Wasmachine aansluiten op afvoer fontein

RobBosma

  • #1
Wil in een oude doucheruimte een wasmachine plaatsen. Er hangt een fontein met een afvoor van metaal tot aan de vloer. Kun je daar ook een T-stuk aan maken? Of moet ik eerst vanaf de vloer met PVC, dan een T-stuk naar de wasmachine, en daarop het metalen deel naar het fontein?
 

Fiesiekus

  • #2
Is de diameter van de bestaande afvoer wel groot genoeg (min. 40 mm)?

In principe kan je met een T-stuk (met schuifmoffen) van de goede diameter wel de overgang in de metalen (welk metaal?) afvoer maken.
 

RobBosma

  • #3
Diameter is helaas maar 32 mm. De buis is van het soort dat je voorgevormd met een haakse bocht kunt kopen. Ik heb hem uit de vloer getrokken en daar zit inderdaad een schuifmof. Dus een schuifmof er tussen, daarna een pijpje 32, een T stuk, richting fontein weer een pijpje en dan een schuifmof voor het laatste stuk metalen afvoer naar siffon?

Of bestaan er ook T-stukken 32 met een schuifmof
 

Fiesiekus

  • #4
Die bestaan ook in 32 mm. Maar je haalt je een hoop ellende op de hals als de afvoer het waswater niet kan verwerken. 40 mm is minimum, 50 mm nog beter.
 

RobBosma

  • #5
Ik heb het nu gefikst. Eerst een stuk gemaakt van 40 ongeveer een meter, en het laatste stukje met een verloop en bochtjes van 32 naar de fontein-afvoer

Eerst de douche slang er maar eens ingestoken en volop aangezet. Geen overstroming. Pompt de wasmachine net zo hard?
 

Fiesiekus

  • #6
Rioolpijp van 40 naar 32 gaat misschien wel verstoppingen & overstromingen geven. Beter is het de afvoer voor de WM hoog te maken; de WM-pomp geeft dan minder debiet (pompt wel langer door) en de statische druk van de afvoerstroom in de pijp is hoger
 

RobBosma

  • #7
Dus het gaat er om dat de afstand tussen toevoer en vernauwing zo lang mogelijk wordt?
 

Fiesiekus

  • #8
Ik blijf het een houtje-touwtje oplossing vinden met zo'n vernauwing. Maar goed afgezien daarvan is het wel gunstig de afvoer op 1 a 1,5 m hoog te plaatsen, even afhankelijk van wat je pomp aankan.
 

RobBosma

  • #9
Ik heb nu de wasmachine geplaatst, en de afvoer zoals je geadviseerd hebt geplaatst. Het werkt prima, geen lekkage. Wat nog wel wat lekt is bij de schroefdraadverbindingen, o.a. een verlengstuk tussen geminibeugel en punststuk, en tussen wm kraan en muurplaat. In de juiste stand van de onderdelen zit ik nog niet op het eind van het schroefdraad. Dus zit er beweegelijkheid in, en bij het in de juiste stand zetten (terugdraaien) draai ik het teflon denk ik kapot.
Ik wil daarom iets anders proberen. Hennep lijkt me bewerkelijk, maar wat is je ervaring met afdichtmiddelen uit een stick of tube? een bekende fabrikant heeft dit op de markt, maar ik noem op dit forum geen namen, begint met Loc.....)
 

Fiesiekus

  • #10
Doe maar hennep met fitterskit. Een geminibeugel is toch voor een mengkraan?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Zou het ook met hennep en fitterskit doen, zo kun je nog een beetje terug draaien.
En het is niet zo moeilijk om dit te doen.

Met locktide gaat het heel vast zitten, en kun je later wel eens problemen mee krijgen als je de kraan moet vervangen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu