Wasmachine en wasdroger tegelijk aan?

WilJes

  • #1
Ik heb op zolder de wasmachine-aansluiting. De wasmachine stekker zit in een aangelegde wandcontactdoos met 1 stopcontact.

Nu de wasdroger erbij komt, wil ik op dezelfde groep/wandcontactdoos de droger aansluiten dus de electra verlengen zodat er twee stopcontacten komen. Dan kan ik ze niet tegelijk aanzetten want dat kan niet op een gewoon stopcontact/normale groep.

Bestaat er een aparte wandcontactdoos of aansluiting waarmee je beide machines tegelijk kunt aanzetten?

Gr. Jessica
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
In principe is de stroom, die gaat lopen wanneer beide apparaten aan het verwarmen zijn, veel te groot voor één stopcontact, en ook voor twee stopcontacten op één groep. Het aanbrengen van een extra stopcontact om beide machines aan te sluiten op één groep is niet toegestaan. In geval van brand keert je verzekering dan niets uit!

Er zijn echter twee eventuele oplossingen:
  1. Een speciaal dubbel stopcontact (met een snoer er aan). Op de ene aansluiting zet je de wasmachine, op de andere de droger.
    Op het moment dat de wasmachine veel stroom vraagt, stopt de droger tijdelijk.
    Er zit één groot nadeel aan zo'n oplossing: heb je een elektronisch bestuurde wasdroger, die voor het starten met een druktoets bediend moet worden, dan start ie niet meer vanzelf nadat het stopcontact hem (tijdelijk) heeft uitgezet.
    Dan heb je er dus niets aan.
    Hangt dus van de wasdroger af of dat kan.
  2. Een omschakelaar (trekschakelaar) om wasmachine en droger aan te sluiten.
    Hiermee kunnen wasmachine en droger niet tegelijkertijd draaien, maar je voorkomt dat je steeds de stekker in en uit moet pluggen.
De beste oplossing, wanneer je beide machines tegelijkertijd wilt laten werken is toch het laten aanleggen van een extra groep daarvoor, maar dat kan extra gevolgen hebben, bijvoorbeeld dat de hoofdzekering het niet aankan deze stroom te gebruiken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu