Wanneer moeten de radiatoren aan bij deze vrieskou?

Kabouter1960

  • #1
Is het nodig om de radiatoren op slaapkamers met deze vrieskoude aan te zetten, al heb je het raam gesloten? Kunnen ze dan toch nog bevriezen? Het slaapt zo slecht met verwarming aan!

Groet,
Kabouter
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Op thermostaatkranen zit een vorstbeveiliging, en anders kun je gewoon de kraan een klein stukje opendraaien, hij hoeft niet voluit open.
 

Chathanky

  • #3
Als je slaapkamer ruim onder de 10 graden komt is het wel aan te raden maar bij wie komt de onverwarmde slaapkamer onder de 5 graden?
 

Red

  • #4
Een thermostaatkraan die op de vorststand staat (Danfos = 9.5grc), kan bij een ligt geopend raam al wel flink gaan stoken bij dit weer.
 

Wim Lenderink

  • #5
Zet de kraan een beetje open. Maar als de kamerthermostaat 'snachts niet aanslaat zal deze radiator ook niet warm worden.
 

H@ns

  • #6
Misschien dat één van onze cv specialisten hierop kan antwoorden want -met alle respect- bovenstaande antwoorden kan iedereen natuurlijk geven :-|

Maar ik vrees dat de specialisten op dit moment tot hun oren in het werk zitten!!

Ik hoorde pas van een monteur:
>Alle radiatoren open (geeft ook minder belasting want eenmaal warm houdt de ketel het wel op peil)
>'s nachts niet beneden de 17 graden zetten
>op de slaapkamer natte handoek op de radiator voor je gaat slapen en radiatorkraan bijna dicht.
(handdoek houdt de lucht vochtig waardoor het niet zo vies warm aanvoelt en je niet met een uitgedroogde mond wakker wordt, radiator knijpen geeft wat mildere temperatuur als de thermostaat op 17 blijft staan)

Maar die info is dus uit tweede hand...
 

Red

  • #7
Moraal van het verhaal, er voor zorgen dat er een beetje stroming van warmwater in je radiatoren blijft, zeker wanneer de leidingen door onverwarmde ruimten als zolders, garages of buiten lopen... Nadeel van veel thermostaat kranen is dat als je ze op de antivorst stand zet, ze volledig open kunnen sturen als de ruimte niet op temperatuur komt, omdat een raam open staat, waardoor de radiator zeer heet wordt. Sommige kranen kun je begrenzen, of anders het kraantje in de retour een eind dicht draaien....
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
De kou valt altijd door het raam op de radiator als deze eronder geplaatst is. (koude valt naar benenden)

Afhankelijk van de isolatie (dubbel glas en spouwmuur isolatie) zal de radiator sneller bevriezen naarmate het tocht en slecht geïsoleerd is .

Veel niet gebruikte kleine slaapklamertjes (opslag en derg.)bevriezen het snelst omdat daar ook vaak de deur van dicht is en men er niet op let.

Zet met deze vrieskou s'nachts zoveel mogelijk ruimten naar elkaar open zodat er een gelijk matige temperatuur heerst op de boven verdieping.

Denk er om dat het in de woonkamer vaak veel warmer is en als de thermostaat lager wordt gezet het boven al veel kouder wordt dan dat de woonkamer temperatuur zakt.

Als het een niet goed geïsoleerde woning is zet dan de thermostaat niet meer dan 2 graden lager in de nacht en laat de kamer deur ook open naar de gang zodat de temperatuur dan sneller daald en de ketel aan kan slaan.

Zet indien dit mogelijk is de ciculatie pomp aan zodat er stroming in het circuit is, dan bevriest het al minder gauw.
 

Kabouter1960

  • #9
Bedankt voor al jullie reacties. Eigenlijk heb ik alleen aan die van CVolieboy iets, die tip van het zoveel mogelijk openzetten van de kamerdeuren zodat er een gelijke temperatuur in alle ruimtes kan ontstaan. We hebben nl alleen in de huiskamer een radiator met thermostaatknop. Voor de rest is het alleen maar de keuze tussen aan of uit! Ook hebben we geen kamerthermostaat, we wonen in een appartementencomplex en dat wordt collectief verwarmd!

Groetjes van kabouter
 

Chathanky

  • #10
Voor elke situatie kan het verschillen.
Woon je echt in een zeer slecht geiisoleerde woning dan kan de noodzaak zijn om de radiatoren iets open te draaien.
Als er bloemen aan de binnenkant van de ramen gaan zitten zeker. Dit is enkel het geval van enkel glas.

Heb je thermostaatkranen dan zit daar meestal een vorststand op. (*)
Heb je radiatoren in een garage is dit zeker handig om die een slag open te draaien, Een garage is over het algemeen beter geventileerd dan Althans zo zou het moeten zijn. De garage grenst meestal geheel of voor het grootste gedeelte aan de buitenomgeving.

Over de cv pomp. Sommige ketels hebben een vorstbeveiliging maar velen ook niet, de pomp continu laten draaien voorkomt bevriezen van leidingen en radiatoren. Echter moeten delen van de installatie wel de kranen open om alle leidingen te laten circuleren.
Ik denk dat een ieder wel weet welke delen van zijn woning "zeer" koud kan zijn.
Met bv allle radiatoren open en enkel de pomp aan hoeft de ketel nooit te verwarmen om de installatie vorstvrij te houden.
De radiatoren ontrekken ook warmte aan de ruimtes als het water kouder is dan de min of meer warmere ruimtes.

Het is overigens heel wat wintertjes zacht geweest maar zijn we dan nu al vergeten om je voor te bereiden op een "echte" winter?
Eind jaren 90 hebben we ook een winter gehad van gemiddelden van -3,5 in januari.
Moeten daar echt "specialisten" aan te pas komen om bevriezen van leidingen te voorkomen? :mrgreen:
Alles in de winter open laten staan is zeker de meest zekere oplossing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu