Wat doen met deze muur?

Jspoelder

  • #1
Hoi,

Ik heb de muur van mijn keuken van het oude stucwerk ontdaan (denk ik), omdat dit los aan het laten was.

Nu heb ik een grijze poreuze wand over, maar weet niet wat voor materiaal dit is. Ik weet ook niet goed wat ik er het beste mee kan doen. Het is wel redelijk vlak, maar als ik er met een stoffer overheen borstel is het erg stoffig.


Denken jullie dat ik deze muur met Stuc-pasta van het bekende merk kan Stucen zodat ik het daarna kan behangen of verven?

Vriendelijke groet Johan
 

KlusRob

  • #2
Kan het zijn dat het een al wat ouder huis is?
Het lijkt mij namelijk kalkmortel. Is vrij zacht, en je steekt er zo gaten in met een plamuurmes ofzo.
Voor het stuccen zal de muur goed voorbehandeld moeten worden met stuc-primer om te voorkomen dat de nieuwe stuclaag weer los gaat zitten.
 

Jspoelder

  • #3
Hoi Rob,

Bedankt voor je reactie.

Ik was al begonnen met stucen toen ik je reactie las; tenminste, met de kant en klare pasta voor beginners. Daarop staat dat voorbehandelen niet nodig is, maar misschien had ik die pasta eigenlijk niet moeten gebruiken voor die muur?

Ik heb het er in 2 etappes op gesmeerd; en het uiteindelijke resultaat is nog niet eens zo heel erg slecht. Ik hoop wel dat het een tijdje meegaat. Ik woon in een jaren '50 appartementje, maar kalkmortel lijkt het wel op , maar ik heb totaal geen ervaring met muren / stucen.

Misschien maak ik zo nog een foto van het resultaat.
 

Jspoelder

  • #4
Dit is het resultaat..
 

KlusRob

  • #5
Jij wilt toch niet zeggen dat je nooit gestuuct hebt? Want zo op deze foto te zien is de muur best glad. Ik zie zo even geen grote oneffenheden. Complimentje voor de beginner dus...
Je kunt het resultaat het beste beoordelen met echt daglicht, en dan net zoals op deze foto langs de muur kijken.

Over de stucprimer; het wordt aanbevolen om het wel te doen, maar de vorige stuclaag heeft er ook jaren opgezeten. Kalkmortel met daarover een dun laagje gips (blauwpleisteren) was typisch iets van de jaren '50 en '60, dus het zal wel van de bouw van het huis zijn en niet van later. En toen kenden ze helemaal geen primers.
Bij mij thuis zat het ook in een oude keuken van 1963, en is later nooit meer gestuuct totdat ik het huis kocht.

En mocht het toch ooit loskomen, dan weet je nu hoe het moet en dat je het kunt...
 

Jspoelder

  • #6
Dank je voor het compliment. Ik ben er zeker niet ontevreden over, helemaal omdat het na één (dun) laagje erop er echt niet uitzag. Toen ik alles één keer gedaan had, heb ik een groot stuk een tweede keer gedaan, nu iets royaler met de stuc, en toen werd het wel vlak!

Ik heb nog wat stukjes die ik nog een 2e keer wil doen, vooral kleine hoekjes en smalle strookjes e.d. ; dat vond ik nog het lastigst van alles.

Ik had nog nooit eerder gestuct maar met dat kant en klare spul is het denk ik wel iets makkelijker voor de beginner (alhoewel dat misschien voor de ervaren stucer juist niet zo is?) Volgens mij droogt dit spul niet zo snel als gewoon gips (op instructiefilmpjes zag ik volgens mij dat gewoon gips na een uur al hard is ofzo?) Omdat het niet zo snel droogt kan je er langer over doen om het vlak te krijgen. (dat was ook wel nodig, want ik had de hele dag nodig voor ong. 2 muurtjes en het is nog niet helemaal af)

Ik hoop ook dat het nog een tijd blijft zitten en niet weer helemaal gaat barsten / loslaat. Anders moet er grover geschut komen ben ik bang.

Ik heb nog een halve emmer van 20 kg over dus ik ga ook nog de spachtelputz in de wc stucen denk ik :)

Zit jou stuc er ook nog op? Heb je meer ervaring met stucen?
 

KlusRob

  • #7
Ik heb het enkele jaren ook mezelf aangeleerd, en al doende leert men.
De eerste keren krijg je het inderdaad niet in 1 laag goed vlak. En een grotere muur is ook makkelijker dan alle kleine hoekjes.

Inderdaad, zoals je zelf al zegt droogt deze stucpasta langzamer waardoor je meer tijd hebt om het op te brengen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu