Waterdichte laag onder laminaat of juist niet?

Butterflies

  • #1
Moet er nu wel of geen waterdichte folie onder de isolatie?
De ene zegt van wel omdat je zo voorkomt dat er vocht uit de grond of wanden de laminaat in trekt. De ander zegt van niet omdat zich dan vocht op kan hopen onder de waterdichte folie hetgeen voor een muffe lucht kan zorgen.

Ik heb een betonnen vloer die is geegaliseerd.
Volgens mij kun je beter de folie weglaten. Ik er dan van uit dat er in de laminaat geen waterdichte laag zit, zodat eventueel vocht kan verdampen. Uiteraard krijg je dan meer werking in het laminaat, maar dat is toch wel op te lossen. Lijkt me beter dan rotting onder de waterdichte folie.

Wie kan hier uitsluitsel over geven?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Een dampdichte folie is vaak een voorschrift van de fabrikant van het laminaat. Voorkomen moet worden dat vocht vanuit de ondervloer in het laminaat trekt om schade aan het laminaat te voorkomen.

Een dampdichte folie is dus in principe noodzaak. Je kunt het ook zo zien, als de vloer droog genoeg is om de folie te kunnen weglaten, dan krijg je ook geen vochtophoping onder de folie.

Er zijn wel specifieke situaties waar de folie wel moet worden weggelaten. Dat is bijvoorbeeld in de situatie waarin een houten vloer aan de onderzijde al dampdicht is afgewerkt. Een folie aan de bovenzijde, zorgt er dan voor dat het hout wordt opgesloten en kan gaan rotten. het is dan beter om de folie weg te laten.

In uw situatie is er sprake van een betonvloer, dus gewoon een folie toepassen om problemen te voorkomen.
 

Butterflies

  • #3
'Een dampdichte folie is dus in principe noodzaak. Je kunt het ook zo zien, als de vloer droog genoeg is om de folie te kunnen weglaten, dan krijg je ook geen vochtophoping onder de folie. '

Ja, maar als de vloer droog is dan krijg je ook geen vocht in het laminaat als je de folie weglaat. En als er dan toch wat damp omhoog komt, dan kan dat toch ontsnappen door al die niet dampdichte lagen van isolatie en laminaat.

Ik blijf het tegenstrijdig vinden. Ligt dat aan mij. Zie ik iets over het hoofd?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het gaat niet alleen om hoe droog je vloer is. In jouw ruimte is altijd iets van vocht. Vocht zit in de lucht. Lucht gaat van warm naar koud en ergens wordt het vocht, op het dauwpunt water. Kan je de vochtigheid voor het dauwpunt veranderen zal daar geen water ontstaan.
 

Butterflies

  • #5
Als je nu ook nog aangeeft hoe jouw (Wgb) kennis van de natuurkunde in mijn vraag over de ondergrond van laminaat past, dan kunnen we er wellicht ons voordeel mee doen!?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als je wat berichten hebt gelezen over dit probleem ben je tot de ontdekking gekomen dat condens enz. nogal ingewikkeld is. Er zijn 4 parameters in het spel en deze veranderen continu.

Als de fabrikanten voorschrijven dat je een folie moet aanbrengen, wie ben ik dan.
Zij zullen de koppen bij elkaar hebben gestoken en dit als algemene regel hebben gemaakt.
Mij ging het om het fijt dat jouw idee was dat het vocht uit de beton omhoog komt en door een laag plastic moet worden tegen gehouden.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Butterflies,

Enig idee wat er gebeurd als er vocht in je laminaat komt? Dat los je dus echt niet meer op. Bij een betonvloer is het heel eenvoudig. Folie toepassen omdat het een eis is van de fabrikant van het laminaat.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Er valt weinig te rotten onder de folie. Er zit immers alleen steenachtig materiaal onder.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu