Wasmachine in de schuur: hoe de afvoer naar buiten?

MJB

  • #1
We willen onze wasmachine in de schuur plaatsen. Alles is aanwezig: elektra (geaard), water en een cv ketel om de schuur warm te houden. Alleen...nu de afvoer nog. (De cv ketel is wat oud en heeft helaas geen condensafvoer.).

Aan de kant waar we de wasmachine willen plaatsen zit een pvc regenpijp die aangesloten is op een gresbuis (zie foto). De gresbuis ligt ongeveer 10 cm diep onder het tegelpad. Ik overweeg een gat door de muur te boren een pvc afvoer naar buiten te steken en deze in de bovenkant van de gresbuis te prikken (met een zadel van snelcement). Volgens mij moet dat kunnen. NB we hebben geen gescheiden afvoeren; alles gaat door dezelfde buis, dus dat is geen probleem. Maar de afvoer komt dan maar enkele centimeters diep in de grond te liggen. Loop ik hier een risico met vorst? Zo ja, bij welke diameter afvoer is dit geen probleem meer? Of moet ik de afvoer isoleren? Zien jullie alternatieven?
 

Millew

  • #2
Zorg door voldoende afschot dat er geen water in de PVC buis blijft staan na een wasbeurt
Dat de boel tijdens het wassen bevriest is zeer onwaarschijnlijk.
 

Fiesiekus

  • #3
Je aanpak is helemaal goed; ik heb eens een regenwaterafvoer van de uitbouw op een gresbuis aangesloten.

Overigens is het 't mooist als je de buis al in de schuur onder de grond laat lopen; zo'n PVC-buis uit de muur die haaks de grond in gaat, vind ik eerlijk gezegd, geen porem!
 

MJB

  • #4
Dank voor jullie reactie! Ik wilde inderdaad de afvoer al in de schuur door de vloer laten gaan. By the way: ik heb vanmiddag de gres buis verder opgegraven tot aan de put. Wat blijkt: de buis is aan gort. Kan ik gewoon een pvc riool pijp door de gres buis naar de put steken? Zo ja, hoe dicht ik de ruimte tussen de gres buis en de nieuwe pijp af? of hebben jullie nog andere ideeën?
 

Fiesiekus

  • #5
Dat kan.

Hoe groot is de resterende tussenruimte??
 

MJB

  • #6
Welke tussenruimte bedoel je? zie de foto voor de situatie.
 

MJB

  • #8
De gres buis heeft een inwendige diameter van ongeveer 100 mm. Ik moet nog even een bijpassende pvc pijp zoeken.
 

Fiesiekus

  • #9
Daar kan je 90 mm PVC-dikwandig doorheen leggen. De 5 mm rondom kit je af met een bitumenkit, even aangenomen dat je niet helemaal tot in het putje komt met de PVC.
 

MJB

  • #10
Okay, dank voor je advies. Als ik wil kom is overigens probleemloos in het putje. Zitten hier voordelen aan?
 

Fiesiekus

  • #11
Ja, dat je niet hoeft te kitten ( :wink: ) en verder is PVC gladder dan gers, dus minder verstoppingskans (hoewel je dat met die gres ook niet had, waarschijnlijk?).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Verwijder de laatste meter grespijp en sluit alles aan met pvc hulpstukken, er zijn overgangsstukken van gres naar pvc.
Bovenstaande suggesties zijn broddeloplossingen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu