Wasmachine + wasdroger aansluiten op afwatering regenpijp

Pierk

  • #1
Hallo,

Ik heb aangrenzend aan mijn huis een hokje waar ik straks een wasmachine en wasdroger wil plaatsen (staan op dit moment in 2 ruimtes).

Nu loopt er door mijn hokje een regenpijp (verticaal) die het water van het platte dak afvoert. Deze regenpijp is rechtstreeks op de riolering aangesloten die onder het huis loopt.

De bedoeling is om de wasmachine + droger op deze regenpijp te monteren.
Ik heb weinig ervaring met klussen en heb al op de website van Gamma gezocht naar stappenplannen. Wat raden jullie mij aan qua buizen / t/y stukken en diameter van de buis?

Ik heb zelf in gedachten een Y-stuk op de verticale regenbuis te zetten en hieraan gekoppeld een zwanehals om stank etc tegen te gaan. Aan de zwanehals zal een stuk moeten komen waarin de 2 slangen van de apparaten kunnen worden gehangen. Praat ik nu poep of is dit een logische setup?

Bevriezing van de regenpijp in de winter lijkt me vrijwel uitgesloten omdat het in mijn hokje 's winters niet vriest.

Moet ik ook rekening houden met de hoogte van de aansluiting of maakt dat niet uit?

Dit is mijn eerste post op dit forum, ik hoop dat jullie tips hebben en mijn eerste klusproject(je) een succes wordt :D

Groeten,

Arie
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Regenpijp is niet geschikt als afvoer van de wasmachine, bij een programma van 95 graden zakt de pijp in elkaar.
Vanuit het dikwandige riool een nieuw stuk pijp van 110 of 125 mm leggen tot boven het punt van de wasmachineafvoer en daar de regenpijp weer op aansluiten, er zijn verlopen te koop hiervoor.
Het tee-stuk van de dikwandige pijp net boven de vloer maken en daar een sifon op zetten en met 40 of 50 mm verder gaan tot ongeveer 80 cm hoogte.

 

Xr8

  • #3
Ben het met Jan eens. Als de pijp echter in de grond ligt en je wast zoals tegenwoordig op 40 graden dan zou ik het eerst avonturieren. Mocht het niet goed gaan kun je altijd de pijp nog vervangen.

Succes.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het wordt aan bevolen zo nu en dan een programma op 95 graden te draaien i.v.m. het schoonhouden van een wasmachine, avonturieren is dan niet de beste optie.
 

Xr8

  • #5
Ben ik met je eens, als de buis echter in de grond ligt dan is de kans op vervorming veel kleiner als wanneer deze gebeugeld hangt.

Dat de dunwandige buis niet geschikt is voor heet water is zonder meer een feit.

Succes.
 

Pierk

  • #6
Bedankt voor de tips totzover. Wat voor type buis kan wel tegen deze temperaturen? Het valt mij op dat de bestaande buis uit 2 delen bestaat maar weet niet wat voor materiaal dit precies is. Is het juiste type buis te herkennen ergens aan?
 

Fiesiekus

  • #7
Aan de wanddikte, 3 mm ongeveer.

Verder: HWA is 80 (vroeger ook wel 70) of 100 mm diameter. RWA (dikwandig dus) is 32, 40, 50, 75, 90 110, 125 mm en nog groter (misschien nog iets ertussen)
 

Xr8

  • #8
De maten door Fiesiekus gegeven zijn dikwandig. HWA is er ook nog in 60mm. Tevens zijn andere genoemde maten ook in dunwandig te verkrijgen. Wordt vaak als mantelbuis toegepast.

Ga je in de grond een nieuwe leiding leggen dan kun je waarschijnlijk het beste 110mm toepassen. De hulpstukken nemen met manchetverbinding. In de grond bij voorkeur niet lijmen.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu