Wat te doen bij te korte opleggingen vloerbalken?

Klussieke

  • #1
Bij de verbouwing van ons huisje ben ik op iets gestuit dat niet zo helemaal ok is denk ik. Toen ik elektriciteit aan het slijpen was heb ik opgemerkt dat de balken van onze verdiepingsvloer maar een sumiere 50 mm in de muren zitten, te weinig naar mijn mening, zeker omdat we er onze badkamer willen maken en dit toch al gauw voor extra gewicht zorgt. Ik heb eens om te checken nog her en der andere balken opengelegd en hier was het helaas ook zo : 50 mm

De balken verwijderen en nieuwe plaatsen zie ik eigelijk totaal niet zitten om de simpele reden dat de balken nog in uitstekende staat zijn, inclusief de plankenvloer die erop genageld is. Zie trouwens ook op tegen het enorme werk en de kostprijs ervan.

Ik had eerst gedacht om overal aan de muren een balk te bevestigen die de balken dan bijkomend zouden ondersteunen, maar dit gaat ook al niet omdat de balken dan onder onze valse plafonds komen (de valse plafonds waren ook nog ok dus we hebben ze laten hangen, afbreken en verlagen zou zonde zijn, tevens is de plafond al meer dan laag genoeg)

Daarom heb ik nog iets uitgedokterd dat eventueel wel zou kunnen uitgevoerd worden, maar wou even checken of deze methode überhaupt iets opleverd. Ik heb hier namelijk nog kepertjes liggen even breed als een balk en een kleine 70 mm hoog. niet had ik gedacht om bv stukjes van deze keper (bv 30 cm lang) onder de bestaande balken te bevestigen en de balkjes bv 10 cm oplegging in de muur te laten hebben. De balkjes zou ik dan met constructielijm en vijzen aan de bestaande balken bevestigen.

In concreto, als resultaat zou ik dan hebben : een balkje van 30 cm die 20 cm uit de muur steekt en 10 cm opleg heeft op de muur met daarop de eigelijke draagbalk die dan uiteraard niet zo diep in de muur steekt maar dan wel op het balkje steunt dat 10 cm opleg heeft.

Zou dit voor een stevigere oplegging kunnen zorgen of zou dit geen bal verschil maken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het lijkt me beter met raveeldragers te werken.

 

H@ns

  • #3
Maar als ze aan beide zijden 50mm opleggen kan kan die vloer toch geen kant op? de balk zou dan dus een cm of 50 door moeten zakken wil hij los gaan komen. lijkt me onwaarschijnlijk!
 

Klussieke

  • #4
Nee, de vloer kan inderdaad waarschijnlijk geen kant op, maar vroeger waren dit gewone kamers, nu wordt er een badkamer gemaakt en voor de rest nog steeds gewone kamers. De balken in de badkamer zullen het dus harder te verduren lrijgen.

Ik vind het trouwens zo krap die 50 mm opleg, lijkt me zo fragiel en zou veel geruster zijn mocht dit wat verstevigt worden.

@Jan : aan die balkschoenen had ik ook gedacht, nadeel is wel dat je dan gaten in de stenen moet boren en deze zijn echt KEIhard, als ik dat voor alle balken moet doen vrees ik dat ik prompt erna op het einde van mijn latijn zit.
De voegen rondom de steen uitkappen gaat wel heel vlot (= kalkcement) en dan komt de steen er in zijn geheel vanzelf uit. Daarom dat ik op de methode kwam van er kepertjes van 6 op 6.5 aan te brengen met een groter oplegging onder de balken. Maar dan dien ik wel te weten of mijn foefelmethode ook een verstevigend effecht heeft?
 

Droid

  • #5
Ik ben er net als Hans niet zo bang voor, maar als je iets wil doen, kan dat naar mijn idee op twee manieren.

1
Een balk over de hele lengte eronder en deze met klikkers vastzetten.

2
Balkjes tussen de balken, deze vastklikken, en vervolgens houtdraadbouten door de bestaande balk, in de kopse kant van de balkjes.
 

Michiel_H

  • #6
3) als optie 2 van Droid, maar dan geen houtdraadbout in de kopse kant, maar de raveeldrager toepassen.

Blijft het punt dat je in de muur moet boren, maar daar ontkom je denk ik niet aan.
 

Droid

  • #7
:prima: Goed idee
 

StefanD

  • #8
Klussieke schreef:
@Jan : aan die balkschoenen had ik ook gedacht, nadeel is wel dat je dan gaten in de stenen moet boren en deze zijn echt KEIhard, als ik dat voor alle balken moet doen vrees ik dat ik prompt erna op het einde van mijn latijn zit.
Gebruik je daar dan wel een hamerboor voor? Of gebruik je een "gewone" klopboor. Ik kan me niet zo goed voorstellen dat de steen zo hard is dat je er met een goede boor niet redelijk makkelijk in kunt boren.
 

Millew

  • #9
@Klussieke:

Je eigen voorstel werkt ook goed.
De oude balk niet inkorten en de hoogte van het extra hulpbalkje minimaal 5 cm nemen, anders wordt de oplegging van 10 cm niet volledig uitgenut.
Als je de overlap tussen bestaande balk en het nieuwe balkje ook nog iets langer kan maken, dan wordt de krachtsoverdracht ook wat gunstiger.
Schroef en lijm eventueel aan weerskanten van de oude balk en hulpbalk een plaatje 18 mm multiplex.

Rotte balkkoppen worden ook wel op vergelijkbare manier opgevangen, maar dan met een nieuw stuk balk erlangs.

Zorg wel voor ondersteuning van de balk als je er een steen onderuit gaat hakken.
 

Klussieke

  • #10
Hallo iedereen! Bedankt voor de vele reacties :-)

@ stefanD : Echt waar de stenen zijn keihard. Heb met een splinternieuwe boor van een goed merk (Bosch) er in proberen boren en het lukt uiteindelijk wel, maar je moet zeer hard duwen en veel geduld hebben. Vaak breekt de steen uiteindelijk ook gewoon in 2. De stenen zijn rood maar hebben allemaal een donkerblauwe/zwarte kern, en het is net aan de kleursovergang dat het serieus moeilijk begint te gaan.

@Droid & Michiel_H : Dat wou ik ook eerst doen, maar ik heb zoveel kepertjes niet en dan moet ik er speciaal omgaan ;-). Maar dat is de hoofdreden niet om het eigenlijk te doen, maar wel het feit dat er een vals 0plafond onder hangt en ik er dus nooit volledige balken kan tegenkrijgen tenzij ik de valse plafonds afbreek. Ook zouden dan de latten van het valse plafond en de draagbalken (die haaks staan op elkaar) elkaar snijden en zou ik dus vele inkepingen in de latten van het valse plafond moeten maken want de plafond is nu maar al 2.18m hoog en wil dit echt niet verlagen.

@ Millew : Met welke lijm gebeurt dit het beste? Ik dacht aan PU - lijm, die zo bruist. (bij mij zijn de balkkoppen wel helemaal niet rot, eigenlijk zo goed als nieuw, maar dus enkel een krappe oplegging).

Alvast bedankt iedereen voor de reacties!
 

StefanD

  • #11
Is de machine die je gebruikt een boorhamer of een klopboor?
 

Millew

  • #12
Klussieke schreef:
@ Millew : Met welke lijm gebeurt dit het beste? Ik dacht aan PU - lijm, die zo bruist. (bij mij zijn de balkkoppen wel helemaal niet rot, eigenlijk zo goed als nieuw, maar dus enkel een krappe oplegging).
Ja, die schuimende PU constructie lijm is prima daarvoor geschikt.
Ik noemde die rottende balkkoppen alleen als voorbeeld.
 

H@ns

  • #13
Volgens mij maak je de situatie alleen maar instabieler; brekende stenen, extra gewicht en getimmer in/aan de balken.

die vloer is gewoon helemaal in orde daar hoef je echt niets aan te doen, badkamer of niet.

maarja ik zie het natuurlijk niet van dichtbij maar gevoelsmatig: afblijven
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu