Wat voor zaag voor op maat maken aanrechtblad

Erikl1982

  • #1
Ik krijg binnenkort mijn keuken geleverd die ik zelf zal gaan plaatsen. De aanrechtbladen (massief eiken, 3cm dik) zal ik zelf op maat gaan maken, en ook verschillende bedekkingspanelen (waarschijnlijk gefineerd spaanplaat) zal ik zelf op maat moeten zagen.

Wat voor zaag / blad kan ik hier het beste voor gebruiken om zo min mogelijk versplintering te krijgen? Ik zat zelf te denken om een goede cirkelzaag te kopen voor dit werk met een geleiderail.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als het een rechte verbinding inderdaad met een cirkelzaag en geleider. Je zou eerst kunnen voorritsen, dan zaag je achteruit onder een kleine hoek voor. Sommige machines hebben hier een functie voor. Kies uiteraard het juiste zaagblad.

Ik heb het merk uit je bericht verwijderd. We geven hier geen merk-advies.

Alternatief is met een bovenfrees.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Het meegeleverde blad, uit de verwijderde link, met 24 tanden bij rond 250 mm is te grof om plaat strak te zagen.
 

Poster

  • #4
Houd met achteruit zagen wel de machine enorm goed vast, en aangedrukt op het materiaal, als hij uit de zaaggleuf loopt, vliegt de machine over het blad, en naar u toe.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ritsen is maar 1 tot 2 mm diep, daar slaat de machine niet van terug en gewoon zagen doe je vooruit en niet achteruit.
Om te voorkomen dat het blad beschadigd het "nette" stuk altijd links van de zaag houden, stel dat iets scheef loopt dan blijft het goede stuk heel.
Een zaagblad met 48 tanden is wel nodig om zo'n blad strak te zagen.
 

Poster

  • #6
Onze formaat zaagmachine heeft een achteruitloop stand, speciaal voor meubelwerk, met een gewone handcirkel zaagmachine in tegengestelde richting zagen, blijft uitkijken, één keer uitlopen, en je kan een stuk blad weggooien, daarom zeg ik goed aandrukken, vooral als je het niet gewend bent zoals TS.
 

Erikl1982

  • #7
Bedankt voor de tips! Qua zaagblad kan ik kiezen voor 24, 40 of 60 tands (190mm) , waarbij bij die laatste specifiek wordt aangegeven dat deze voor trespa/formica is.

Ik vermoed dat ik het beste af ben met 40 tanden?
 

Poster

  • #8
Na het zagen en monteren van de bladen, kunt de zaagnaden "onzichtbaar voegen", ik heb dit zelf zeer veel gebruikt bij zaagnaden in hardhouten vloeren,

i.v.m. merkgebonden, heeft u een PB, en uitleg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu