Wasemkap komt uit op schuin dak: wat te monteren?

Danoontje

  • #1
Wij zijn de keuken aan het verbouwen. De vorige bewoners hadden het fornuis en de oude wasemkap (afzuigkap) afvoer naar boven toe niet meer gebruikt.

Wij willen deze wel weer gaan gebruiken.

Vanaf het fornuis komt er een horizontale buis welke eerst ong. 3m naar rechts gaat (tegen het plafond, achter een koof). Daarna gaat hij de schacht in waar een 100mm (110?) buis 2 verdiepingen omhoog gaat om dan op het schuine dak uit te komen.

Echter staat op het dak nu een heel klein lullig dopje met wat gaatjes. Ik denk 70mm doorsnede.

Is dit te smal om de afvoer van de afzuigkap goed weg te werken? In de bouwmarkt hebben ze die verticale kappen in diverse maten: ook 70mm. Dat zou betekenen dat ik alleen het dak op hoef om deze te plaatsen, maar niet om iets te verbouwen (ik weet niet tot hoe ver omhoog de 100mm buis loopt).

Gaat 70mm een remmende trechter vormen? Of zal dit wel mee vallen?? Iemand die dat kan zeggen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
U kunt net zo goed geen afzuigkap plaatsen, van de capaciteit van de afzuigkap blijft niet veel over bij een leiding van 3 m. horizontaal en twee verdiepingen verticaal, ook niet bij vervangen van het kapje op de pijp uit het dak.

Kijk in de handleiding van de kap hoe lang de pijp mag zijn en welke diameter de pijp minimaal moet hebben.
 

Danoontje

  • #3
Hmmz, we hadden al een extra sterke wasemkap uitgekozen: 550m3. Er, stom genoeg, van uitgaande dat dit voldoende zou zijn aangezien dit vroeger ook zo heeft gezeten (op de horizontale buis na dan).

Misschien een idee om dan een extra electra leiding in de koof aan te leggen om dan ooit, op halverwege de leiding, een 2e fan te plaatsen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een tweede fan helpt ook niet veel aan de capaciteit, er ontstaat wel meer geruis in de pijp door de extra druk als gevolg van de tweede fan.
100 of 110 mm pijp is sowieso te weinig voor een beetje afzuigkap.

Kijk eerst de handleiding na, na vermelding van de specs kan iemand u misschien verder helpen bij het vinden van een oplossing.
 

Danoontje

  • #5
Nou :oops: :oops: deze wordt nog geleverd :oops: :oops: , maar omdat we krap zitten in de tijd maken we alles al 'in orde' zodat het geheel alleen nog geinstalleerd hoeft te worden...niet erbij nagedacht dat we dus een probleem kregen met de afzuigkap... :oops:
 

Scoupevo

  • #6
Als je het besteld hebt dan weet je hopelijk ook wat besteld hebt? dan kan je misschien op de site de specs vinden?


en het gaat om de keuken, kan je dan niet uit de zijmuur naar buiten? is wat korter namelijk dan via het het dak ;)
 

Danoontje

  • #7
Hallo, deze gegevens zijn helaas niet op de website terug te vinden. Erg vervelend, maar het zij zo.

De keuken bevind zich in de uitbouw. Ik zou recht omhoog kunnen gaan en dan op het platte dak uit kunnen laten komen. Maar het dak is een dakterras en daar een uitmond van de afzuig vinden we niet prettig. Daarbij ben ik als de dood om een gat te maken in het dak ivm lekkages etc etc. :oops:

De zijmuren en achtermuren zijn geen optie: de ene zijkant ligt tegen de buren aan, andere zijkant tegen de woonkamer. Voorkant tegen de hal. Achterkant is de achteringang vanuit de tuin en komt uit onder de overkapping (de andere helft van het dakterras) en is overkapt terras.

Zodoende heb ik 2 opties: koolstoffilter of de originele pijp. De eerste wil ik niet meer, deze zat erin en vind het ondingen. Dus bleef de originele pijp over.

Maar ik ga morgen eens het dak op: eens een kijkje nemen waar de 110mm pijp nu 70mm wordt. Wellicht dat ik zelfs de gehele pijp eruit kan slopen en vervangen voor een bredere tot helemaal bovenin.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Wat voor merk of type is de afzuigkap?

Vaak zijn die dingen voor 130-160mm leidingen en er zijn pijpen die ook op pannendaken kunnen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Dan is 3 meter naar rechts en twee verdiepingen omhoog waarschijnlijk de weerstand in de leiding nog steeds te hoog.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Een afzuigkap met een capaciteit van 550 m3 heeft al een leidingdiameter nodig van 150mm. Dat originele kanaal is dus te lang en ook te dun. Het gaat een hoop herrie geven en een heel slechte capaciteit.
 

Danoontje

  • #11
Aangezien ik geen andere optie had heb ik de plannen toch maar doorgezet. Ik weet natuurlijk niet wat de afzuigcapaciteit was met normale diameter en kortere buis (ik neem aan vele malen beter). Maar zoals hij op dit moment werkt heb ik echt niet te klagen: hij zuigt goed af. Ik ben dus tevreden :P

Desondanks: bedankt voor de tips en adviezen!!!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Fijn dat je tevreden bent en dat het goed werkt maar welke diameter buizen zijn het uiteindelijk geworden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu