Waterdruk verhogen voor besproeien tuin

Heide410

  • #1
Ik heb zojuist een besproeingsysteem aangelegd in mijn tuin, maar ik denk dat ik net te weinig druk heb. De sproeiers functioneren niet helemaal optimaal. Mijn idee is om de druk van deze ene leiding te verhogen (verder geen drukproblemen in huis). Verhoging die nodig is is volgens mij minimaal. De leiding naar de tuin is gewoon afgesplitst vanaf hoofdnet vanuit meterkast. Ik zit eraan te denken om een zgn. Grundfos Homebooster direct op deze ene leiding te monteren. Is dat een optie of heeft iemand anders een idee?
 

Pigion

  • #2
Een "home-boosterpomp" kan wel helpen voor een lange leiding met veel weerstand. Echter als er tegelijk teveel sproeiers openstaan, helpt ook zo'n pomp niet. De sproeiers of lussen met druppelaars moeten in groepen worden ingedeeld en dan steeds om de beurt 1 groep open (sproeien).
Dit priciepe zie je ook op golfbanen. Meestal worden er maar één of twee greens tegelijk besproeid. Voor de bestureing zijn er mooie systemen in de handel incl. regensensoren etc.

Pigion
 

James108

  • #3
Je kan ook nog kijken naar een hydrofoorpompsetje. De betere agrarische doe het zelf handel kan die dingen leveren.

Zo'n ding is zelfsturend, zo gauw hij drukval registreert (lees de kraan van de sproeiers open gaat) gaat ie aan om de druk in de afgaande leiding te verhogen.
 

Heide410

  • #4
@James108
Heb ik naar zitten kijken maar overal kom ik tegen dat zoiets gebruikt wordt voor het opzuigen (vijver oid). Deze kan dus ook op mijn waterleiding worden geplaatst? Ik zie ze al voor ca. € 100,-. Aangezien ik maar een klein beetje druk nodig heb en de leiding in de zomer 1 x per dag wordt gebruikt voor ca. 30min. max heb ik geen hele dure pomp nodig. Moet ik nog ergens op letten v.w.b. aanvoerleiding o.i.d.? Kan ik zo´n pomp ook zelf monteren (ben wel redelijk ervaren doehet zelver...)?
 

Pepjo

  • #5
Het water dat je wil gebruiken moet ook ergens vandaan komen.
Je kunt volgens mij niet meer druk uit je systeem halen dan dat de waterleidingsmaatschappij je levert. Of wil je de aanvoerleidingen leegzuigen ?

Het lijkt me dus dat een extra pomp alleen zal werken als je je eigen water oppompt of uit een sloot oid haalt.
 

Kaajee

  • #6
Pepjo schreef:
................Je kunt volgens mij niet meer druk uit je systeem halen dan dat de waterleidingsmaatschappij je levert........
Dit is nou net het hele principe van een hoge druk spuit, daar pers ik tot wel 100bar uit. Of kende je die nog niet? :D
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Die homebooster is bedoeld als drukverhoger voor de hele installatie b.v. in een appartement op de vierde verdieping en niet als drukverhoger voor een afzonderlijke leiding.
Als u de booster op een afzonderlijke leiding plaatst kan er onderdruk of te weinig druk in de andere leidingen ontstaan, een tijdgestuurde wateropname van b.v. een wasmachine kan het programma van de machine in de war sturen.

Zoals eerder aangeraden, het te sproeien gedeelte in sectoren verdelen kan het probleem verhelpen.
Het is overigens beter 1 x per week lang te sproeien dan elke dag 30 min. :wink:
 

Kacheltje

  • #8
Een homebooster of een hydrofoorpomp hoort om bovenstaande reden inderdaad in de hoofdaanvoer van de waterleiding te zitten.
Het plaatsen van zo`n booster op die plek kan waterslag veroorzaken als de druk erg hoog wordt.

Om meer water te krijgen zou je de diameter van de waterleiding vergroten naar het tappunt van de tuin. Dit geeft wat meer opbrengst, zeker als de leidinglengtes groot zijn.
 

Pepjo

  • #9
Kaajee schreef:
Dit is nou net het hele principe van een hoge druk spuit, daar pers ik tot wel 100bar uit. Of kende je die nog niet? :D
Jawel, maar daar verminder je de hoeveelheid water mee, om aan die druk te komen. Dat lijkt me nu juist bij het besproeien van een tuin niet gewenst. :wink:
 

Stania

  • #10
Er is in Nederland een soort van NEN-norm , die áchter de watermeter niet meer dan 45 l/min levert , doch de meeste waterleveranciers handhaven een waterdruk tot plm 2.5 bar , die dus vlak achter de watermeter gehandhaaft is .
Met lange leidingen , en veel bochten neemt zowel de druk , als ook de aantal liters per minuut af .
Een leiding geeft namelijk ook weerstand aan water .
Eventueel een paar vaten vullen met de leidingwater kraan , en daar dan een beregening pomp uit laten pompen , zou eventueel wel met een tijd schakelaar kunnen , en de water kraan ietsjes laten lopen , of via een Gardena tijdklok op de kraan .
Succes .
 

James108

  • #11
Zit wel wat in in voorgaande posts, maar een hydrofoor is primair een drukverhogingsinstallatie en dat was de vraag. Daarnaast zit er vaak ook een expansievat op wat de zaak en een deel watervoorraad op druk houdt en de pulserende werking van de pomp dempt. werk dus eigenlijk min of meer als een luchtcompressor maar dan voor water.

Het is idd wel zo dat je kans hebt op drukval ergens anders in de aanvoerleiding op het moment dat de hydrofoor te groot is voor de rest van je installatie of te weinig opbrengst indien ie op een astmatisch leidinkje staat.

Dit type wordt veel gebruikt op schepen om het drinkwaternet op druk te houden en van water uit de tanks te voorzien. Drukval in de aanvoer is dan meestal niet zo'n issue.

Maar er zijn vast meer wegen die naar Rome leiden en met een paar vaten zoals Stania aangeeft kun je misschien ook regenwater gebruiken i.p.v. hoge kwaliteit water om je gazon te besproeien.
 

StefanD

  • #12
Een beregenings-pomp is prima geschikt voor dit doel. Ik gebruik zelf zo'n ding (+- 100 euro van een bekend tuingereedschap-merk) om de druk in een lange tuinslang (zo'n 30m) te verhogen.

Een automatische aan/uit schakeling is handig, maar niet noodzakelijk. (Zonder zo'n automatische schakeling moet je er wel zelf op letten dat de pomp niet lang werkt zonder dat er water stroomt)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Vorige topics niet gelezen ?
Een hydrofoorpomp trekt onderdruk in de waterleiding en kan sowieso niet meer water verwerken dan de waterleiding kan aanvoeren, het verschil met of zonder pomp zal vrijwel niet te merken zijn.
 

Kacheltje

  • #14
Onderstaande grafiek geeft aan wat een extra pomp doet met het debiet.
Er is wel degelijk een verschil als je er een hydrofoorpomp of boosterpomp plaatst.

grafiek niet meer online
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Klopt, als er voldoende aanvoer van water is, TS geeft aan dat het daar aan schort.
Heide140 schreef:
(verder geen drukproblemen in huis)
Het is dus een kwestie van onvoldoende aanvoer.
Als er voldoende aanvoer was deden de sproeiers het wel, dat heeft niet alleen met drukverhoging te maken.

Ik raad TS aan een tyleen leiding vanaf de de meterput te leggen naar de tuin, normaal gesproken moet het probleem dan opgelost zijn, eerst proberen en dan pas aanleggen om zeker te zijn dat het werkt.
 

Kacheltje

  • #16
@Jan,
Als er onvoldoende aanvoer is, lees hier druk, betekent niet dat het debiet niet toeneemt volgens deze grafiek.
Deze grafiek geldt voor alle systemen waar 2 pompen in serie staan.

@Heide140,
Zoals Jan en ik al eerder aangaf is het niet aan te raden om je waterleidingdruk niet te veel moet verhogen. Met 3 bar en een leiding met voldoende grote neemt je debiet al toe. Zeker als het gaat om lange leiding lengtes is de winst groot.
6 bar door kleine diameters persen is vragen om problemen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Die grafiek geldt dus niet omdat er geen twee pompen in serie staan.

Heb je overigens al bedacht wat er nog meer kan gebeuren als er niet voldoende wateraanvoer is ?
Stel dat er twee kranen met beluchter in de installatie zit, bij onderdruk zal hierdoor lucht in de leiding en tenslotte in de pomp komen met als risico dat de pomp kapot draait.

Dit is trouwens mijn laatste reactie tenzij de TS een nieuwe vraag heeft.
 

Kacheltje

  • #18
Bij deze ook mijn laatste reactie op deze onderlinge discussie.

Het water stroomt bij ons niet vanzelf uit de kraan, ik weet niet of dat bij sommigen wel het geval is. Voor wie bekend is met drukverhogingsinstallaties weet dat deze niet enkel voor hoogbouw toegepast worden. Ook gebouwen waar veel watervraag is kom je vaak deze installaties tegen. Met de huidige waterbehoefte van woningen zie je dergelijke installaties steeds meer.
Als 2 a 2,5 bar niet voldoende is plaatst men een dergelijke installatie die de druk met 0,5 tot 4 bar kan verhogen en bij gebruik ook vast handhaven. Zo heb je de beschikking over meer water. Meer druk opde leiding betekend simpelweg ook meer waterdebiet opje leidingnet.

De hogedrukspuit is een slecht voorbeeld. De moet 100 bar door een gaatje ter grote van een speld drukken. Doel van een hogedrukspuit is veel druk en niet zo zeer heel veel water.

De reactie die je laatst gaf en het direct sluiten van het topic was me slecht gevallen. Als ik je reacties opdit onderwerp zie heb je zeker geen enkele achtergrondkennis van drukverhogingsinstallaties. Geeft op zich niets maar stel je dan niet zo op bij het beantwoorden daarvan. Stel je dan wat gereserveerd op.
 

StefanD

  • #19
Jan schreef:
Vorige topics niet gelezen ?
Een hydrofoorpomp trekt onderdruk in de waterleiding en kan sowieso niet meer water verwerken dan de waterleiding kan aanvoeren, het verschil met of zonder pomp zal vrijwel niet te merken zijn.
Ik heb de vorige topics wel gelezen, maar eerlijk gezegd is dat niet eens nodig omdat ik zelf ervaring met een beregeningspomp heb:
Als ik een tuinslang van 10m op mijn buitenkraan aansluit komt daar voldoende water uit voor een gewone gazonsproeier. (Ik heb verder in huis ook geen drukprobleem)
Zet ik daar vervolgens nog 20 meter tuinslang tussen, dan komt er beduidend minder water uit de sproeier.
Zet ik er vervolgens een (lichte) beregeningspomp tussen, dan komt er weer een normale hoeveelheid water uit de sproeier.

Kortom: een beregeningspomp kan wel degelijk van nut zijn als je een lange slang op een kraan aansluit.
 

Heide410

  • #20
Allemaal bedankt voor de reacties. Interessante discussies, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik niet veel opschiet :(
Ik ga maar eens mijn licht opsteken bij een goede plaatselijke loodgieter.....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu