Warm water (alleen) in badkamer niet warm meer

AddVariety

  • #1
Sinds de temperaturen buiten aan het dalen zijn, hebben wij het probleem dat in de badkamer de watertemperatuur niet meer lekker warm te krijgen is.

Wij wonen in Amsterdam en hebben stadswarmte (dus ook geen gas). In totaal kunnen we op drie plekken warm water tappen: in de keuken en in de badkamer zowel de douchekraan als de wasbak.

Het gekke is dat we alleen met de douchekraan problemen hebben. De andere twee zijn erg heet te krijgen, ook nu nog, maar de douchekraan moeten we over de 38 graden stand heendraaien en zelfs dan wordt het gewoon niet erg warm, ik heb het (nog) niet kunnen meten, maar ik gok op hoogstens 33/34 graden.

Dit probleem stak vorig jaar in de winter ook al de kop op, maar toen werd het buiten ook al weer snel warmer, waardoor het probleem ineens weer weg was. Als het buiten boven de pakweg 10 graden is, hebben we geen probleem, maar hoe meer het richting vriespunt gaat, hoe kouder het water wordt uit de douchekraan.

Voordat ik Nuon ga bellen of zelf met mijn zeer beperkte kennis ergens aan ga sleutelen, wil ik graag vragen of jullie weten waardoor dit kan komen?

Zelf dacht ik in eerste instantie dat het de douchekraan moet zijn, omdat de andere kranen geen problemen kennen, maar ik heb ook echt alleen in de winter dit probleem. Ik weet niet of stadswarmte aparte leidingen kent per punt waar je water aftapt, dat zou eventueel nog iets kunnen verklaren, maar anders loop ik vast.

Ik ben benieuwd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Kijk als eerste de zeefjes in de aansluiting van de kraan na of er rommel in zit, druk er af, wartels losdraaien, in de kraan zitten de zeefjes.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #3
Is het water uit de andere kranen echt heet?
Ik bedoel dus dat je je handen verbrand.
 

AddVariety

  • #4
Bedankt voor de tip, ik heb de gehele kraan van de muur geschroefd. Er zat wel iets kalk in de ringetjes/roostertjes, maar niet extreem.

Voor schoonmaak: 36,4 graden max.
Na schoonmaak: 37,2 graden max.

Heeft dus wel iets geholpen, maar niet voelbaar in ieder geval, we hebben het nu twee dagen aangekeken.

Daarnaast zijn de andere twee kranen inderdaad zeer heet. Zo heet dat mijn badthermometer die volgens de specificaties tot 60 graden meet aangeeft dat het zijn meting te buiten gaat. Volgens mij horen dat soort kranen tot 65 graden te gaan? Ik gok dat ze dat wel halen, alleen de douchekraan...

Overigens heb ik het zowel onder douche als met de badkraan geprobeerd, die beide uit dezelfde Grohe mengkraan komen, geen verschil.

Nog meer tips?
 

Klusser69

  • #5
Ik vermoed dat het een thermostatische mengkraan is die meestal op de zelfde stand (temperatuur) staat en alleen de open dicht handel word bediend met douchen. hoeveelheid water dus.

Er is grote kans dat de thermostaat die warmwater vermengd met koudwater tot de gewenste temperatuur, verkalkt is.(dan werkt kan de kraan niet meer voldoende warmwater binnen halen om te mengen met het koudere(winter) koudwater.Daarom valt het nu echt op maar het is een langzaam proces geweest.

De meeste thermostaatkranen zijn te demonteren en zelfs te reviseren.
(eerst water afsluiten daarna de kraan van de muur halen.)
zoveel mogelijk demonteren en in schoonmaakazijn oid leggen om de kalk op te lossen.
(ik weet dat dit werkt, heb het zelfde gehad.)
:mrgreen:
 

AddVariety

  • #6
Dank voor je tip, ik heb de mengkraan (een Grohe Ghrohtherm 2000) zo ver als mogelijk uit elkaar gehaald en afgelopen nacht in azijn laten weken. Met de technische tekening van de Grohe website kwam ik een heel eind, alleen kreeg ik het gedeelte voor bad/douche er niet af, de rest wel.

Het thermostaatdeel in een glas met azijn ondergedompeld en het grote deel heb ik azijn ingegoten en daarna ook ondergedompeld samen met diverse kleine onderdelen.

Helaas heeft dit niet tot het gewenste resultaat geleid. Het lijkt wel wederom iets warmer, maar toen ik gisteren de kraan er af had, heb ik eens de hoofdkraan open gezet om te voelen welke temperatuur er nu uit de warmwaterleiding komt. Nou, daar is niks mis mee: het is gloeiend heet na 10-20 seconden.

Ik heb de temperatuur niet opgemeten nog, maar ik gokg dat het nu hoogstens 38 graden is,

Je hebt het over reviseren: zou ik het thermostaatgedeelte los kunnen kopen? En weet je toevallig of je zoiets mag ruilen als het toch niet blijkt te werken? Ik dacht eerst gewoon aan een nieuwe kraan, totdat ik zag dat dit soort modellen al snel €200 kosten.
 

Klusser69

  • #7
Je zou iets agressiever spul kunnen proberen zoals antikal maar als de thermostaat echt vast zit dan is idd een nieuw binnenwerk mogelijk met even zoeken kom je vaak wel een leverancier tegen die ze voor je kan bestellen.

(ik heb zelf antikal de tweede keer gebruikt en alle losse rubbers verwijderd of eerst goed ingesmeerd met vaseline als bescherming en 24 uur ondergedompeld laten liggen.)
Er zijn overigens gaasringen(als dichtring bij de koppeling/muurplaat die vervuiling uit je leiding opvangen ter voorkoming van schade aan de kraanelementen die kosten niks en zijn makkelijk te vervangen.

google dit anders eens:
"Grohe thermostaat element "

dan komt je ook een youtube instructie filmpje tegen "Grohe thermo element change van grohe zelf. Dan kan je misschien kijken of je het verder uit elkaar kan halen.
zie dit ook:
en https://forum.fok.nl/topic/1925364

Met fotootjes.(geen idee oe ik het achter een "hier" verberg.):oops:
(met google vind je alles...

Je hebt iid je probleem gelokaliseerd.
De druk van je koud is vaak hoger dan wat je ketel kan leveren aan warmwater. (dit zie je ook bij gewone mengkranen, warm vol open is veel minder water als koud vol open.)
De ventura (dat is de variabele doorstoom opening waarbij warm toegevoegd word aan je koudwater.) zal nu dan niet vergenoeg open gaan door het kalk.
Was het eerst wel goed qua warmte en volume?

Als dit "Grohe Grohtherm 2000 thermostaat element kopen" googled kom je vast wel een leverancier in de buurt tegen.
En misschien heb je nog wel enige coulanche korting bij Grohe(of je kraanleverancier), een mailtje sturen met de vraag of je nog garantie hebt en korting op het element.

Succes!

:mrgreen: :mrgreen:
 
Laatst bewerkt door een moderator:

AddVariety

  • #8
Onwijs bedankt weer! Het filmpje gekeken en het enige verschil wat ik zie is dat ik de schroef niet teruggeplaatst had. Ik ga het morgen maar weer eens proberen en dan in een glas antikal.

De gaasringen waren ietwat vies, maar niet ernstig. Die zal ik ook in antikal onderdompelen.

Verder heb ik mijn badkamer februari 2009 laten verbouwen en ik zou 5 jaar garantie hebben op de apparatuur. Ik heb in ieder geval het contactformulier ingevuld op de Grohe website. Even kijken wat zij zullen zeggen ook. Als ik een thermostaat met korting kan verkrijgen, zou ik al erg tevreden zijn.

En het was eerst wel goed qua warmte en waterdruk. Waterdruk is nog steeds goed overigens.

Wat ik ook merk, is dat net na het aanzetten duurt het pakweg 10 seconden voordat het warm wordt, dat voelt dan even lekker warm aan en daarna zakt het weer terug naar de koudere temperatuur, binnen 5 seconden.

Ik laat weer van me horen als ik een stap verder ben.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu