Wasmachine afvoer verplaatsen - afvoeren over muur door het trapgat

lizalotje

  • #1
Kan iemand me vertellen of het mogelijk is de wasmachine afvoer te verplaatsen? We zijn aan het brainstormen hoe we de zolder willen indelen, en willen graag weten of dit technisch een mogelijkheid zou kunnen zijn. Te vroeg nog dus om een offerte aan te vragen of iemand in te schakelen.

Kan je de aansluitingen van de wasmachine, die achter het knieschot zitten, via de technische ruimte, door het trapgat, naar de andere kant van het trapgat brengen? De muur is 10cm dik beton, infrezen/zagen en dus je muur halveren over 4-5m lijkt me niet handig. Opbouw zou op 1 plek de trapleuning kruisen (zit 6cm van de muur). En dan evt. een zetwerk oid. er over.

Onze woning is in 2018 met een 'onbestemde ruimte' zolder opgeleverd. De wasmachine (en evt. droger) aansluiting zit in de hoek van de technische ruimte (omvormer zonnepanelen, vloerverwarmingverdeler, mechanische ventilatie). Alle leidingen gaan van de gangkast op de begane vloer, via een koof in de badkamer naar boven tot net achter het knieschot op zolder.

In de toekomst willen we mogelijk de zolder splitsen in 2 slaapkamers. Daarom hebben we aan 1 zijde al een dakkapel geplaatst met 5 zonnepanelen boven de kapel. Aan de voorzijde van het huis liggen 2x5 zonnepanelen. Een dakraam plaatsen kan als we 1 rijtje panelen naar onder schuiven. Een dakkapel zal niet passen.

Als je 2 slaapkamers wil maken, en de wasmachine wil bereiken zonder door een slaapkamer te moeten, dan zit je vast aan een lange gang. Beetje zonde van de ruimte. Het kamertje wat je dan overhoudt, voelt erg klein (3m breed, wel bijna 4m lang, waarvan 2.5m beloopbaar met een hoogte van 200-330cm en 1.5m met een hoogte van 100-200cm). Wanneer we de wasmachine aansluitingen zouden kunnen verplaatsen naar de andere kant van het trapgat, dan zouden we een kleinere gang kunnen maken, en het trapgat en de technische ruimte aftimmeren. Door die extra meter in de breedte voelt de kamer aan de voorzijde veel ruimer aan. Voor de duidelijkheid heb ik twee tekeningen toegevoegd hoe we zouden willen splitsen, met zo min mogelijk ruimteverlies en zodat de kamer met de schuine kant ook nog prettig aanvoelt.

Heeft iemand nog andere briljante ideeën om de zolder in te delen?
Bedankt!

bouwtekening zolder lange hal.PNG zolder bouwtekening met kleine hal.PNG WhatsApp Image 2022-07-24 at 10.24.10 AM (1).jpeg WhatsApp Image 2022-07-24 at 10.24.10 AM.jpeg bouwtekening alle verdiepingen.PNG
 

Lange Herman

  • #2
Je ziet wel vaker afvoeren over de muur door het trapgat gaan.
Dus waarom zou het niet kunnen?
Kies bijvoorkeur 50mm buis als afvoer.
Denk aan het afschot, een eventuele sifon, de aansluiting aan de condensafvoer vd cv ketel en een eventuele beluchting/ontluchting.
Zorg ook dat de technische ruimte makkelijk bereikbaar blijft en dat er door de cv monteur fatsoenlijk gewerkt kan worden.
 

Matt77

  • #3
Je kan ook de wasmachine naast de trap plaatsen. Dan behoud je bij beide kamers een flink oppervlak en heb je de korste afstanden voor het verleggen van je elektra, water en afvoer. Wasdroger kan je dan eventueel bovenop de wasmachine plaatsen.

Let ook op je deuren. Een deur die naar een muur draait is handiger dan een deur die de ruimte in draait. Door de middenmuur iets te verplaatsen kan je waarschijnlijk de twee deuren naast elkaar plaatsen en heb je meest efficiente gebruik van de ruimte.

Ik weet niet wat voor bestemming de ruimtes krijgen, maar hou er rekening mee dat een wasmachine veel geluidsoverlast geeft op de kamers. Ik heb mijn thuiswerkplek op zolder met de wasmachine vlakbij, maar ik probeer het was gedrag af te stemmen op mijn online meetings.

Naamloos.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu