Wat voor soort hout is dit?

Svelden

  • #1
Hallo,

Onlangs heb ik deze tafel Gespot:



Wat voor soort hout is voor deze tafel gebruikt ivm onderhoud, opschuren en olien? Ik zit te twijfelen tussen eiken en teak.

Wie kan mij verder helpen?

Alvast bedankt voor alle moeite!

Mvg,

Stephan
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Dit soort tafels zijn er zowel in teak als in eiken. Bij de teak varianten moet je je wel afvragen of het daadwerkelijk teak is of een ander boompje uit indonesie. Teaktafels heb je namelijk in allerlei kwaliteiten en het heet al snel teak.

Voor de bewerking maakt het verder niets uit. Dergelijke tafels worden in het algemeen in kleur gebeitst en vervolgens afgelakt. Donker teak ben ik nog niet tegengekomen in de olie.
 

H@ns

  • #3
Het is geen Eik en wat het wel is is onmogelijk te achterhalen van deze foto.
Wat wel duidelijk is is dat de constructie niet klopt; dat rekeind met die vlinderverbinders kan absoluut niet zo!

[heb ook even de link er uitgehaald en foto in bericht geplaatst]
 

Svelden

  • #4
@beide: Bedankt voor jullie reacties.
@Hans: Wat klopt daar niet aan? Ik dacht juist dat het gewoon sierwerk is, en geen geheel van de constructie. Zou ik deze tafel nog wel kunnen bewerken en zou een prijs van 125E reëel zijn (ervan uitgaande dat het geen eik maar goedkoop teak is bv)?

Alvast bedankt!
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Qua constructie kloppen dat soort tafels uit verweggistan wel vaker niet. Er is gewoon heel veel troep op de markt in teak meubelen. Vaak is het gebruikte hout ook twijfelachtig en vaak veel te nat. Maar ja, de klant wil vaak niet teveel betalen.

Ik heb zelf wel nieuwe tafels gezien waar de scheuren van meer dan een centimeter in sprongen terwijl ze nog in de showroom stonden.

Je moet je afvragen hoeveel werk je er nog aan gaat hebben om de tafel naar je zin te maken. Als de tafel al wat ouder is zal het hout wel minder werken en hoeven die vlinders niet zo'n probleem te zijn. Echt strak is een dergelijke tafel toch niet en een scheurtje hier en daar hoort bij het karakter. Een nieuwe tafel zal al gauw een €500,- + kosten. Dus die afweging moet je zelf maken.
 

Svelden

  • #6
Ja okay, maar dit beestje staat al ruim 3 jaar bij zijn vorige eigenaar (lees marktplaats 2e hands) dus ik gok dat er niet zomaar nieuwe scheuren inkomen. Althans ben van plan het beestje goed te onderhouden.

Daarnaast vind ik het "zogenoemde karakter" altijd wel passen bij dit soort tafels. Voor 125 euro moet dit geen slechte koop zijn (onder voorbehoud, ter plekke zal ik verder onderzoek verrichten;) ). Ik ben op het momenteel student en het is voor mijn appartementje, dus hoewel ik gek ben van echte strakke Teak/eiken houten tafels leent mijn budget zich daar niet voor. Maar ik ben wel redelijk kieskeurig/materiaalistisch dat ik mijn app. goed wil inrichten.

Als ik het dus goed begrijp is het waarschijnlijk een tafel die niet Top of the Line is qua constructie en houtsoort, maar wel zal volstaan kijkende naar het bedrag van 125 Euro?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Onderhoud helpt niets tegen scheuren. Als je de tafel mooi vind gewoon kopen. Wel altijd wat minder bieden dan de vraagprijs natuurlijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu