Wat zijn ze allemaal aan het ingraven?

Arjan'74

  • #1
Onderweg zijn ze bij ons in de buurt overal van die zwarte tonnen aan het ingraven aan de straat bij afgelegen woningen.

Het is voor de riolering, maar de tonnen onderling worden met een oranje buis van 110 mm. Is dat wel voldoende voor de riolering?
Of is er nog een truc met de tonnen waardoor het allemaal goed komt uiteindelijk.
Hoe werkt dit systeem eigenlijk?
 

H@ns

  • #2
Waarschijnlijk scheiding rioolwater en regenwater. Die tonnen zijn kolken (putten) en de buis is van en bepaald soort pvc (oranje-, bruin- achtig)

Dit zal het regenwater afvoersysteem worden. 110 zou kunnen maar bij een lange lengte ziet 150 er snel uit als 110 van een afstandje! Heb je ze gemeten?

Wat is eigenlijk het doel van de vraag? gewoon interesse?
 

Arjan'74

  • #3
Klopt, gewoon interesse.

Ik kan er alleen stapvoets langsrijden vanwege de rommel en graafmachines en dan heb je ook tijd om na te denken over wat je ziet zeg maar....
 

Bass

  • #4
Het zal niet de regenwaterafvoer zijn, omdat die alleen in stedelijk gebied ligt. In buitengebieden gaat het regenwater gewoon in de bermen of sloten. Het voegt niets toe om daar regenwaterstelsels aan te leggen.

Gemeenten zijn tegenwoordig veplicht om ook de afgelegen woningen aan te sluiten op de gemeentelijke riolering. Tot enkele jaren geleden was dit nog niet het geval en gebruikten die woningen vaak septic-tanks of werd er op open water geloosd.
Omdat het om afgelegen woningen gaat is het overbodig en te kostbaar om de vrijval-systemen aan te leggen. Dit vereist namelijk grote diameters en al snel een grotere aanlegdiepte.

Die tonnen zijn pompputten waar de huisaansluiting van de woning (of enkele dicht bij elkaar gelegen woningen) op aangesloten wordt. De leidingen die je ziet liggen zijn de persleidingen (of drukrioleringen) waarmee het afvalwater van de woningen naar de grote hoofdriolering getransporteerd wordt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Gemeentes zijn niet verplicht afgelegen panden op de riolering aan te sluiten, zij moeten toezien dat de panden op de riolering of op een IBA-tank(=Individuele Behandeling Afvalwater) aangesloten worden.

De gemeentes hebben de keuze welke methode er gehanteerd wordt, het varieert per gemeente welke keuze er gemaakt wordt, sommige verplichten de eigenaar een tank in te laten graven, uiteraard op kosten van de eigenaar.

Andere gemeentes dragen bij of leggen zelf een riolering aan.
Bedenk hierbij ook dat deze mensen die zelf een tank in laten graven geen rioolrecht betalen dus ze zijn in de loop van een aantal jaren (veel) goedkoper uit.
 

Gerrit

  • #6
Vergis je niet Jan. Je weet hoe een sceptic tank werkt? Welnu, de overheid heeft in haar wijsheid besloten dat al het afvalwater (dus ook van de gootsteen en de douche) op de sceptic tank geloosd moet worden.
Omdat dit nooit werkt, is men verplicht eenmaal per jaar de tank te laten reinigen door een gecertificeerd bedrijf!

Is er beslist dat je een tank moet gebruiken dan moet je dus ook zorgen dat het overtollige water in de bodem bezinkt. (Bij mij zit ongeveer 50 m. klei!)

Daarom wordt ik nu (tegen een ruime vergoeding) aangesloten op het rioolstelsel. En het is inderdaad een persriool dat zorgt dat de boel op het vrije val riool komt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Klopt Gerrit, ik ben daarvan op de hoogte, het ging mij er hoofdzakelijk om de bewering dat een gemeente er voor zorgt dat panden in het buitengebied verplicht aangesloten worden door de gemeente te corrigeren, het komt toch echt op de schouders van de eigenaren terecht.

De overheid is, in mijn ogen althans, alleen maar bezig naar de letter en niet naar de geest van de wet te werken, steeds meer regels en steeds meer ambtenaren.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Zullen we het een beetje ontopic houden? Het aantal ambtenaren en regelgeving is erg off-topic voor de werking van een riool. :wink:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Riolering werkt ,ambtenaren .....
:mrgreen:
sorry OT Kees
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu