Wasmachine Bauknecht WA7533 maakt luid klepperend geluid.

ZoRo

  • #1
De wasmachine is ongeveer 6 jaar oud en wordt niet intensief gebruikt, een tijdje geleden was er een lager stuk en met de hulp van ¨Klusidee¨ heb ik beide lagers en de V-ring vervangen zoals omschreven in een bericht op dit forum geplaatst door Be-art op 11 mei 2007.

Deze klus ging mij goed af en was niet te ingewikkeld en bij het proefdraaien met een lege machine liep alles gesmeerd, ook tijdens het cenrifugeren :) .

Tijdens het wasprogramma bij de eerste wasbeurt liep alles perfect maar bij het centrifugeren maakt de machine een luid klepperend geluid :( .

Bij nazicht blijkt het geluid van binnen uit de trommel te komen, aan de buitenkant van de kuip is niets abnormaals te zien. Ik vermoed dat tijdens het cenrifugeren met een volle trommel deze de buitenkuip raakt door het uit evenwicht zijn van de trommel. De aandrijfriem heb ik ook al meer en minder gespannen maar dit maakt geen verschil.

Mijn vraag is nu, is er iets fout gemonteerd of wat kan nog de oorzaak zijn van dit abnormaal geluid :?:

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Nog even het service nr. van de machine: 8583 203 12000
 

ZoRo

  • #2
Iemand enig idee hoe dit kan worden opgelost?

Opnieuw demonteren en monteren misschien? :?
 

Lieven_007

  • #3
Wat de machine nu als je hem leeg laat draaien ?
Misschien eens kijken of het verwarming element goed gemonteerd is.
Of kijken of niets anders tegen de trommel raakt.
 

ZoRo

  • #4
Als de machine leeg draait of centrifugeert loopt hij perfect, enkel bij het centrifugeren bij een gevulde machine maakt hij dit hels lawaai.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Hebt u het trommelkruis voor het plaatsen gecontroleerd op breuken ?
 

Co de Witgoedman

  • #6
Mogenlijk sleept het verwarmingselement tegen de binnentrommel aan omdat deze niet onder de beugel is geplaatst.
 

Witte Hond

  • #7
Waarschijnlijk zoals Jan al aangaf, is het trommelkruis gescheurd. Dus verwijder de trommel en controleer het kruis op breuken. Eventueel de trommel schoonspuiten met een hogedrukspuit.

Element is er neem ik aan niet uit geweest, aangezien deze aan de voorzijde gemonteerd zit, en er niet uit hoeft voor een lager reparatie.

En hoe gingen de lagers in het lagerkruis? Als dit heel makkelijk ging, is je lagerkruis defect. Deze moet je er echt in slaan!
 

Co de Witgoedman

  • #8
Heb je gelijk in Witte Hond, even het verkeerde model voor me in gedachte.
 

ZoRo

  • #9
Hartelijk dank voor de reacties, nu even antwoorden op de vragen.

De trommel en het trommelkruis heb ik met een hogedrukreiniger afgespoten, het trommelkruis was niet gescheurd maar wel erg aangevereten en op de dunne plaatsen waren er stukjes losgekomen, maar de ribben van het kruis waren nog intakt en die geven toch de stevigheid aan het kruis dacht ik. Vreemd trouwens dat dit kruis zo erg is aangetast omdat de machine niet intensief wordt gebruikt.

Het verwarmingselement is er inderdaad niet uitgeweest, dus daar verwacht ik geen probleem.

De lagers heb ik in het lagerkruis moeten slaan, dit heb ik met een speciaal tool van SKF gedaan, maar het lager aan trommelzijde schoof wel gemakkelijk over de as.

Ik denk dat ik de hele handel in het weekend nog eens zal demonteren en dan alles nog eens zal controleren.
Is zo'n trommelkruis goed zelf te vervangen en hoe bevestig je dit nieuwe kruis dan aan de trommel?
 

ZoRo

  • #10
Vandaag heb ik alles terug gedemonteerd en ik heb het volgende kunnen vaststellen.
Het trommelkruis is welliswaar erg aangetast maar de dikkere gedeelten (de ribben dus) zijn nog in goede staat en stevig. Maar een van de armen van het trommelkruis heeft wel tegen de achterwand van de kuip gesleept, dus tegen het gedeelte dat men verwijderd, dit is goed te zien aan een van de armen op ongeveer 5 cm van de buitenomtrek en de cirkelvormige strepen op de achterwand.

Weet iemand wat hier de oorzaak van kan zijn en hoe men dit kan verhelpen?
 

ZoRo

  • #11
Dit zal mijn laatste berichtje zijn mbt dit onderwerp.

Na de hele handel nog eens gedemonteerd te hebben en zelfs na het plaatsen van een opvulring om zo iets meer afstand te creëren tussen de trommel en de achterwand van de kuip, hetgeen een tijdje goed heeft gegaan, is uiteindelijk toch het trommelkruis gescheurd.
Waarschijnlijk was dit verzwakt trommelkruis al de hele tijd de oorzaak van het probleem.
Een nieuw trommelkruis was niet appart te verkrijgen en kon enkel geleverd worden met een volledige trommel, kostprijs 150 Euro, mijn keuze was snel gemaakt, er kwam een nieuwe machine.

Toch nog een opmerking naar Bauknecht toe, hier is door jullie ontwerpers toch een duidelijke fout gemaakt wat betreft de materiaalkeuze van het trommelkruis (een soort Zamac) want het is toch niet normaal dat dit onderdeel reeds na 5 of 6 jaar zodanig is aangetast door zeepresten ed. dat dit onderdeel doorscheurt. En doordat dit onderdeel zo duur is om te vervangen, al doe je het zelf, de machine uiteindelijk vervangen moet worden.
Maar misschien vindt men bij Bauknecht dat 5 of 6 jaar de levensduur van een machine hoort te zijn, ik weet in elk geval welk merk mijn volgende wasmachine NIET zal zijn.

Klusidee, bedankt voor jullie forum en misschien heeft een andere klusser iets aan dit verhaal.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu