Warmwater toevoer als semi vloerverwarming gebruiken

Linden

  • #1
Beste ervaring deskundigen,

Wij willen onze badkamer renoveren. Dit door het plaatsen van een inloopdouche ipv een bad. Een gerenommeerd sanitair bedrijf raad het gebruik van meerlaags kunststof leiding aan wat een prima optie is. Maar gaf ook de tip met de warmwater leiding een aantal malen door de vloer van de inloopdouche te slingeren om zo een semi vloerverwarming te creëren. Is dit een goed plan of geeft dit problemen ondanks de hoge maten van flexibiliteit van de huidige tegel lijmsoorten?

Leo
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Ik vind het een erg vreemde oplossing want:

-60 graden water is eigenlijk te heet voor de vloer
-Door al die krullen in de leiding, moet je (veel) langer op warmwater wachten in de douche
-De vloer wordt pas warm na een half uur douchen. Ik zou hem liever voor het douchen al warm hebben...

Leg er gewoon een kleine vloerverwarming in, naar keuze elektrisch of op de cv met een RTL ventiel.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Linden schreef:
....Een gerenommeerd sanitair bedrijf....gaf ook de tip met de warmwater leiding een aantal malen door de vloer van de inloopdouche te slingeren om zo een semi vloerverwarming te creëren.
Ik vind dit eigenlijk een vreemde "tip" van een "gerenommeerd bedrijf": men zou toch beter moeten weten (zie ook de vorige reactie)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Weet je wel zeker dat ze de warm water leiding bedoelen, en niet de verwarmings leiding.

Maar als de douche aanstaat, is de vloer in het douche gedeelte zo warm.
Of het moet zijn, dat je met koud water doucht.

Raar als ze de warmwaterleiding bedoelen.
Kost alleen maar geld.
Het beste is de warmwaterleiding zo kort mogelijk te houden.
 

Linden

  • #5
Ik heb er ook een dubbel gevoel bij vandaar mijn vraag op deze site maar er zijn voor en nadelen:
- Met CV vloerverwarming zit ik met het probleem van de scheiding tussen de leidingen van de vloerverwarming en water i.v.m. legionella.
- Ik heb wel een CV maar gebruik deze momenteel alleen waterzijdig omdat we hete lucht verwarming hebben.
Als we water gebruiken/douchen zal de CV de vloer niet verwarmen.
- Zit ik nog wel met die 60 graden maar als je de waterleiding zonder zigzag door de vloer legt wordt deze plaatselijk ook verwarmd.
- De CV is een CW5 welke direct boven de badkamer hangt en met een 12mm leiding hoeft er dus niet zoveel water te worden verplaatst dus ik ga er van uit dat de wachttijd op warm water wel meevalt.
- Maar is er iets wat ik over het hoofd zie waardoor er een doorslaggevende reden is het niet uit te voeren?
Lees van Hessie als goede redenen:
- De 60 graden maar een vloerverwarming mag toch al tot 55 graden dus daar kom ik inderdaad iets bovenuit.
Het traag opwarmen van de vloer vind ik niet zo heel erg, wel jammer, maar tijdens het douchen stroomt er warm water dus ik hoop dat het met de koude voeten meevalt. Wel hoop ik dat de vloer voldoende warm wordt om na het douchen redelijk snel op te drogen.
In een ander deel van de badkamer lag een elektrische vloerverwarming mat maar deze werd in de praktijk nooit aangezet omdat je pas aan denkt op het moment dat je gaat douchen. Toch vind ik het wel een interessante optie om echte CV vloerverwarming buiten de douche zone te plaatsen of een handdoeken radiator. Zoals gezegd de CV wordt nu alleen waterzijdig gebruik dus de CV kant is geheel beschikbaar voor......
En wat is een RTL ventiel?
Ben leer gierig dus voed mij!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
In een ander deel van de badkamer lag een elektrische vloerverwarming mat maar deze werd in de praktijk nooit aangezet omdat je pas aan denkt op het moment dat je gaat douchen
Hoe wil je dat nu gaan doen dan? De douche laten lopen een half uur voordat je eronder springt? :wink:

Voedt de cv ketel nu niet een indirecte luchtverwarmer? Dan kun je zo met een RTL ventiel een vloerverwarming maken. Eventueel ook nog een handdoekradiator.

Dit is een RTL-ventiel: https://www.google.nl/?q=rtl+ventiel+vloerverwarming
 

Linden

  • #7
Helemaal duidelijk over dat RTL ventiel, genoeg informatie over te vinden op deze site, bedankt!
We hebben een Brink luchtverwarming waarbij de lucht direct door de warmtewisselaar opgewarmd wordt, dus geen water in dit systeem. Toen onze geiser 1 1/2 jaar geleden de geest gaf deze vervangen door een HR combi ketel en de CV functie in de software uitgeschakeld. Dus het CV gedeelte heeft nog nooit water gezien en de aansluit pijpen steken werkeloos onderuit deze Intergas ketel. Maar warm water leveren doet deze als de beste.
Mijn vraag bij de service winkel in o.a. warm water en zo was een alternatief voor koperen leiding omdat ik altijd in conflict ben met het buigen van dit spul. En omdat ik echt geen koppelingen in de vloer wil hebben (soldeer of knel, knel vind ik helemaal onbetrouwbaar). Zijn advies Uponor en zigzag de warmwater leiding een paar keer onder de vloer van de inloop douche, heb je meteen een semi vloerverwarming. Let wel de verkoper gaf duidelijk aan dat dit geen vervanger voor vloerverwarming is maar een leuk alternatief. Ga ik voor een echte vloerverwarming, wat kan want ik heb er een ketel met werkeloos CV deel voor beschikbaar zit ik met de route van de leidingen. Vloerverwarming in de vloer betekend douche water via een andere weg. Deze weg betekend infrezen in de betonnen muur tussen mij en mijn buren. Niet zo aantrekkelijk omdat deze muren overdreven getrild zijn, het onderstuk van de muur is een ware grindbak. Of via een omweg waardoor de leiding ook veel langer wordt, misschien wel net zoveel langer als een paar keer zigzaggen in de douche vloer.
Betekend niet dat ik het idee van deze semi vloerverwarming promoot maar ik heb er nooit eerder van gehoord en kan er ook niets over vinden. Vandaar dat het, lijkt mij, best een interessante discussie is voor dit forum. Het is zeker anders dan de standaard oplossingen en dat maakt het op zijn mist interessant. Lees graag jullie reacties!
Leo
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu