Wasmachine Bosch WFK 2801 doet het niet zoals het hoort

Bres

  • #1
Er hapert wat aan de wasmachine ( Bosch WFK 2801) van mijn buurvrouw.
Zowel op het grote (A) als het kleine programma (B) blijft de machine maar wassen. Spoelen en centrifugeren worden overgeslagen. Naar mijn mening wordt er ook tussendoor geen spoelwater genomen. De afvoerpomp werkt prima want als ik de schakelaar op stand 7 (waterafvoer) plaats dan wordt het water volledig weggepompt (duurtijd 2min).
De teller telt gewoon af tot op 0 maar de machine blijft maar verder wassen. Enkel het lampje "wassen" blijft branden.
Ik vermoed dat het aan de printplaat zal liggen (programator). Heeft iemand enig idee waaraan het anders nog zou kunnen liggen ?

Ik wil mijn buurvrouw graag verder helpen zodat zij geen nieuwe wasmachine hoeft te kopen. Verder is deze machine nog in zeer goede staat.
Maar een nieuwe printplaat kost al gauw zo'n 200 euro en dat vind ik niet meer verantwoordt om dat geld er nog aan uit te geven.

Ik las op deze forum dat er foutcodes worden weergegeven maar deze heb ik nog niet opgemerkt. Enkel de resterende minuten wordt weergegeven.

Graag jullie technisch advies.

Alvast bedankt.

Mvg
 

HarryO

  • #2
Worden spoelen en centrifugeren over geslagen of is hij daar nog niet aan toe?

Word het water wel warm? Zo niet controleer dan als eerste het element zelf.
Verwijder het paneel aan de achterzijde en meet het element door.
Moet zo rond de 25 ohm zijn.

Als het element wel goed is kies dan eens voor de allerlaagste temperatuur (15 graden ?). Gaat hij dan wel door?
 

Bres

  • #3
Hallo Harry,

Bedankt voor je reaktie.
Inderdaad, de weerstand is stuk. Ik had de machine eerder al laten draaien op 15° en dan deed hij het perfect. Maar op 40° bleef hij voortdurend wassen zonder spoelen. Ik dacht eerste aan een verstopping in de leiding naar de pressostaat. Na deze te hebben gereinigd was er geen verandering.
Toen ik het verwarmingselement testte bleek er geen ohmse weerstand te zijn. Ik haalde de weerstand eruit en deze kwam er in stukken uit.
Wat ik wel raar vind is dat de zekering niet is afgesprongen. Nu ... ik heb een andere weerstand besteld en hoop nu dat verder alles ok is. Dat er door een eventuele kortsluiting in de weerstand geen beschadigingen zijn aan de printplaat. Dat is nog even afwachten.

Groeten
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu