Wat zouden jullie doen? Centraaldoos onder het plafond.....

Epiduro

  • #1
Beste klussers,

ik heb het oude plafond verwijderd en wil daar nu de elektrische bedrading vernieuwen. Ik heb de wandcontactdozen, dimmer en centraaldozen (1 en 2) geplaatst. Ik heb een overzicht gemaakt van de situatie:



Op het plaatjes zie je een aantal dubbele stopcontacten die in de muur zitten. Linksboven zie je een stopcontact en een dimmer (D). In het midden van de kamer (in t plafond) zie je drie centraaldozen. (1,2 en 3). Doos 3 was al aanwezig en is het middelpunt van de kamer.

De situatie is nu dat de aanvoer van stroom in deze kamer in centraaldoos 3 aankomt (dat kan ik veranderen). Wij willen na verbouwing een tafel onder de centraaldozen zetten en twee lampen ophangen. Daarom heb ik zelf doos 1 en 2 toegevoegd. De voeding van de WCD gaat nu (nog) via centraaldoos 3.

In eerste instantie wilde ik doos 3 weghalen en de stroom binnen laten komen in centraaldoos 1. Alle stopcontacten aansluiten op centraaldoos 1 of 2. Maar! Ik twijfel of we in de toekomst niet een keer 1 centrale lamp op gaan hangen. Dus zou je zeggen laat centraaldoos 3 zitten. Ik wil echter het plafond dichtmaken en niet zo lelijk plaatje op het plafond hebben.

Wat zouden jullie doen? Centraaldoos drie onder het nieuwe plafond stoppen en goed uitmeten waar hij zit zodat ik evt. in de toekomst voorzichtig een gat kan maken voor het ophangen van 1 centrale lamp?

Of is dit absoluut verboden/af te raden om een centraaldoos onder het plafond te maken. Als je er een schakeling/connectie maakt tussen draden en die gaat "kapot" kan je er nooit bij.

Graag jullie advies!

Alvast bedankt,
Leon
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Ik zou alles aansluiten vanuit 1 en 2 en die met elkaar verbinden buiten 3 om. Maar ook 1 en 2 met 3 met loze leidingen verbinden en die leidingen en lasdoos 3 leeglaten. Eventueel een trekdraad er in achter laten.
Wil je achteraf alsnog 3 gaan gebruiken dan moet je vanuit 1 en of 2 draden trekken naar 3.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu