Warmteafgifte vloeverwarming 14 of 16 mm

Esje69er

  • #1
Ik hoop dat ik mijn vraag mag stellen zonder tegen forum regels in te gaan....

Is er verschil te verwachten in rendement voor een 14 mm pex buis op 10 cm hoh en een 16mm akb op 12,5 cm hoh. In te frezen in een 3cm dekvloer. Akb kan gebogen worden tot 5x diameter, bestaat er geen knikgevaar op handmatig buigen bij verleggen op 12,5 cm.
esje
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #2
Infrezen in drie cm is wel heel weinig.
Meestal is vijf cm een vereiste, omdat de dekvloer vaak scheurt en los komt te liggen bij een geringe dikte.

16 mm buis op 12.5 cm of 14 mm op 10 cm. Dat zal waarschijnlijk weinig uitmaken. Het is beide keren bedoelt als hoofdverwarming.

De 16 mm buis kun je rustig met de hand in de vorm buigen, mits het met beleid wordt gedaan. in een keer even over de knie is KNIK! en dan baal je wel even :mrgreen:

Ik weet niet hoeveel groepen er worden gelegd, maar een klein groepje zou ik met 14 mm doen.Heb je meerdere groepen, dan is 16 mm waarschijnlijk iets voordeliger.


Calenta :cool:
 

Esje69er

  • #3
Dit deel( frezen en leggen) gaan we niet zelf doen. ( Er moeten ook nog dikkere aanvoerleidingen in de muren gelegd te worden)
loslaten van de dekvloer? Daar hebben we nog geen installateur over gehoord er is ook nauwelijks mogelijkheid om op te hogen.
Iedere installateur gebruikt zijn eigen materiaal en diktes, voor een leek erg moeilijk om te beoordelen wat de beste oplossing is. Pe-rt zou het minst zeker difuusdicht zijn, maar wordt wel door de meesten gebruikt. Pex zie je weinig. Akb zou als enige gegarandeerd dicht zijn, meer kans op beschadiging door knikken, maar makkelijker te detecteren door aluminiumaandeel. Grotere warmteafgifte bij dikkere buis, maar weer grotere legafstand. Minder weerstand bij dikkere buis en toch wordt 14 het meest aangeboden. Wel of geen flowmeters...( het gaat om èèn open ruimte en een kleine hal). En dan is er een volgende die weer uitlegt dat een bypass nodig is.....klinkt aannemelijk. Als we aangeven niet te grote groepen te willen...kan er nog een groep bij. Er blijken toch 3 leidingen door de dekvloer te lopen En dan nu weer een loslatende dekvloer :? Krijg bijna het gevoel om dit projekt maar af te blazen.


We weten in ieder geval wel zeker dat er een energiezuinige pomp op moet :( en dat vinden sommige dan weer een vreemde vraag.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Niet voor het 1 of ander
Wat vraag jij hier nog info, je komt beter beslagen ten ijs dan menig een verwarmings monteur je het 1 of ander kan vertellen.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #5
Dat dacht ik ook jah , maar een en ander valt tegen geloof ik :mrgreen:

Bezint eer u begint, de installateur hoeft niets te weten over de dekvloer, maar ik heb t gezien. Ellende in zo'n dunne dekvloer.
Hedendaagse vlv buis is diffusie dicht.
Een bypass is nodig en flowmeters vind ik persoonlijk fantastisch. Makkelijk inregelen en de energiezuinige pomp is sinds januari 2013 verplicht. ( individuele uitzonderingen daar gelaten. )
Succes.

Calenta :cool:
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #6
Energiezuinige pompen zijn per 1/1/2013 in zoverre verplicht, dat ze als vervangingspomp enkel en alleen vervangen mogen worden door A-label pompen.

Vloerverwarmingsverdelers die een CE-keur hebben met de conventionele pomp mogen tot 2015 deze pomp gebruiken.
Dit omdat een vv-unit als 1 geheel wordt gezien (CE-keuringstechnisch), en niet als iets dat bestaat uit 25 verschillende onderdelen.

Maar dat terzijde, het is sowieso slim een zuinige pomp te kiezen.

Infrezen ben ik persoonlijk niet kapot van, maar als je het doet, doe het dan zeker 5cm diep.
Wat Calenta zegt: je zou niet de eerste zijn met problemen.
Overigens krijg je (in de dekvloer) een veel betere warmteverdeling als de slangen wat dieper liggen.

suc6
 

Esje69er

  • #7
Volgens mij kan je de sleuven niet 5 cm diep infrezen en als de dekvloer opgehoogd wordt, zou het bijna over de drempel lopen ( beetje overdreven natuurlijk). We moeten het hiermee doen. Tussen de beschreven mogelijkheden is er geen absolute do or don't?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Aangezien het hier om een aankoop advies gaat, en geen eigen klus gaat hier een slotje op.

Als u de informatie van de bedrijven die bij u zijn geweest niet vertrouwd, zoek dan een ander bedrijf.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu