Wasmachine Miele W699 neemt geen water

Gjschu

  • #1
Mijn wasmachine Miele W699 reageert "normaal" bij het starten van een wasprogramma

Behalve dan dat hij geen water neemt. Gisteren was er niets aan het handje.
Wie heeft er een plausibele verklaring?

Gert
 

WillemII

  • #2
Staat er nog water in de trommel - afvoerpomp verstopt of kapot ?

Anders misschien een defecte magneetklep: dat blok dat op de slang dichtbij de kraan zit, en waar spanning op staat. Die knijpt de watertoevoer af, als de wasmachine vol water staat (of als hij DENKT dat de machine vol staat). Om dat te controleren: ga eerst na, of de trommel echt leeg is. Dan met de hand vullen met voldoende water en kijken of hij verder normaal werkt.

Groet, Willem
 

Gjschu

  • #3
Geachte Willem,

Om mijn huisgenote niet wreed in haar nachtust te storen, zal ik uw suggestie morgen uitvoeren.
Mert alvast mijn dank.
Gert
 

WillemII

  • #4
Beste Bert,

Had je al gecontroleerd of de kraan is opengedraaid ?

Groet, Willem
 

Gjschu

  • #5
Geachte Willem,

Het opendraaien van de kraan - 't had me inderdaad kunnen gebeuren - was iets waar we wel aan gedacht hadden.

Ik heb vanmorgen volgens uw advies water in de machine gedaan en hem laten draaien. 't Lijkt erop dat het wasprogramma normaal verloopt.
Het water wordt net vóór "spülen" uit de machine verwijderd. Bij "spülen" zou er opnieuw water genomen moeten worden, maar dat gebeurt niet.

Toen heb ik het programma afgebroken.

Wat nu?

Met groet,
Gert
 

WillemII

  • #6
Dag Gert,

Als je 't niet erg vindt, tutoyeren we.

Vooropgesteld: ik ben een gewone gebruiker, geen installateur of wasmachinemonteur. Wel heb ik 18,5 jaar ervaring met één Mielewasmachine, nr. W733, van augustus 1988. Waarbij een aantal malen een Miele-monteur langs is geweest. Die ik - uiteraard - goed op de vingers heb gekeken.

Uit je verhaal begrijp ik, dat de machine wèl goed werkt, als je handmatig water toevoert. Dat kan bijvoorbeeld via een slang in het zeepbakje. Je hebt nu de spoelgang afgebroken, maar ik denk dat je handmatig de hele wascyclus had kunnen voltooien, door steeds het water via het zeepbakje bij te vullen wanneer daarom gevraagd werd. Deze proef kun je alsnog uitvoeren en helemaal afmaken.
Als de wasmachine op die manier de hele cyclus correct uitvoert (met uitzondering dus van de waterinname), dan zit 't probleem mijns inziens in die magneetklep.

Hetzij de klep zèlf is kapot, hetzij de aansturing is fout. In 't laatste geval is er iets aan de hand met de electronica of met de voeler (op de bodem van de machine). Van deze aansturing heb ik geen verstand. Misschien iemand anders op dit forum (een echte monteur misschien). Anders zou je een Miele-monteur moeten laten langskomen.

Als de klep-zelf kapot is, heb je flink pech. Dat ding is niet te repareren, dus dan moet de hele slang + klep vervangen worden. Daar heb ik wèl ervaring mee. Anderhalf jaar geleden was onze klep kapot.

Reparatie-offerte van Miele: ruim prijs verwijderd euro, namelijk ruim prijs verwijderd materiaalkosten (die klep is duur) + arbeidsloon + btw. Voor een bijna 20-jaar oude machine vond ik dat niet lonend, dus zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe machine. Ook duur, want we willen weer een nieuwe Miele.

Op 't laatste moment bedacht ik, dat ruim prijs verwijderd euro toch wel veel geld is voor een kapot slang-onderdeeltje. Ik heb voor weinig geld een standaard-vervangingsslang gekocht bij de ijzerwarenhandel. Plus voor prijs verwijderd euro een los waterslot bij een bouwmarkt. Totaal nog geen prijs verwijderd euro.

Het verwisselen van de slang is wel lastig: de voordeur van de machine moet open en je moet dan bovenaan rechtsachterin de machine de slang loskoppelen en de nieuwe vastmaken. De electrische aansluitingen moeten intact blijven! Dus ik heb het magneetblok inclusief de kabels losgemaakt van de waterslang. Er is een buitenslang die je open kunt snijden (voorzichtig met de elektriciteitskabel!). Dan kun je het blok los maken van de waterslang (de binnenslang dus).

Het magneetblok hangt nu los ergens achter de machine, met de kabels nog netjes aangesloten. Hij denkt nog steeds, dat 'ie de watertoevoer afsluit, maar via de nieuwe slang loopt de machine weer netjes vol - alweer anderhalf jaar lang :D

Groet, Willem

Op dit forum zijn reparatieprijzen en prijzen/namen van bouwmarkten niet toegestaan.
Moderator
 

Gjschu

  • #7
Dag Willem,

Bedankt voor je zeer uitgebreide antwoord.

We hebben de machine gestart en het water via het zeepbakje ingevoerd.
Het water loopt prima weg, maar de trommel gaat normaal gesproken meteen draaien om al het wasgoed nat te maken. Normaal gesproken, want bij ons gebeurt dat niet. We horen af en toe wel wat zachte geluidjes, maar er komt geen beweging in de trommel.

Ik heb steeds met de kleinst mogelijke stapjes op het bedieningspaneel doorgeschakeld, maar er gebeurt niets tot aan het moment dat het water afgevoerd moet worden. Ook de centrifuge werkt normaal.

Naar aanleiding van je opmerking over een "voeler onder de machine" geef ik hierbij wat extra achtergrondinformatie. Ik kan niet bedenken of er een relatie is met ons probleem, maar toch:

Mijn vrouw heeft eergisteren het pluizenfilter schoongemaakt en jammer genoeg de draaiknop niet genoeg vastgedraaid. Gisteren heeft ze de machine aangezet en is vervolgens zoals gewoonlijk weggelopen. Je raadt het al: al het ingenomen water kotste het apparaat via het pluizenfilter weer naar buiten met als gevolg een overstroming.

Jammer genoeg staat onze wasmachine op zolder en dus lekkage.....enz. enz. Wat een ellende.

Nu is het niet mijn bedoeling je op te zadelen met dit soort perikelen, maar kun jij op de een of andere manier een relatie ontdekken tussen het gebeurde en de storing die we nu hebben. Of is dit gewoon een kwestie van "stom toeval"?

Groet,
Gert
 

WillemII

  • #8
OK.

Dan staat de bodem van de machine dus nog vol met water. De bodem is een lekbak. De voeler heeft die laag water in de gaten, dus die blokkeert de (extra) watertoevoer. Die beveiliging werkt dus. Gefeliciteerd :lol:

Dat wordt dus dweilen in het inwendige. Bij mijn W733 kun je de voordeur als volgt openen: als je het ronde glazen venster opent, zie je drie zeskantbouten. Draai die eruit. Als je het zeepbakje uittrekt, zie je twee boutjes. Ik weet niet zeker meer, of die ook los moeten, maar ik denk het wel. Dan zit de deur linksonder vastgeklemd met een nokje in een uitsparing. Daar kun je 'm (voorzichtig) uittrekken. Dan draait de deur naar rechts open.

En dan: goed dweilen maar. Haal wel eerst de spanning van de hele machine !
Als 't goed is, wordt dit een goedkope reparatie. Kost wel even tijd. Maak dat goed duidelijk aan je vrouw :oops: , dan doet ze 't nooit meer.

Succes, Willem
 

Co de Witgoedman

  • #9
:prima:
 

Gjschu

  • #10
Beste Willem,

Bedankt wederom voor het meedenken. Ik ben blij dat ik het voorval toch nog even gemeld heb. Hopelijk lukt het me, maar heel optimistisch ben ik niet, want erg handig ben ik niet te noemen. Maar omdat het mogelijk een dure reparatie uitspaart (ik hoop dat je gelijk hebt) ben ik voldoende gemotiveerd.

Zodra ik iets meer weet, laat ik van me horen.
Tot nu ben ik in ieder geval erg dankbaar voor het serieuze meedenken.
Groet,
Gert
 

WillemII

  • #11
Dag Gert,

Geen dank. Het duimpje van "Co de witgoedman" geeft ons wat meer zekerheid (bedankt, Co !). Wel dom, dat ik niet direct aan de lekbak heb gedacht.
Om het zeker te weten, kun je misschien eerst eens goed kijken (met een zaklamp ?) achter het klepje voor het pluizenfilter. Misschien kun je dan zien of er inderdaad een laagje water op de bodem staat.
En/of de wasmachine eens een heel eind voorover kantelen (met twee sterke mannen). Kijken of er water uitloopt.

En anders toch maar een monteur laten komen ... ?

Groet, Willem
 

Gjschu

  • #12
Beste Willem,

De zeskantige schroeven op de deur, de schroeven bij het zeepbakje en het pluizenfilter: het is me niet geheel en al duidelijk wat de bedoeling is van het losmaken ervan.
Wat wordt er dan zichtbaar of waar kan ik dan bij? Voor jou wellicht een vanzelfsprekende zaak, maar voor mij is het niet helemaal diets.

Ik heb onder de machine gekeken, maar ik heb niets kunnen ontdekken dat ook maar enigszins wees op een leskbak. Ik zag een dikke slang en daar voelde ik een klein beetje water in. Ook bij het schudden aan de wasmachine is er helemaal niets te horen wat op klotsen leek.
Het slangetje naast het pluizenfilter en het pluizenfilter zelf heb ik geopend en samen met mijn sterke vrouw (ik heb daarom thuis weinig inb te brengen) hebben we de machine nagenoeg horizontaal voorover gekanteld. Er kwam weliswaar water uit, maar zeker geen schokkende hoeveelheden.

Groet,

Gert
 

WillemII

  • #13
Dag Gert,

Vooropgesteld: ik redeneer vanuit mijn Miele W733, van 18,5 jaar oud. Omdat jouw nummer W699 een beetje in de buurt zit, verwacht ik dat de machines generatiegenoten zijn. Klopt dat ?
De hele voorkant van mijn W733 is eigenlijk een witte deur, die je naar rechts open kunt draaien. Ofwel: aan de rechterkant scharniert de hele voorplaat (als je er van voren tegenaan kijkt).
Maar die "deur" zit uiteraard goed vast aan de machine. Als je 'm loshaalt (zoals ik heb beschreven), zie je de naakte wastrommel en daaromheen allerlei electriciteits- en ander installatie-zooi. 't Ging mij erom, dat je dan ook goed bij de bodem van de machine kunt. Dat is een lekbak van één of twee centimeter hoogte, waarin géén water hoort te staan. Op de bodem van die bak zit een voeler die controleert of er inderdaad geen water in de bak staat. Is dat wèl het geval, dan gaat er een signaal naar de elektrische magneetklep (dat blok bovenin de waterslang, vlakbij de kraan), met de opdracht om géén water meer door te laten.
Omdat er gelekt was, veronderstel ik dat er een laagje water in de lekbak is achtergebleven (na de overstroming op zolder), zodat de voeler dit nog in de gaten heeft. De remedie is dan: ervoor te zorgen dat de lekbak goed leeggedweild wordt.
Maar als je het ding, samen met je Kenau, horizontaal hebt gehouden, is misschien al het water er al uitgelopen. Dus: kijk eens of de machine het nu weer doet. Anders toch maar open (laten) maken.

Dat verhaal over het klepje was bedoeld om snel proberen te checken wat er aan de hand is, vóórdat je moeilijk aan die deur gaat sleutelen. Als je het klepje namelijk opent, moet je het pluizenfilter gewoon laten zitten - dat filter heeft er verder niets mee te maken. Maar via het klepje kun je (een beetje om de hoek) misschien IN de machine kijken, met name op de bodem. Als je met een zaklamp een laagje water ziet glinsteren, dan zul je wel nattigheid voelen.

Groet, Willem
 

Henny

  • #14
Dit type Miele machine heeft geen bodemplaat en derhalve ook geen vlotterbeveiliging en geen toevoerslang met aquablok.

Controleer anders eens of de machine water neemt bij het voorwasprogramma.
 

Gjschu

  • #15
Beste Henny,

Ik ben er inderdaad ook achtergekomen dat mijn type inderdaad heel anders is dan het apparaat dat Willem thuis heeft staan.

De machine neemt ook geen water bij de voorwas.
.......Kan een waterslot ook stukgaan en is dat een mogelijke oorzaak?.....Groet,
Gert
 

Gjschu

  • #16
WillemII schreef:
Dag Gert,

Vooropgesteld: ik redeneer vanuit mijn Miele W733, van 18,5 jaar oud. Omdat jouw nummer W699 een beetje in de buurt zit, verwacht ik dat de machines generatiegenoten zijn. Klopt dat ?
De hele voorkant van mijn W733 is eigenlijk een witte deur, die je naar rechts open kunt draaien. Ofwel: aan de rechterkant scharniert de hele voorplaat (als je er van voren tegenaan kijkt).
Maar die "deur" zit uiteraard goed vast aan de machine. Als je 'm loshaalt (zoals ik heb beschreven), zie je de naakte wastrommel en daaromheen allerlei electriciteits- en ander installatie-zooi. 't Ging mij erom, dat je dan ook goed bij de bodem van de machine kunt. Dat is een lekbak van één of twee centimeter hoogte, waarin géén water hoort te staan. Op de bodem van die bak zit een voeler die controleert of er inderdaad geen water in de bak staat. Is dat wèl het geval, dan gaat er een signaal naar de elektrische magneetklep (dat blok bovenin de waterslang, vlakbij de kraan), met de opdracht om géén water meer door te laten.
Omdat er gelekt was, veronderstel ik dat er een laagje water in de lekbak is achtergebleven (na de overstroming op zolder), zodat de voeler dit nog in de gaten heeft. De remedie is dan: ervoor te zorgen dat de lekbak goed leeggedweild wordt.
Maar als je het ding, samen met je Kenau, horizontaal hebt gehouden, is misschien al het water er al uitgelopen. Dus: kijk eens of de machine het nu weer doet. Anders toch maar open (laten) maken.

Dat verhaal over het klepje was bedoeld om snel proberen te checken wat er aan de hand is, vóórdat je moeilijk aan die deur gaat sleutelen. Als je het klepje namelijk opent, moet je het pluizenfilter gewoon laten zitten - dat filter heeft er verder niets mee te maken. Maar via het klepje kun je (een beetje om de hoek) misschien IN de machine kijken, met name op de bodem. Als je met een zaklamp een laagje water ziet glinsteren, dan zul je wel nattigheid voelen.

Groet, Willem
Beste Willem,

Nu je jouw machine beschrijft, heb ik toch duidelijk een ander apparaat,
nl. geen witte voordeur, maar slechts een glazen "oog"
Groet,
Gert
 

Gjschu

  • #17
Beste Willem,


Mijn stemming vanmorgen is al in dagen niet meer zo vrolijk geweest......want mijn probleem is opgelost.
Ik heb je al eerder gemeld dat mijn technisch inzicht niet bepaald groots genoemd mag worden. Bij het opsporen van de oorzaak had ik dus zeker wat systematischer moeten handelen. Jij hebt me al op weg geholpen door vragen als : staat de kraan wel open enz.
Het waterslot was ik echter vergeten. Met de gedachte: dit is het laatste wat ik nog onderneem en dan bel ik een peperdure monteur, draaide ik vanmorgen het slot los en het viel me op dat het geen water doorliet... totdat ik een klein roze pennetje induwde. Dat was het-hele-eieren-eten.
Alles functioneert weer normaal.
Gaarne maak ik hierbij van de gelegenheid gebruik jou buitengewoon harteliik te bedanken voor je uigebreide en zeer betrokken vragen en antwoorden. Het is een verademing ook eens iemand op het internet te treffen die wat meer tijd neemt dan anderhalf woord.
Nogmaals Willem: hartstikke tof.
Ik hoop echter voorlopig even niet tot ziens.
Goed weekend.
Groet,
Gert
 

WillemII

  • #18
Nou, gefeliciteerd !

Ik schaamde me al diep, toen ik begreep dat jij een heel andere machine had dan ik. Zodat ik je wellicht geheel op het verkeerde been heb gezet.
Maar als 't toch geholpen heeft, dan is dat mooi.
En als 't (juist) niet geholpen heeft: eind goed, al goed.

Groet, Willem
 

Henny

  • #19
Willem je hoeft je echt niet te schamen hoor.
Alle goedbedoelde hulp is welkom!
Als het nodig is kunnen wij, specialisten met de nodige documentatie, altijd een beetje bijsturen.
Behalve dat de machine van Gert geen vlotterbeveiliging heeft, is deze machine niet zo afwijkend van jouw machine.
Het gedeelte van het front, dat als rechtsscharnierende deur is uitgevoerd, is ook van toepassing op de machine van Gert.
Dat er in de toevoerslang ook nog wel eens een externe waterbegrenzer is opgenomen, wordt door ons ook nog wel eens vergeten. :oops:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu