Water 1e verdieping 1 leiding splitsen of meerdere leidingen

Nachtwacht

  • #1
Goedendag,

ik wil op de 1e verdieping nieuwe aansluitingen maken voor bad, douche, wastafel in badkamer en wastafel op het toilet met flexibele waterleidingbuis.

Hiervoor heb ik dus 3 keer warm water nodig en 4 maal koud water.

De afstand vanaf het gat in de grond bij de voordeur is 10 tot 14 meter voor elke aansluiting. Afstand vanaf de CV ketel wellicht iets langer maar zal niet veel zijn.

Is het nu raadzaam om 1 (dikkere) kabel omhoog te brengen en dan vanaf onder de grond op te splitsen in de verschillende aansluitingen (en hiermee dus ook wat buis te besparen) of is het beter om gewoon elke leiding los aan te leggen zodat als de ene kraan open staat de andere kraan daar geen last van heeft ?

Bij voorbaat dank !
 

Beo

  • #2
Het heeft geen zin om elke leiding apart naar boven te trekken. Als je een dikkere leiding naar boven trekt dan merk je niet dat er meerdere kranen tegelijk openstaan. Vuistregel is hou de leidingen zo kort mogelijk maar regel de capaciteit door de leidingdiameter.
Overigens klopt je argumentatie niet, de waterleiding naar je huis is ook maar 1 leiding.
 

Fiesiekus

  • #3
1 x 15 mm omhoog en dan daar vanaf aftakken.
 

Nachtwacht

  • #4
Thanks.

Ja, de leiding mijn huis in is ook maar 1 leiding maar dat is dan wel een hele dikke :D

Mijn belangrijkste argument (let wel, leek hier die aan het denken is !) wat ik zelf in mijn hoofd had was vooral dat de kans op lekkage mij groter lijkt als ik naar boven ga en dan 4 keer splits ipv 4 keer naar boven.

ok... kans op lekkage is zo goed als even groot maar de lekkage is danwel voor in het luik onder de grond (onschadelijk) of in het plafond (hele vervelende lekkage lijkt mij)

Maar de concensus is duidelijk, ik ga met 16 mm omhoog en ga daar dus splitsen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
15 mm is veel te weinig, bij het douchen de kraan op de wastafel in het toilet openzetten levert een hete douche op want dan is het toiletreservoir meestal ook nog aan het vullen.
Ook in combinatie met een bad is 15 mm over zo'n afstand absoluut niet geschikt.
Ik zou tot de eerste aftakking (liefst het bad) met 22 mm gaan en dan verder met 15 en 12 mm, voor het bad 15 mm en voor de wastafels en toilet 12 mm.
Voor warm water is 15 mm voldoende, gebruik liefst gebogen bochten in plaats van een knie.
 

Nachtwacht

  • #6
Jan schreef:
15 mm is veel te weinig, ....

Ik zou tot de eerste aftakking (liefst het bad) met 22 mm gaan en dan verder met 15 en 12 mm, voor het bad 15 mm en voor de wastafels en toilet 12 mm.
Voor warm water is 15 mm voldoende, gebruik liefst gebogen bochten in plaats van een knie.
Dit probleem wilde ik dus ook ondervangen door losse leidingen te gebruiken voor elk aansluitpunt....

Is er een nadeel, anders dan dat het extra materiaal kost en extra werk, aan het aansluiten van elk punt met een eigen kabel ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Een echt nadeel behalve de kosten en het extra werk zit er niet aan, ik vraag me wel af waarom u dat wilt doen.
Houdt er wel rekening mee dat bij de watermeter er behoorlijk wat leidingen bij komen, de ruimte moet daar ook voor zijn, gaat u daar i.v.m. ruimtegebrek met knietjes werken dan is het een groot drukverlies en gaat het effect van aparte leidingen weer verloren.
Bij de maten die ik u gegeven heb komt er heus geen probleem van te weinig water.
 

Fiesiekus

  • #8
Waterleidingen worden door huizen altijd in 15 (koud) of 12 (warm) mm aangelegd.
 

Michiel_H

  • #9
Met uitzondering van de stijgleiding, direct na de meter, deze wordt meestal een maat groter uitgevoerd. In koper is dat dan 22 mm, in unipipe 18 of bijvoorbeeld zelfs 25 mm. Ik heb het over nieuwbouw (en over hoe ik het zelf heb gedaan). Oude situaties kunnen wel anders zijn, maar mijn ervaringen met badkamers in wat oudere woningen zijn wel dat je een koude of plotseling warme douche kunt verwachten als er elders iets wordt open gezet. In nieuwbouwwoningen, of bij compleet nieuw aangelegde installaties, zou je hier geen last meer van moeten hebben.
 

Nachtwacht

  • #10
Het is dus een oud huis waar ik alles nieuw ga aanleggen. Al het koper haal ik er uit en leg er nieuwe flexibele leidingen in. Elke leiding in huis wil ik compleet vervangen.

@jan: Waarom ik het zo wil doen ? Geen idee... zo zat het in mijn hoofd en voor mij is het "makkelijker" 200 meter 16mm slang bij de groothandel te halen dan dat ik 20 meter 22mm haal, 20 meter 15mm en 40 meter 12mm (groothandel waar ik kan inkopen levert zulke kleine stukjes niet). Ik heb het ook niet goed met de loodgieter overlegd. Heb slechts met hem besproken dat ik alle leidingen ga neerleggen en infrezen en daarbij hebben we het gehad over 16mm en een bepaald merk omdat hij dat altijd gebruikt maar nooit over verschillende diameters... dat kwam dus pas later bij me op dat mijn idee van 7 slangen naar de 1e verdieping (4 koud water en 3 warm) wellicht wat overdreven was :D Het is dus niet dat ik het zo "WIL"..... meer dat iets geavanceerders (22mm en 15mm en 12mm combineren) nog niet bij me was opgekomen. :shock: Bij de watermeter had ik dus 1 groot "verdeelpunt" in mijn hoofd.... (zo zit het overigens nu in koper ook nog grotendeels aangesloten maar dat was geen badkamer met 4 waterpunten)

@Fiesiekus: Is het een "probleem" als ik alles met 16mm doe ? Puur omdat ik van plan was 1 grote rol van 200 meter te kopen en daar alles mee te doen.

@Michiel: Dat is inderdaad precies de situatie die ik wil voorkomen. Nu zit er momenteel nog wel een CV ketel in die vermoedelijk het niet bij zal houden als boven iemand staat te douchen en beneden gaat de warm kraan open (meneer loodgieter melde dat het wel meeviel maar dat wil nog steeds niet zeggen dat het 100% is) maar dat is in de toekomst op te lossen bij een nieuwe ketel. Dan heb ik het liefst wel de leidingen zo liggen dat ik daar niet opeens een bottleneck heb gecreerd.

Allen dank voor jullie reacties !
 

Fiesiekus

  • #11
Nachtwacht schreef:
@Fiesiekus: Is het een "probleem" als ik alles met 16mm doe ? Puur omdat ik van plan was 1 grote rol van 200 meter te kopen en daar alles mee te doen.
Een schatting van de drukval heb ik gevonden.

Kost over 20 m 15 mm pijp ongeveer 0.8 bar drukverlies bij 15 l/min water naar de kranen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Het gaat hier niet om de drukval maar om de hoeveelheid water die tegelijkertijd getapt kan worden.
Zo veel tappunten als TS heeft kan niet met 15 mm ik vind het niet verantwoordt zoiets te adviseren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu