Warm water in 2e badkamer: elektrische boiler of gasgeiser?

ZusterL

  • #1
In ons te verbouwen huis komt een tweede badkamer op de begane grond. Aangezien deze ver weg komt te liggen van de cv-ketel (een warmwaterleiding zou meer dan 20m lang worden) willen we een aparte boiler of geiser voor de douche in deze badkamer aanleggen. Deze douche zal waarschijnlijk alleen gebruikt worden als we logees hebben (ongeveer een weekend per twee maanden).
Nu vroeg ik mij af: mogen beide apparaten in een badkamer geplaatst worden en zo ja, zitten er nog voorwaarden aan (bv hoe ver moet het apparaat van de douche verwijderd zijn?). En welk apparaat zouden jullie kiezen? Als jullie voor een boiler gaan, aan wat voor capaciteit zouden jullie dan denken (bv 50 liter)?
Alvast bedankt!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Een badgeizer lijkt me voordeliger in het gebruik, dan 2 maanden lang 50/80 liter water op 60 graden bewaren voor één douche beurt. Kies liefst een 'gesloten' systeem (met aparte luchttoevoer) en volg nauwkeurig de installatie handleiding/voorschriften.
 

Cardin94

  • #3
Ook voor een badgeiser moet je gas aanleggen. Is het geen idee om een hotfill boiler te gebruiken en toch vanuit je CV een warmwaterleiding aan leggen?

Nu weet ik niet wat de capaciteit is van een hotfill boiler ivm waterdoostroming maar voor een douche 1x in de X maanden lijkt dit mij een goede oplossing
 

ZusterL

  • #4
Het is niet de bedoeling dat de boiler constant aanstaat, maar dat we 'm dan bijvoorbeeld de dag voordat de logees komen aanzetten zodat het water kan opwarmen.
Een hotfill boiler heb ik nog nooit van gehoord, maar klinkt interessant, ik ga me daar eens in verdiepen om te kijken of dat een optie is. Ondertussen hoor ik graag van meer mensen hun mening/ideeën!
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Met het oog op waterbederf is een leiding van 20 meter die eens in de twee maanden wordt gebruikt niet aan te bevelen.

Een electriche boiler waar twee maanden lang 50 liter water staat te wachten om opgewarmd te worden voor gebruikt het zelfde verhaal betreft waterbederf maar dan nog erger omdat eerst die 50 kliter water weg moet stromen voor dat het fris en veilig water is.
En 50 liter electrische boiler is normaliter niet genoeg voor een douche.

De gesloten geiser (een open verbrandingsgas toestel mag niet in een badkamer) is de beste keus omdat het maar weinig water voorraad heeft en bij gebruik het stilstaande water snel uit de leiding en het toestel zijn verdwenen en daardoor dus warm en schoon water wordt geleverd.

Vr Gr en succes ermee
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Anders is mischien een circulatieleiding ook nog een optie.
Hierbij geldt dan ook: Alleen circuleren als de badkamer gebruikt wordt.
Maar binnen een paar minuten is zon leiding wel warm, en een elektrische boiler heeft toch wel even langer werk...
 

ZusterL

  • #7
Ik heb me ondertussen even verdiept in de hotfill boiler, maar de informatie die ik tot nu toe gevonden heb gaat het alleen maar over keukenboilers met een maximum van 10 liter. Volgens mij is dat niks voor een douche en een afstand tot de cv-ketel van 20m??? Want als deze boiler zich gaat bijvullen dan komt eerst dat water uit die 20m leiding erin, en de boiler heeft geen tijd om dat op te warmen want 10liter heb je zo verbruikt tijdens een douche.

Van een circulatieleiding heb ik ook nog nooit gehoord :oops:. Zo leren we nog eens wat. Maar als het klopt dat je deze alleen kan gebruiken als de douche ook gebruikt wordt is dat dus misschien ook niet iets voor ons? En dat een boiler langer doet over opwarmen is niet zo'n probleem, want we weten altijd wel ruim vantevoren als er logees komen...

Maar door de opmerking van Cvolieboy (dank je wel!) ben ik aan het twijfelen gezet over een boiler. Aan dat stilstaande water had ik helemaal niet gedacht, is inderdaad misschien niet zo fris/veilig. Hmmm...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
I.v.m. legionella en andere waterbedervers zou ik een gesloten geiser plaatsen.
De leidingen goed doorspoelen voor er gasten komen, dan loopt u geen risico.
 

Xr8

  • #9
Aan een hotfill boiler heb je helemaal niets in deze. Door de lange warmwaterleiding zal deze eerst met veel koudwater gevuld gaan worden waardoor je na even warmwater eerst koudwater uit de douche zult krijgen. Tevens heb je dan nog steeds een lange niet gebruikte warmwaterleiding.

Een circulatie leiding klinkt mooi maar kan bij een gewone combiketel niet toegepast worden en kost ook nogal wat energie. Je kunt dan bij wijze van spreken net zo goed een 80 liter boiler warm houden. Verbruik zal niet veel verschillen. Circulatieleiding kan bij bepaalde combitoestellen waarin bv een oplaadboiler zit wel, of bij opstellingen met een losse boiler van voldoende grootte. Doe je dit op een combiketel dan zal deze nagenoeg alleen voor WW stoken en niet meer voor CV. Dit door het verlies van de leiding.

Een geiser is in deze denk ik de beste oplossing. Je zou ook kunnen kiezen voor een lange warmwaterleiding. Regelmatig spoelen is dan aan te raden. Heb je te maken met een lange warm en koudwaterleiding voorzie ze dan aan het begin van een keerklep. Zo sluit je deze af van de rest van de installatie. Dit is de goedkoopste oplossing en zal goed werken. Enige nadeel wat je kunt hebben is dat wanneer er twee douches tegelijk gebruikt worden de ketel dit niet kan leveren.

Succes.
 

Cardin94

  • #10
Mijn excuus :oops: . Ik had er niet bij stilgestaan dat er 20m leiding aan hing dat kost logischerwijs nogal wat water.

Voor de geiser oplossing moet je gas en water aanleggen aanleggen.
Ik zou er zelf wellicht voor gaan om er in dit geval van af te zien om op deze plek water te krijgen. Kost een hoop gedoe om op die plek er zeker van te zijn dat je goed en gezond water kan tappen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Koud water moet u altijd aanleggen, anders wordt het lastig douchen.
Een gasleiding bijtrekken lijkt me niet zo'n probleem, ook handig om een kleine gevelkachel te plaatsen voor verwarming en vorstvrij houden.
 

Bassss

  • #12
En een T-stuk onder de ketel met een kogelafsluiter op een leiding die je rechtstreeks naar de 2e badkamer laat lopen? Voordat de gasten komen zet je die leiding open en laat je even doorspoelen. Als ze weer vertrokken zijn, kogelkraan sluiten en leidingen leeg laten lopen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Is ook een mogelijkheid, zorg er dan voor dat de leiding helemaal leeg kan lopen.
 

ZusterL

  • #14
Op dit moment ziet het ernaar uit dat we een gesloten (gas)geiser gaan plaatsen. We kunnen dan altijd tussen de logees door de waakvlam uitzetten (goed voor het milieu en de financien). Hartelijk dank voor al jullie ideeën en misschien tot een volgende keer...
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #15
Neem dan een gesloten toestel met electronische ontsteking dan heb je er al helemaal geen omkijken meer naar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu