Wapening in sleuffundering nodig?

Rom

  • #1
Ik ga een betonplaat moeten gieten voor een tuinhuis met afdak waar veel hout gestapeld zal worden. De betonplaat zelf wordt 20cm dik, maar er komen ook sleuffunderingen (30cm diep op 30cm breed) waar de wanden van het tuinhuis op steunen (dus daarop komt ook wel stevig wat gewicht).
In de betonplaat zelf komen er wapeningsnetten (die normaal eindigen op +- 7cm van de randen van de betonplaat), maar nu vraag ik me af of er iets van wapening in die sleuffunderingen zelf moet, en hoe/wat dan juist: een klein net dat ik dan verticaal erin steek en contact maakt met de horizontale netten van de gewone betonplaat? Of 1 staaldraad in het midden die horizontaal ligt....?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik heb zojuist hetzelfde gedaan. De sleuffundering is eigenlijk de vorstrand. Bij mij is deze 60 cm diep. Hierin heb ik gewoon een netje rechtop ingezet en deze vastgemaakt aan de 2 netten die in de vloerplaat liggen.

Het vastzetten heb ik gedaan met voldoende stukken betonijzerstaaf die ik 90* gebogen heb met een pijpenbuigtang. Gaat vrij makkelijk bij 8 mm dik staal.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
PS: vergeet niet om meerdere doorvoeren in je betonvloer te maken op logische plaatsen. Gewoon pvc-pijp van 40 of 50 mm met uitsluitend 45* bochten er in in de bekisting maken. Hierdoor kun je later op zeer eenvoudige wijze kabels doorvoeren zonder hak of breekwerk in het beton. Denk aan water, elektra, afvoer, enz..
 

Rom

  • #4
Okido, bedankt (yeps, ga enkel electriciteit nodig hebben, en daarvoor ligt er al zo een rode flexible buis). :)
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Let er wel op dat je bij een geribbelde flexibele buis slecht de kabels door kunt voeren.
 

Rom

  • #6
Er zit een 'trekkoord' in. Hopelijk is dit genoeg..
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Mocht het touwtje losgaan: stofzuiger op het ene uiteinde van de pijp en het touwtje aan de andere kant invoeren.

Zorg er voor dat het pijpje niet knakt of dichtgedrukt wordt.
 

Rom

  • #8
Heb er hoop betonpuin over gesmeten en aangetrild, hopelijk inderdaad niet geknakt. Bedankt voor de tips. (dat van die stofzuiger klinkt wel wat vreemd :D )
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
De wapening onderin de vorstrand is het belangrijkst. Verder gebruik je voor dit soort lichte funderingen bv. een wapeningnet Ø8-150. Rondom 3cm dekking aanhouden.

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu