Warmwater drukverlies vlak na opendraaien kraan

Lively

  • #1
Ik heb een nieuwe daalderop 32/80 ketel (CW6 notabene), dus druk zat op het warme water.

Wat me opvalt is dat (via een ouderwetse 2-hendel kraan) enkele seconden na het opendraaien van de warmwater kraan de waterdruk van heel fatsoenlijk rap fiks afneemt tot een miezirig straaltje. Na het vervolgens verder opendraaien heb ik druk genoeg.

Enig idee wat daar de oorzaak van is..?

Groet

Rene
 

Ceevee

  • #2
De " kraanleertjes '' in je kraan zwellen op door het warme water, dit is heel normaal, maar wel vervelend. Je zou de kraandelen die er nu inzitten kunnen vervangen door keramische kraandelen of de hele kraan vervangen door een met keramische zittingen, dan is het probleem weg.
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #3
Opzettende kraanleertjes???
Nooit van gehoord.

Denk dat het probleem zit in het feit dat de druk bij het openen van de kraan gewoon wat hoger is.
Dat komt omdat bij gesloten kranen het waterleidingsysteem overal (dus ook op de ww leiding) dezelfde druk heeft.
Als je een kraan open draait, zal daar in eerste instantie een hele stoot water komen, tot de druk wat gedaald is omdat de stromingssnelheid in het cv toestel gereduceerd wordt.
Zodra je de kraan dan verder open draait heb je weer een redelijke straal.

Niks aan de hand dus eigenlijk.
Enkel, als je een kraan gaat plaatsen met keramische schijven, draai je deze meteen ver genoeg open, waardoor je geen last hebt van drukterugval.
Dus dat zou een oplossing kunnen zijn.

suc6
 

MartijnM

  • #4
Uitzettende kraanleertjes kom ik regelmatig tegen.

Vraagje: staat de hoofdkraan vh water wel helemaal open?
 

MartijnM

  • #5
P.S. :de 32/80 reduceert niet
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Opzwellende kraanleertjes komen wel degelijk voor, dat heeft niets te maken met de waterdruk, water is niet samenpersbaar en daardoor is de eventueel hogere druk in de leidingen in een fractie van een seconde verdwenen.
Na openen zijn de beperkingen in de leidingen zoals inlaatcombi etc. van invloed door weerstand die ze veroorzaken in de doorstroming..
Enkel, als je een kraan gaat plaatsen met keramische schijven, draai je deze meteen ver genoeg open, waardoor je geen last hebt van terugval van druk.
Met keramische schijven heeft het helemaal niets te maken, de drukval is niet of nauwelijks waarneembaar.
 

Ceevee

  • #7
Waarschijnlijk heb je voorheen een geysertoestel gehad, en heb je de kraan wat verder open moeten draaien om je toestel aan te laten springen, dit noemt men de ''de tapdrempel''. Dit is de hoeveelheid water die je moet tappen om je geysertoestel te laten branden.Met je nieuwe toestel (boiler) hoef je je kraan niet zo ver open te draaien, hierdoor krijg je het probleem met de kraanleertjes. De oplossing is simpel, of je draait je kraan elke keer verder open dan eigenlijk je bedoeling is, of je vervangt de kraandelen of je gehele kraan. In mijn 30 jarige ervaring heb ik dit vaak genoeg meegemaakt.
 

Xr8

  • #8
Welke inlaatcombinatie zit er tussen? Daalderop levert er nl een bij en deze MOET er tussen volgens de fabrikant.

Succes.
 

Lively

  • #9
Ik heb de inlaatcombi van Daalderop. De hoofdkraan staat helemaal open. De druk is meer dan genoeg (koudwater en warmwater druk met de kraan helemaal open geeft een hele fikse straal). Ik vermoed dat de kraanleertjes het probleem zijn. Vreemd dat als ik een kleine straal wil, dat ik hem eerst behoorlijk open moet zetten, tot 5 tellen moet wachten op de reducering en dan kan ik hem fijn afstellen op een klein straaltje.

Er wordt gesproken over de boiler: bedoelen jullie het kleine reservoir (5 liter ?) dat in de 32/80 zit....?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Zoals eerder beschreven zijn het de kraanleertjes die opzwellen, wij hebben hetzelfde probleem wanneer we de kraan iets openzetten, zodra het water heet wordt komt er minder water uit de kraan.
De kraan iets verder open zetten en er is niets meer aan de hand.
De kraanleertjes vervangen helpt tijdelijk iets.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu