Waarom hebben de meeste schroef/boor machines een accu?

Zigurana

  • #1
Hoi!
Ik ben aan het zoeken naar een nieuwe schroef/boor machine, en je kunt op de 'schroeftol' markt van alles kiezen: verschillende soorten accu's, met meer of minder capaciteit en voltage, maar ik vraag me af:
Wat is er mis met een snoertje?

90% van de tijd gebruik je het ding binnen een straal van 2m van een stopcontact, en anders leg je even een haspel neer.
Het voordeel van een accu is natuurlijk bewegingsvrijheid, maar als je bedenkt dat een accu ook nog aardig iets weegt, is het netto gebruiksgemak misschien wel lager dan met een bedrade oplossing.
Verder is het voor incidenteel gebruik helemaal niet de moeite om met een accu te werken. Al blijven de huidige Li-ion accus lang op spanning, ook die hebben een eindige levensduur. Een machine met een snoer slijt alleen tijdens gebruik, en gaat dus vrijwel eindeloos mee.

Dus Klusidee-ers, mis ik iets? Is het gewoon een marketing strategie van de fabrikanten? Doordat de prijs van losse accu´s zo hoog is, verkopen ze iig wel meer nieuwe machines.

Zijn er misschien ook fabrikanten die wel bedrage schroef/boor machines verkopen?

EDIT: Ik doel hier uitsluitend op schroef/boor combinaties voor incidenteel amateur klusgebruik.
 

Techno tim

  • #2
Zijn er misschien ook fabrikanten die wel bedrage schroef/boor machines verkopen?
Ja genoeg
Dus Klusidee-ers, mis ik iets?
Ja genoeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Boormachines zijn er wel met een draadje te koop. En daar kan je ook mee schroeven.

Een accutol is nou net zo'n apparaat dat het meest gebruikt wordt. Dus dan werkt het prima om deze draadloos te hebben. De meeste mensen vinden dit makkelijk. Mijn accutollen zijn ook de enige machines die ik draadloos heb, bij andere vind ik de nadelen die je noemt (en andere) niet opwegen tegen het draadloze voordeel.

Een normale boormachine zal niet zo goed zijn in schroeven dan een accutol. Wordt bv. snel warm als hij zwaar moet schroeven. Geen idee of er speciale schroefapparaten met een snoer zijn. Ik ken alleen bedrade schroefautomaten. Maar als je de accutol zo weinig gebruikt dat je draadloos niet nodig vind, koop dan gewoon een boormachine. Let erop dat de knop "snelheidsgevoelig" is.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Dat er wel altijd een stopcontact in de buurt zit, is niet altijd waar.
Vooral op de bouw, kan een stopcontact vaak een stopcontact 50tal meters ver weg zitten.
En dan moet je gaan zeulen methaspels en verleng kabels.
En dat kost een hoop tijd en moeite, en tijd is geld.
Want voordat je een hasselt uitgerold hebt, en later weer opgerold, kun je al weer enkele tientallen schroeven er in hebben zitten, of al een daargelaten geboord hebben.

DUs het gaat vooral om het gemak, en efficiënt werken.
En gelukkig komen er steeds meer draadloze gereedschappen uit, die het leven veel efficiënter maken.
 

Zigurana

  • #5
@IJkenhout:

Ik zou dan dus moeten zoeken naar een boormachine die voldoende koppel geeft, en een variabele snelheid kan leveren?

@Peter:
Dat dit in professionele situaties niet altijd het geval is, kan ik begrijpen. Mijn interesse is puur amateuristisch van aard. Ik heb mn beginpost aangepast om dat beter weer te geven.

Bedankt voor jullie reacties!
 

Ptah

  • #6
Er zijn zeker bedrade elektrische schroefmachines. En dan bedoel ik niet de machines die als een 'machinegeweer' werken met strips schroeven, maar gewoon met een enkele schroef. Ze zijn vooral bestemd voor gipsplaatwerk. Maar je kunt er (meestal) niet mee boren. Voor de amateur heeft zo'n specifieke schroefmachine volgens mij geen voordelen boven een accu schroefboor. Ze zijn niet goedkoper, niet of nauwelijks lichter, en minder veelzijdig.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Wat ik in de praktijk meemaak is dat degene die een accuboor/schroefmachine koopt zeer tevreden over zo'n machine is.
Met een accumachine is de bewegingsvrijheid veel groter dan met een bedrade machine, vooral bij werken boven het hoofd en bij grotere afstand van het elektra-net.
Qua gewicht scheelt het niet of nauwelijks met een normale boormachine.

De gemiddelde accumachines zijn bedoeld voor schroeven, boren bij bedrade machines, een combinatie van beide is voor de gemiddelde klusser niet lonend, die machines zijn veel te duur voor incidenteel gebruik.
Met goede kwaliteit boren is er ook met accumachines wel te boren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Je kan nu een bedrade boormachine kopen. Dan kan je die enkele schroef ook erin krijgen. Als blijkt dat je hem toch meer gebruikt dan je dacht, of je bent telang bezig met de haspel uitrollen :) koop dan alsnog een accutol.

Dan heb je de twee basis machines van iedere klussert, en voor je het weet krijg je de smaak te pakken en staat heel de schuur vol :denk:
 

Geus

  • #9
Een accuboor in huis, zou ik iedereen aanbevelen. De keuze van het soort/ capaciteit zou ik laten afhangen van de hardste muur in je huis. Ik heb in een appartementencomplex gewoond dat ooit een betonprijs heeft gewonnen. Daar was een klopboor gewoon noodzakelijk. Als je die toch al hebt, kan die ook de stevigere schroefklussen doen en is een goedkopere accuboor verder prima voor de andere klussen.

Er is wel verschil in kwaliteit/capaciteit. Ik heb voor thuis een boor met twee accu's van het bekende groene merk, 14,4 Volt. Dat voldoet prima. Voor het werk (psychiatrisch patiënten die af en toe wat schroeven) heb ik van hetzelfde merk de goedkoopste uitvoering gekocht (9,6 Volt geloof ik), maar dat valt toch wel een beetje tegen. Als ik samen met mijn broer ga klussen, gebruiken we zijn accuboren van het profi gele merk, dat is echt weer een klasse beter.
 

Swblom

  • #10
Ik kan me in tegenstelling tot meeste antwoorden wel vinden in de beandering van Zigurana.

Door de jaren heen heb ik ook een aantal accu boor/schroef machines verzameld. En iedere keer als de accu het begaf kwam ik tot de conclusie dat het voordeliger was een nieuwe set te kopen dan 1 een nieuwe accu.

Toen ik ons hele huis ging verbouwen heb ik een kleine boormachine van zo'n Duits merk dat alle machines groen maakt (dus geen blauw voor de prof). Kostte me 45 Euro bij een bekende bouwmarkt. Dat is me uitstekend bevallen. Ik heb er ook nog een boot mee gerenoveerd. Hierbij veel redelijk zware schroeven gedraaid. In beide gevallen had ik toch continu stroom voorhanden dus het ontbereken van een accu was hoegenaamd geen probleem.

Als je hier speciaal een machine voor gaat kopen, let dan wel op als je voor een heel klein exemplaar wil gaan. Een aantal fabrikanten maken namelijk hele compacte machines bedoelt voor het boren van kleine gaten in staal. Die machines liggen weliswaar lekker in de hand maar zijn niet echt geschikt voor lage toerentallen.
 

Blueznl

  • #11
Ik heb nog een oude grijze B&D unit welke een snoertje heeft, en geen boorkop. Die dingen waren een jaar of 17 geleden (zo lang al? brrrr) in de handel. Zijn erg licht maar loeisterk. Ideaal als je heel veel schroeven op een goed bereikbare plaats ergens in moet duwen.

Maar... ze zijn volgens mij niet meer in de handel.

Voor accuboormachines heb ik een andere benadering: ik koop er altijd twee middenklasses, beide met dubbele accus. Dan gebruik ik ze net zolang tot of beide machines stuk zijn, of alle accus aan gort zijn. Dan koop ik er weer twee :-) Met veel klussen doe je er dan een jaartje of 10 mee (niet professioneel natuurlijk).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
In de laatste 7 jaar is er veel veranderd in acculand en in de accu-machines, het is weinig zinvol nog op dit topic af te gaan, daarom doe ik hier een slotje op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu