[wastafel] aansluitslang of waterleiding te kort

Noltha

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben (eerlijk gezegd was) bezig om een nieuwe wastafel te installeren.
De nieuwe kraanslangen hebben 2cm schroefdraad en aangezien ik een 12mm waterleiding heb moest ik sowieso een knelverloopset van 12mmx15mm kopen.

Ik alles netjes afgeknelt, (ja hoor) zijn de slangen te kort en kan ik ze niet aandraaien. Sterker nog ik kom ongeveer 10 cm te kort. Leidingen inmiddels getopt. Ik heb jullie advies nodig.

Hoe verleng ik dit ?
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Met 2 stukjes koperen pijp verlengen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Langere slangen ?
 

Noltha

  • #4
Wow jullie reageren snel zeg! topper!

Moet ik gewoon 2x10cm 12mm pijp halen en dit met een knelfitting vastzetten of zou ik het meteen van 12 naar 15 mm kunnen verlengen ? De aansluitslangen van de kraan passen hierop dan wel meteen.
 

Noltha

  • #5
Jan schreef:
Langere slangen ?

Had ik ook al naar gekeken maar het is van IKEA snap je ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Ga even naar een loodgieter, die heeft alle aansluitingen op voorraad liggen, u moet ze toch kopen dus u moet in elk geval naar de winkel (of bouwmarkt).
 

Noltha

  • #7
Zal ik morgen even doen. Toen ik merkte dat die slangen te kort waren was het al 17.00 geweest helaas.

Bedankt voor alle tips en fijne avond iedereen.
 

Noltha

  • #8
Nou het verlengen is prima gelukt. Knelfittingen en verloopsetjes , allemaal prima gegaan (volgens mij kan ik nu ook waterleidingen zelf aanleggen :cool: )


Er is alleen 1 probleem. Bij die wastafel van Ikea word een rubberen pakking ring bijgeleverd. 1 heb ik daarnet al door (kapot) gedraaid en het werd al een natte boel.

Morgen ga ik nieuwe ringen halen en nu wil ik weten welke soort pakking ring ik moet hebben. Rubber of fiber?
Daarbij heb ik wat angst om de druk op die waterleiding te houden vannacht ivm met die andere slang. Hij lekt niet, althans nog niet.

Het gaat om exact zo een aansluitslang als in dit topic:
Aansluiting waterleiding 12mm op flexibele slang
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Gewoon een rubber ring er tussen en niet te strak aandraaien.
 

Jacovrie

  • #10
Voor koud water kan een rubber afdichtring gebruikt worden, maar ook de rode fiberring. Voor warm/heet water absoluut niet. Daarvoor zijn speciale fiberringen in de handel, ook wel IT ringen genoemd. Het zijn asbestvrije fiberringen die speciaal voor warm/heet water gebruikt moeten worden. In de betere doe het zelf zaken zijn deze fiberringen zowel voor koud als voor wam/heet water te koop.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Klopt helemaal.
Ik was uitgegaan van een koudwaterleiding, waarom weet ik eigenlijk niet :oops:
 

Noltha

  • #12
Nou, vanmorgen was het een beetje natte boel (natte handdoek), de rubberen ring tussen slang en knelfitting was gaan lekken helaas. De rubberen ring is gewoon kapot gedraaid door de rand van de knel fitting lijkt wel. Dus als ik hem aandraai (erg vervelend want de slang draait ook mee) dan moet het niet te strak (maar dan lekt ie) en als ik hem te strak doe draai ik hem kapot (en dan lekt ie ook).

De knelkoppelingen lekten niet. Die zijn netjes in orde. Daar ben ik heel blij om.

Bedankt voor het advies, ik ga straks even een 2 fiber IT ringen kopen en de boel daarmee maar strak vastzetten. Hopen dat deze wel goed afdichten en niet lekken.
 

Noltha

  • #13
Nou een collega vertelde me net dat ik de slang met een steeksleuteltje moet tegenhouden en dat heb ik niet gedaan. Ik vond het al zo vreemd dat met het vastdraaien van de wartel de slang zelf ook meedraaide. Ik heb de ring dus zelf door het meedraaien kapot gesneden als het ware. Vanavond zal ik mijn vrouw eens vragen of ze die slang wilt vasthouden en ik heb inmiddels fiber ringen gehaald. Ik hoop dat ze passen.


Be in touch.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu