Wanneer heb ik een latei nodig?

Klusserindirksland

  • #1




Wanneer heb ik een latei nodig?

Het gaat om een overspanning van 2,4 meter. Met daarboven 1 meter baksteen tot de eerst volgende gevelopening.

Als ik dit tijdelijk ondersteunt kan deze opening dan zonder latei worden uitgevoerd?

Zo niet, wil ik een stalen latei gebruiken. Omdat je deze ingemetseld wordt kun je deze nooit meer verven. Hoe behandel je deze latei dan?
 

Ralph

  • #2
1 Direct.

2 Kan niet zonder latei uitgevoerd worden. Voor 1 meter overspanning ben je de helft van je overspanning nodig aan metselwerk naast de boog.

3 Neem een hoeklijn 12mm dik, 100mm hoog en 80 mm diep en laat het verzinken.
 

Klusserindirksland

  • #3
Bedankt voor het antwoord.

Met verzinken wordt bedoelt dat je een hoekje uit de baksteen zaagt, zodat de stalen hoeklijn minder zichtbaar is?

Hoe bevestig je die hoeklijn op de twee gemetselde "kolommen" naast de glaspui?

Metsel je deze helemaal in? Of leg je er juist vilt tussen de balk en het metselwerk. Zodat er bij uitzetten geen scheuren ontstaan. Of speelt dit niet bij z'n klein geveltje.


Daarnaast las ik op internet over wapening in de lintvoeg zo dat je op deze manier een latei kunt vermijden. Dat vind ik eigenlijk mooier dan een hoeklijn. Nadeel is echter dat de hanekam niet mogelijk is. Het moet dan een strek worden.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dit wordt bedoeld met verzinken:
Wikipedia schreef:
Thermisch verzinken is een materiaalkundig proces wat ertoe moet leiden dat staal beschermd wordt tegen corrosie. Het verzinken zorgt voor een beschermende laag die het metaal tegen corrosie beschermt. Wordt deze laag doorbroken, dan treedt het zink op als offeranode, zodat het ijzer door het zink beschermd wordt.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Die stalen (bat) lateien zijn al thermisch verzinkt, en die zijn tevens ook nog verkrijgbaar met een exta poedercoating.
 

Ralph

  • #6
Daarnaast las ik op internet over wapening in de lintvoeg zo dat je op deze manier een latei kunt vermijden. Dat vind ik eigenlijk mooier dan een hoeklijn. Nadeel is echter dat de hanekam niet mogelijk is. Het moet dan een strek worden.
Dat heet murfor wapening, en ook daar is je metselwerk te kort voor naast je boog.
Je kan ook een stalton latei op de kant op je hanekam leggen en er klisklezoren voorlangs metselen, dan zie je er niks van.
Verstandig is dan dat je lange ankers mee metselt in je boog die je later om de latei heen buigt, zo heb ik het ook wel eens uitgevoerd namelijk.

Bovenstaande is natuurlijk wel bewerkelijker dan een hoeklijn maar idd mooier en vaktechnisch ziet het er ook beter uit dan.
 

Klusserindirksland

  • #7
Slim. Op je hanekam in plaats erachter, zodat die van onder helemaal mooi is.

Die lange haken zijn dan net als bij het murfor systeem. Daar worden ze lateihaken genoemd. Die moet je inmetselen in je hanekam. En kun je dan vlechten met de murfor.

Dat het bewerkelijker is maakt niet zoveel uit. Dan had ik gewoon een rollaag moet kiezen en geen boerenvlecht. Ik doe omdat het mooi moet worden.
 

Klusserindirksland

  • #8
ook daar is je metselwerk te kort voor naast je boog.

Op de website van murfor heb je een rekenprogramma. Als ik daar voor druksterkte van bakstenen 25 N/mm2 invul en voor mortel 10 N/mm2. voldoet murfor. Ondanks het korte metselwerk van 320mm aan iedere zijde.

Mortel er tot 17,5 mm2 dus het zou moeten kunnen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Hebt u daar een bouwvergunning voor nodig, dat dacht ik wel ?
Een bouwkundige moet dit tekenen en berekenen.
 

Klusserindirksland

  • #10
Ik heb een bouwvergunning ingediend voor de verbouwing. Ik hoor wel van welke onderdelen de gemeente een berekening wil zien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu