Wandduiventil

Kluskaan

  • #1
Ik ben op zoek naar een bouwtekening van een wandduiventil. Je kunt ze kopen maar ik wil er graag zelf een maken. Op het eerste gezicht ziet zo'n wandduiventil er niet ingewikkeld uit: een driehoek met een punt naar boven en 3 vliegopeningen. Maar.....ik ken mezelf en werk liever van een tekening waarvan de maten kloppen dan dat ik zelf het denkwerk m.b.t. de maten verricht. Dat is gewoon een kwestie van door schade en schande wijs worden :? Wie kan mij aan zo'n tekening helpen? Bij voorbaat dank!
 

Pepjo

  • #2
Misschien een postduiven-vereniging ?

Lijkt me geen gangbaar product. :D
 

Kluskaan

  • #3
Hoi Pepjo,

Ik heb inmiddels bij mij in de regio nagevraagd bij de postduivenvereniging, maar daar word ik vriendelijk weggewuifd/weggelachen. Het gaat daar om big bussiness, met postduiven en grote volieres/duivenhokken. Ze houden zich niet bezig met zoiets kenuterigs als waar ik naar op zoek ben...
Dus ik hoop via dit forum iemand te bereiken die mij wel aan zo'n bouwtekening kan helpen
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Hier misschien ?
 

Ketelman

  • #5
aangepast door Ralf voor behoud werktekeningen
Duiventil van eikenhout

Klaas Boumeester is vak-timmerman die nog op de klassieke, ambachtelijke manier werkt. Hij ontwierp speciaal voor Seasons een duiventil. Gemaakt van massief eikenhout en met een dak van lood.

Benodigd materiaal
De duiventil is opgebouwd uit watervast verlijmd multiplex (22 mm) en massief eikenhout, verkrijgbaar bij de houthandel. Een rol lood is te koop bij de betere bouwmarkt.

1x A: 48 x 48 x 2,2 cm
4x B: 33 x 5 x 5 cm
8x C: 30 x 18 x 2,2 cm
4x D: 33 x 5 x 5 cm
1x E: 50 x 50 x 2,2 cm
2x F: 18 x 12 x 2,2 cm
4x G: 50 x 35 x 2,2 cm
61x H: 12 x 12 x 0,1 cm

Schroeven: 5 x 50 mm en 4 x 40 mm
Circa 8 meter lood op rol van 12 cm breed
Asfaltnagels: 20 mm

Werkbeschrijving
Noot: Boor alles wat geschroefd moet worden vóór en verzink deze gaten.

Teken op een plaat watervast verlijmd multiplex (22 mm) twee vierkanten, één van 48x48 cm en één van 50x50 cm. Zaag ze uit.
Teken op de bodemplaat A (48x48 cm) op 5 cm vanaf twee kanten een vierkant van 40x40 cm, schroef van onderaf de balkjes B precies in de hoeken van het vierkant vast (zie tek. 1).
Teken op de dakplaat E op 6 cm van twee kanten af een vierkant van 40x40 cm en leg plaat E met het vierkant precies om de balken B zodat de dakplaat rondom 1 cm buiten de bodemplaat steekt.
Schroef plaat E vast op de balken B. Neem twee planken C en zaag er een vlieggat in van 10x15 cm (zie tek. 4). Zaag acht afstandsblokjes om de onderste delen te kunnen potdekselen.
Zie tek. 1 waar de vlieggaten komen en schroef de planken C op de balken B met behulp van de afstandsblokjes. Schroef de tweede laag planken C over de onderste laag, sluitend tegen de dakplaat. Plaats de balken D in de ontstane hoeken (tek. 1) en schroef ze vast door de bodem- en dakplaat.
Zaag de plankjes F uit en schroef ze door de bodemplaat midden voor de vlieggaten vast. Teken op een plaat watervast verlijmd multiplex (22 mm) vier gelijkbenige driehoeken met een basis van 50 cm en een hoogte van 35 cm, zaag ze uit onder een hoek van 45 graden (zie tek. 3). Schroef ze op de dakplaat en onderling aan elkaar vast.
Snijd of knip uit een rol lood 61 plaatjes H van 12 x 12 cm, knip van 60 plaatjes twee hoekjes af van 2 x 2 cm (zie tek. 3).
Bevestig de plaatjes verspringend en overlappend op het dak met asfaltnagels boven in de hoeken, boor indien nodig voor. Begin onderaan met vier plaatjes, daarboven drie enz., verdeel ze over de hoogte tot ca. 3 cm vanaf de nok. Breng nu over de hoeken van onder naar boven 5 plaatjes overlappend aan. Gebruik het laatste plaatje lood om de nok te bedekken.

Deel 1 dit
Deel 2 deze
met als resultaat zoiets
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik hou niet van duiven maar hij is wel mooi:
 

Kluskaan

  • #7
Beste allemaal,

Dank voor de moeite tot nu toe maar....ik ben echt op zoek naar een driehoekig model duiventil voor aan de wand. Deze foto vond ik op internet:

Van zo'n model zoek ik een bouwtekening, zodat de tortelduiven in de buurt kunnen komen aanvliegen.
Doorgewinterde klussers zullen meteen zo'n ding na kunnen bouwen met de foto als voorbeeld, maar ik waag me daar niet aan! Vandaar mijn vraag om een bouwtekening.
Dille schijnt er trouwens ook erg lekker bij te zijn... :lol:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Ik denk dat je een bouwtekening van dit model moeilijk zult vinden.

Het is een leuke kast, maar op zich stelt het bouwen denk ik niet zo veel voor.

Je zou eventueel zelf een tekening kunnen maken op schaal, op ruitjes papier.

De achter en voorkant is een eenvoudige driehoek, die je zo groot kunt maken als je zelf wilt.
De rest is niet meer als drie planken op de juiste maat zagen.

Dan aan de binnenkant ook nog even drie schotjes plaatsen, voor de privaci van de daksh... ehh duiven.

En met een beetje figuurzaagfantasie kun je zelf de gaten en de sier randen maken.

Dus ik zou zeggen ga eens kreatief aan de slag, met ruitjes papier en een potlood.
En je zult zien dat je er heus wel uitkomt. :wink:
 

Pieter Jan

  • #9
De afgebeelde duiventil is een model, dat in de handel is (maar wel een lief centje kost). Googelen met wandduiventil brengt je op diverse leveranciers.

Je zult voor dit model dus géén kant- en klare bouwtekening vinden, want daar zou de fabrikant beslist een stokje voor steken. Dan komen er al spoedig namaakmodellen op de markt.

Ik geef de voorkeur aan thijm!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu