Warmwater douche probleem

AndreasOoigem

  • #1
In ons nog te renoveren huisje hebben wij tijdelijk een 2de hands geiser gehangen, een Junkers W250 (butaangas versie). Het toestel slaat correct aan als we het water opendraaien maar het water wat eruit komt is echter lauw tot koud (zowel via de kraan als via de douchekop) de vlammen in de geiser branden zeker niet aan volle sterkte en de laatste tijd slaat hij (soms) na enkele minuten met een tik volledig uit (ook de waakvlam) De waterdruk is echter niet om over naar huis te schrijven, een kleine 10 liter per minuut.
Mijn vragen;
-kan die lage waterdruk de oorzaak zijn van het niet op volle kracht ontbranden van de vlammen?
-indien we, in afwachting van volledige renovatie( nieuwe leidingen e.d.), een nieuwe geiser hangen met een capaciteit van een 10 liter, zou daar dan wel goed warm water uitkomen?
-Kunnen verkalkte leidingen de oorzaak zijn van de lage waterdruk en dus niet volledig functioneren van de geiser, of zou het kunnen dat de gasdrukmeter voor het toestel niet meer goed funcioneert......

Ter info; De geiser hangt ongeveer een 20 cm van het plafond, de uitlaat gaat direct naar boven via het dak, de schoorsteen steekt een dikke meter boven het dak uit.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Eeehh, een kleine 10 liter per minuut die uit de geijser komen?????
en 10 liter ww voor een geijser is echt behoorlijk veel, ik zou bijna denken aan een gescheurd membraan in het waterhuis

wat betreft de luide tik en het uitslaan van de waakvlam, :
zit er een rookgas afvoer pijp op?
zit er minimaal 50 cm rechte pijp boven
Ik heb namelijk het idee dat jou TTB ingrijpt.
Dit komt omdat de rookgassen niet goed weg kunnen
 

AndreasOoigem

  • #3
Bedankt voor je reactie.
Volgens mij is het een geiser met een capaciteit van 13 liter( zo staat op het typeplaatje)....ik neem aan dat dit dan wil zeggen dat deze zoveel per minuut kan opwarmen. De tik die ik hoor als 'ie afslaat is niet luid, waarschijnlijk de gastoevoer die afgesloten wordt, bovendien is het af en toe dat 'ie afslaat. Er zit inderdaad een rookgasafvoer op, deze is een 1,5 meter lange, metalen buis die rechtstreeks in een rechte lijn door het dak naar buiten gaat.

Wat zijn de specifieke kenmerken voor een gescheurd membraan in het waterhuis en is dit te vervangen of te herstellen?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
13 liter op 45 graden celsius neem ik aan.

Als er 10 liter per minuut uit komt kan het bijna niet liggen aan de lage waterdruk.

Is de gas fles wel vol zodat hij ook op vol vermogen kan branden?
Is jou regelaar wel geschikt om zoveel gas door te laten, of zit er een Barbeque regelaartje op?
 

AndreasOoigem

  • #5
De gasfles is alleszins vol, pas vervangen dus daar kan het niet aan liggen, maar de gasdruk regelaar, dat moet ik eens verder nazien want daar heb ik eigenlijk nog niet op gelet. 't is wel volgens mij al een hele oude, zou zoiets kunnen slijten? Ik zal het eens nazien en dan zal ik het je laten weten, bedankt voor de tip...
 

AndreasOoigem

  • #6
Ikheb de gasdrukregelaar (30 mbar) eens bekeken en volgens mij is die wel in orde; er zitten er overigens twee: eentje direct op de gasfles en een net voor de geiser. (voor het gasfornuis en de gaskachel zit ook elk een aparte gasdrukregelaar) Nu zit er op de regelaar voor de geiser een zwart dopje die ik eraf kan draaien en daaronder zit een soort schroef waarmee je een veertje kunt strakker en losser zetten....+ en - maar als ik die strakker zet slaat de geiser af, als ik die losser zet ook....
Intussen hebben we maar een nieuwe geiser gekocht, eentje van 10 liter en met wat spelen met de waterkraan krijgen we nu redelijk warm water ...het probleem is dus gedeeltelijk opgelost maar nog niet helemaal zoals het zou moeten zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Waar staat de butagas fles, binnen, buiten of in een schuur of op een andere plek die niet verwarmd is ?

Inregelen van de gasdruk is iets voor de vakman met meetapparatuur.
 

AndreasOoigem

  • #8
De butaangas (propaan) staat buiten, in de open lucht. Heb ook al eens ergens gelezen dat vanaf een bepaalde temperatuur butaan minder goed vergast. Nu, al met al, met het plaatsen van een nieuwe geiser hebben we nu water van ongeveer 37 a 40 °C en dat lijkt me met de huidige vriestemperaturen een goede temperatuur, maar we krijgen dit als we de waterkraan bijna dicht draaien, als het water volop loopt wordt het niet echt warm.
De gasdrukregelaar heb ik vlug weer dicht gedraaid want dat is inderdaad iets voor de vakman.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Butaan bevriest bij temperaturen van minder dan 5 graden, het lijkt me logisch dat u niet veel druk hebt om de geiser fatsoenlijk te laten branden.
 

AndreasOoigem

  • #10
Sorry, het betreft propaangas, volgens mij moet dat zelfs buiten bewaard blijven.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Klopt, moet overigens bij butaan ook.

Als het propaan is zou ik de tips van Obelix hier boven even proberen.
Terugslag van rookgassen is zelf niet goed te meten, de membraan vervangen is met enige handigheid zelf te doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu