Wasmachine schud soms als hij gaat centrifugeren

Elie.B

  • #1
Hallo,
Heb al enige tijd gezocht hier maar mijn situatie komt niet helemaal overeen met wat ik hier lees.
Ik heb een Bosch wasmachine.
Hij gaat altijd 4 keer centrifugeren.
Ik heb 'm waterpas staan en verdeel de was goed.

Nu is het zo dat de trommel vaak bij de één na laatste centrifuge beurt als hij uiteindelijk van het rustig ronddraaien naar het harde ronddraaien gaat (voorafgaand aan het hoge toerental) dus enorm begint te schudden.Ik moet de machine dan echt vasthouden maar dan nog verplaatst hij door het enorme gebonk van de trommel.
Als hij eenmaal op toeren is gaat het gewoon goed.
Vervolgens gaat het dan de centrifugebeurt erna gewoon goed.

Maar op het moment dat hij dus begint met hoge toeren schud te trommel zo hard heen en weer niet normaal.Vaak gaat hij wel 5 of 6 keer proberen te centrifugeren maar stopt dan weer , maar soms gaat hij ook ineens voluit terwijl de trommel dan echt gruwelijk begint te schudden niet in balans dus lijkt me.
Omdat het niet elke keer zo is en ook niet altijd bij de één na laatste centrifugebeurt (want soms gaat het gewoon de hele wasbeurt goed),
vraag ik mij af of iemand weet hoe dit kan?

P.s: Ik heb zelf het idee, maar goed ik ben een leek, dat hij bij de één na laatste keer centrifugeren niet goed afpompt zodat het wasgoed veel te nat is en daardoor in onbalans komt, maar.. denk ik dan weer dan zou hij toch elke keer niet goed moeten afpompen?
En de was komt er nooit nat uit.

Groetjes, Elie
 

Geldrop

Specialist Witgoed
  • #2
Klinkt als een defecte schokbreker dit gebeurd eerder en vaker bij een spaans model Bosch als bij een duitse dus grrag het type vermelden
 

Elie.B

  • #3
Het is een Bosch Maxx en het is een duits model.
Type nummer weet ik zo niet maar er zit een naast de nederlandse een duitse handleiding bij vandaar.
Vraagje stel dat het de schokbreker is kan het dan erg veel kwaad door te wassen?
En wat gebeurd er dan?
 

Medeklusser1979

  • #4
Dit klinkt meer als een fout in de balans.

Het feit dat de machine steeds stopt en probeert opnieuw te gaan centrifugeren wijst erop dat hij het wasgoed niet goed verdeeld krijgt en dus in on belans is. Hierdoor blijft deze normaliter eindeloos proberen het beter in balans te krijgen om dan te gaan centrifugeren en dus niet het hele vertrek door te wandelen.

Schokbrekers kan je eenvoudig testen. 2 uitstekende manieren zijn:

Deur open. en met je handen een forse duw recht naar onder in het midden van de trommel geven. Als deze blijft na stuiteren en niet nagenoeg direct weer stil ligt zijn ze versleten of afgebroken. Maar als ze afgebroken zijn dan ws dat je wel al opgevallen hoor. Niet 1 was uitgezonderd.

@e optie is bovenblad eraf schroeven. Dan de trommel met een ferme duw rechtstandig naar beneden duwen. Wederom behoort deze nagenoeg direct weer stil te hangen. Als hij blijft dansen zijn ze versleten.

Feit dat sommige was programma wel goed gaan kan wezen dat de machine daarbij op een lager toerental draaid.

Kijk als het de schokbrekers niet zijn eens hoeveel en wat voor soort was je erin hebt. Een hele kleine was of juist hele grote stukken zoals beddengoed zijn erg slecht te verdelen. Dit kan problemen geven. Ook bijvoorbeeld in combinatie met versleten schokbrekers.

Schokbrekers zijn best goed te vervangen, maar houdt rekening met de leeftijd van je machine en hoeveel deze al gedraaid heeft. Is het de reparatie nog waard. Bij een Bosch met een was of max 8 per week zal deze ongeveer 10-12 jaar maximaal meegaan. Natuurlijk heb je mazzelaars en pechvogels, maar gemiddeld met maximaal 8 wassen per week 10-12 jaar.
 

Elie.B

  • #5
Hartelijk bedankt voor uw antwoord.

Als ik de test doe met de duw in de trommel schud hij zo'n twee keer een klein beetje na maar ligt dan weer direct stil.
Ik denk dat dat dan wel goed is?

Verder heb ik nu twee keer de trommel echt vol geladen , voller dan normaal en nu gaat het veel beter.
Toch blijft hij bij de één na laatste keer centrifugeren (bij 25 minuten)harder gaan dan bij de andere centrifugebeurten in het programma.

De machine is zo'n 6 jaar oud en ik draai 3 a 4 wasjes per week, hij zou dus nog wel even mee moeten gaan dan.
Maar hoe hij het nu doet met bomvolle trommel ben ik er voorlopig tevreden mee.
 

D1ckS

  • #6
Als het niet aan de motor, dempers, belading en wasverdeling ligt, kan het dan ook nog aan de motor regeling liggen? Is er niet iets van een regeling die de motor (de)accelereert bij schommelingen van de trommel. In dat geval zou de print niet goed meer zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu