Water zonneboiler voor wasmachine gebruiken

Barrabas

  • #1
Wij wonen in Italië en gaan in de toekomst een zonneboiler op ons dak plaatsen.
Nu denken we wel eens gehoord te hebben dat het mogelijk is het warme water van de zonneboiler ook te gebruiken voor de wasmachine en/of vaatwasser. We hadden zelf bedacht dat het plaatsen van een thermostaat-kraan voor de waterinlaat van de was/vaat-machine een oplossing zou zijn. Volgens onze "leken redenering" zal de was/vaat-machine dan het water niet meer gaan verwarmen omdat de warmtesensor de juiste temperatuur registreert, en dus elektrische energie besparen, we horen graag als dit niet klopt. Maar ook het water voor het naspoelen wat naar wij menen koud gebeurd zal dan de temperatuur hebben waarop de thermostaat-kraan is ingesteld. Kan iemand advies geven of misschien is het nodig een speciale was/vaat-machine geschikt voor deze methode aan te schaffen.

Met vriendelijke groet
 

Fiesiekus

  • #2
Dan moet je dus de thermostaat op "koud" instellen op t moment dat de vaatwasser koud voor het condenseren nodig heeft?
Er zitten nog wel meer bezwaren aan vast; kijk eens naar Vaatwasser aan thermostaatkraan.
 

Barrabas

  • #3
Ja, dank je Fiesikus,
Je zou idd de thermostaatkraan op koud kunnen zetten op het moment dat de machine die temperatuur nodig heeft, maar dat zal in de praktijk bij ons 9 v.d. 10 keer worden vergeten. Misschien zijn er speciale was/vaat machines die hier 2 water inlaten voor hebben of wat dan ook voor mooie oplossing. Misschien dat andere mensen dat al toegeast hebben.
 

W en d

  • #4
Om de vaatwasser te voeden met warmwater is geen slecht idee.
de wasmachine zou ik niet doen ivm met de wasjes die je wil draaien op 30* of 40*
 

JanvanOel

  • #5
Daar is een oplossing voor: je kunt hotfill googlen en kijken naar de voorschakel apparaten of deze link volgen (commerciële link verwijderd)

Succes!
 

Klaas34

  • #6
Dit is inderdaad mogelijk, alleen moet de vaatwasser en/of wasmachine hier wel geschikt voor zijn. Meestal hebben zulke machines twee wateraansluitingen.

Succes
 

Barrabas

  • #7
Ja, al googelend leert men. Ik heb met diverse nieuwe steekwoorden al veel informatie gevonden op vooral Belgische websites over zuinig om gaan met energie.
De adviesen verschillen nog wel; bijvoorbeeld van mensen die een vaste warmwaterinlaat voor de vaatwasser afraden vanwege het condenseren op het laatst tot iemand die dit gewoon toegepast heeft en vindt dat de vaat veel beter droogt.
Voor de wasmachine is toch echt de oplossing een thermostaatkraan die je na 15 minuten op een koude temperatuur moet zetten. 'k Weet niet of dat bij mij gaat werken misschien maar een kookwekker om m'n nek hangen.
En dan het "hot fill" apparaat dat als ik het goed begrijp het programma van de wasmachine een beetje over neemt.
Ik denk dat het moet gaan lukken met het warme water van de zonneboiler, ik meen wel eens gelezen te heben dat ongeveer 90% van het energiegebruik van was/vaat-machines naar het verwarmen van het water gaat. In ieder geval allemaal bedankt voor het meedenken!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu