Waterafvoerbuis in een speciale vorm

Yhano

  • #1
Hallo,

Mijn grootvader is sinds kort begonnen met zijn terras helemaal aan te passen. Hierdoor moeten we de waterafvoerbuizen van de goot verleggen omdat die anders in de weg zouden liggen. We willen de waterafvoerbuis in de muur steken en hebben hier al een deel van de muur voor uitgekapt.

Het probleem is nu dat de muur, wat een soort van siermuur is, een bocht maakt die eerst flauw afbuigt en daarna scherper begint af te buigen. We hebben al geprobeerd om met tussentstukken de bocht te maken, maar dan komt de buis uit de muur en kunnen we hem niet dichtmaken. We hebben ook al geprobeerd om een PVC buis te vullen met zand, op te warmen en te buigen, maar dan krijgen we weer geen mooi gebogen buis en zitten er deuken in. Ik kwam op het idee om een buigveer te gebruiken, maar de buis is 80mm diameter en zo'n dikke buigveer is niet te vinden.

Nu was mijn vraag of iemand een idee heeft om een PVC buis in de gewenste vorm te buigen of een flexibeler materiaal weet dat kan dienen al afvoerbuis voor het regenwater.

Alvast bedankt en als u nog meer informatie of foto's nodig hebt om me te kunnen helpen, moet je het maar posten hier!
 

Anntje63

  • #2
Als je er écht niet uitkomt met bochten, moffen en verlopen kun je nog proberen om door de muur stuk flexibele slang ertussen te zetten. die dan met verloop weer op gewone pvc aan koppelen. De gewapende die ook wel voor vijvers of zwembaden wordt gebruikt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Een buis van 80 mm buigen valt niet mee, het is hwa buis en niet zo geschikt om te buigen.
Met rwa buis van 75 mm zou het misschien kunnen lukken, zorg voor zeer droog en fijn zand (zilverzand), zet de buis rechtop en klop tijdens het vullen regelmatig op de buis om het zand te verdichten en maak de uiteinden dicht.
Hierna de buis langzaam en gelijkmatig verwarmen, hoe hoger de buitentemperatuur hoe beter, de buis koelt dan niet zo snel af.
De warmte wordt voor een gedeelte vast gehouden door het zand, daarom is het belangrijk dat er langzaam wordt verwarmd zodat het zand op temperatuur komt.

Zou het een iets dunnere pijp mogen zijn dan is tyleenbuis een prima alternatief, tyleen is van zichzelf buigbaar, vooral als het buiten warm is.
 

Yhano

  • #4
Ontzettend bedankt Jan en Anntje! Ik ga het eerst nog is met fijn zand proberen, want het zand dat wij gebruikte was redelijk grof als ik het me goed herinner. Het kan jammer genoeg niet kleiner zijn als 80.

Dat gewapende dat wordt gebruikt voor zwembaden en vijvers, wat is faar de precieze naam van? Dan kan ik eens rondbellen naar bedrijven zodat ik een plan B heb moest ik het buigen toch niet tot een goed einde brengen.


Nogmaals bedankt!
 

Tiho

  • #5
Wij gebruiken voor de zuigleiding tussen olietank en pomp slangen met een metalen coil erin. Degene waar ik zo snel een foto vind is doorzichtig, die moet je niet hebben omdat hij veroudert.

Dezelfde in rubber, die is dus zwart moet je hebben dan. Hret zal niet goedkoop zijn, maar is een optie.

 

Yhano

  • #6
Weten jullie misschien van welk materiaal deze buizen dan zijn en waar ik die eventueel kan vinden, want tot zover heb ik geen resultaat gevonden.

Alvast bedankt!
 

Tiho

  • #7
Bij een bedrijf dat zoals wij in autolaadkranen doet of een landbouwmechanisatiebedrijf.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu