

Succes.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik denk niet dat dit een drukverlager is, waarschijnlijk is het een gewoon stukje 15 mm pijp, misschien meer bedoeld als doorstroombegrenzer dan als drukverlager.
Vermoedelijk heeft er eerst een leidingnet gelegen van 15 en 12 mm, vroeger werd er niet zoveel water tegelijk gebruikt.
Haal het stukje pijp weg en kijk of het een gewone pijp is, zo ja, dan overgaan naar helemaal 22 mm.
 

Unartic

  • #4
We wonen niet in heuvelachtig gebied :-) Wel achteraf met dichtsbijzijnde buren op 400m

Het is niet gewoon een pijpje. Bij deze wat foto's ter verduidelijking.



 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Deze ken ik niet.
Ik zou contact opnemen met de beheerder van het netwerk en vragen of de drukverlager er tussenuit kan.
Ik kan me geen situatie in een woning voorstellen dat dat ding nog nodig is.
 

Xr8

  • #6
Volgens mij is dat wel een drukverlager. In Duitsland zie je die ook wel. Doe eens een meting zoals ik al aangaf. Dan weet je de druk. Tot een bar of 4 zou het zonder prima moeten kunnen. Kan op het deksel niet goed lezen maar je kunt deze instellen.

Succes.
 

Pepjo

  • #7
Zo'n apparaat heb ik in Frankrijk ook.
Je kunt de druk inderdaad instellen met de schroef bovenop.

De reden van dit apparaat is dat sommige apparaten niet meer druk dan 3 of 4 bar kunnen hebben, omdat ze anders beschadigen. Ga dus goed na wat de druk is die binnenkomt en welke apparaten je in huis hebt die drukgevoelig zijn.

Het zal er niet voor niets tussengezet zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu