Wasemkap Siemens elektrisch schema

Marsepein

  • #1
Ik heb een Siemens LI48930 hangen en wil daarvan de verlichting via simpele domotica bedienen. Voordat ik aan dit zelfbouw project begin heb ik een paar vragen wellicht dat er iemand is die me antwoord kan geven.

- Ik kan de halogeenspots dimmen met een toets op het bedieningspaneel. Is deze toets een simpel maakcontact?
- De trafo voor de spots is een 230V/12V trafo, is daar de dimmer ingebouwd, of gaat dat via de stuurprint.
- Als het dimmen via de stuurpint gaat, geeft deze een error/foutmelding als de trafo en/of lichtschakelaar niet zijn aangesloten op de stuurprint?
- Misschien een elektrisch schema van dit apparaat?
 

Vdbroek81

  • #2
Ik zou een RC dimmer inbouwen en deze voor de verlichtingstransformator plaatsen. Als je de transformator hebt gezien dan lijkt me dat je ook kunt vaststellen of deze de dimmer elektronica in zich heeft (lijkt me niet)
Foutmelding lijkt me ook niet maar ik zou zeggen even uitproberen.

Toets op het paneel laten vervallen en dat is ook meteen het nadeel van deze oplossing.
 

Marsepein

  • #3
Ik heb de kap niet open gehad, slechts de detailtekening gezien op de siemens site. Verder heb ik google gebruikt voor de trafo en ben inderdaad op een leverancierssite uitgekomen, daar kan ik helaas het type en de specs niet vinden.

Jouw oplossing is exact wat ik voor ogen heb, met het enige verschil dat ik de knop op het bedieningspaneel niet wil laten vervalen maar wil doorsluizen naar de nieuwe dimmer. Vandaar de vraag of het een simpel maakcontact is.
 

Vdbroek81

  • #4
Ik ben bang dat het lastig wordt om schema's te vinden van dit soort apparatuur. Er zit daarom niks anders op dan de kap open te halen en de boel te bekijken.

Ik neem aan dat je verstand van elektronica hebt en alleen in dat geval zou ik er aan beginnen. Je zult namelijk e.a. aardig moeten gaan aanpassen en het zal hopelijk overbodig zijn je op de gevaren te wijzen.

De dimmer toets zijn ongetwijfeld micro schakelaars op een print dus een NO (maak) contact. Je zult de schakelaars moeten loshalen van de bestaande elektronica en de stuur draden naar de dimmer moeten leiden. Dat is vaak al lastig omdat ik aanneem dat alles op één print zit. Hou er ook rekening mee dat deze stuurdraden waarschijnlijk niet galvanisch gescheiden zijn van het net.

Daarom ook mijn tip, vergeet die schakelaar en koop een extra AB :)



Zou trouwens best een mooie standaard optie kunnen zijn in een kap, ik heb zelf ook specifiek een wasemkap gekozen met een dimmer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu