VVW nieuwe badkamer aansluiten op bestaande cv installatie

Hans narcis

  • #1
Ik wil mijn nieuwe badkamer van ca. 6m2 verwarmen met vvw en deze aansluiten op de bestaande installatie. Omdat ik in de woonkamer ook nog sfeerverwarming heb (een gaskachel van ca 6.5 Kw) wil ik een onafhankelijke temperatuurregeling voor de badkamer. Om de zaak misschien wat complexer te maken wil ik bovendien in de badkamer de bestaande design radiator handhaven voor o.a. het drogen van de handdoeken.
Gegevens NEFIT ECOMLINE HR c22v, 25.7 Kw max, met ModulineII en geen buitenvoeler.
Woningtype: 4-kamer appartement, gas verbruik gemiddeld 1500 m3/jaar.
Alle radiatoren (zonder th.kraan!) zijn dmv kunststofleidingen op een verdelersysteem aangesloten.
Mijn idee is om één lange vvw lus te maken, dan bij de huidige verdeler een pompsetje met klep, etc. te plaatsen en een eigen ruimtethermostaat in de badkamer.
Mijn vraag is hoe kan ik dit het best aanpakken?
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Met een zgn. RTL ventiel in de retourleiding van de radiator in een badkamer.
 

Oantsen

  • #3
Vloerverwarming op RTL-ventiel, radiator kranen vervangen (thermostaat kranen op zetten), moduline 30 met weersafhankelijke regeling plaatsen.
 

Hans narcis

  • #4
Ik weet niet echt wat ik met deze antwoorden moet...
Wat is een RTL ventiel en wat doet het.
Moet ik alleen de kamer thermostaat vervangen en thermostaatkranen plaatsen. Hoe ga ik de nieuwe loop voeden.. gewoon in serie zetten? dit lijkt me wat erg kort door de bocht en hoe beperk ik dan de maximale vloer temperatuur..
Graag een wat meer uitgebreide uitleg graag...
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als u google vind u genoeg info over een RTl-ventiel.


Ook hier op het forum is het genoeg behandeld.
 

Xr8

  • #6
Met het genoemde RTL ventiel begrens je de watertemperatuur door de vloer, vandaar deze in de retour van de radiator word geplaatst, de radiator koelt dan eerst al het water af voordat het de vloer in gaat.

Er zijn ook losse inbouw RTL ventielen in de handel, de vloerverwarmingslus werkt dan apart. Dit apparaat meet in de ruimte en zal de waterstroming door de vloer stoppen wanneer de temperatuur is bereikt. Via een tweede knop is de watertemperatuur in te stellen.

Als u weersafhankelijk gaat stoken, met allemaal thermostaatkranen dan dient u ook een shunt in te bouwen, waardoor er ten alle tijden stroming mogelijk is over de installatie. Een radiator kan ook als shunt dienen, deze moet dan echter van een normale knop voorzien zijn, een nooit dichtgedraaid worden!

Let wel dat WA stoken niet de goedkoopste manier van stoken is, echter comfort kost eenmaal geld.

Succes.
 

Hans narcis

  • #7
Bedankt iedereen voor de antwoorden, het gaat me nu langzaam aan duidelijk worden hoe het moet gaan worden.
Ik heb eea op het forum nog eens goed doorgelezen en als ik het goed begrijp dan ga ik niet meer kamerthermostaat gevraagd stoken, maar weersafhankelijk stoken waarbij ik een stooklijn in moet stellen en dat de ketel dan gewoon continue water met de juiste hoge temperatuur leverd en dat de thermostaat kranen juist zoveel warme toelaten als er in de ruimte gevraagd wordt.

vraag-1 Die shunt is dat een vast ingestelde restrictie of zit daar nog een regeling aanvast?

vraag-2 Het RTL-ventiel heeft dus een dubbele voeler een voor de max. vloer temperatuur en een voor de gewenste ruimte temperatuur van de badkamer?

vraag-3 Is voor de badkamerloop (dus vvw + radiator) naast het RTL ventiel ook nog een eigen pomp noodzakelijk is of niet?

vraag-4 Welke rol speelt dan de Moduline 30 nog?
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #8
1.Dat is een automatisch omloop drukventiel.

2.Het RTL ventiel voelt de water temperatuur via de knop of voeler in de vloer.

3.Een extra pomp is niet nodig.

4.De moduline 30 uit te breiden met een Buitenvoeler is een mogelijkheid.
 

Fiesiekus

  • #9
Mijn kritisch punt is toch die WA-regeling. Die zorgt ervoor dat er continu warm water circuleert om evt. uw badkamer op temperatuur te houden, met alle extra brandstofverbruik van dien. Dit dient alleen om de badkamer op temperatuur te houden op momenten dat u uw sfeerhaard aan hebt.

Is het niet veel ecologischer gewoon genoegen te nemen met de porogrammeerbare thermostaat. 's morgens vroeg slaat ie aan en wordt uw badkamer + -vloer gelijk meeverwarmd. Prima toch?
 

Oantsen

  • #10
Volgens mij moet je een vloerverwarmingsysteem continu op temperatuur zien te houden, je vloer is namelijk niet erg snel op te stoken.
In deze situatie is een elektrische vloerverwarming met klokthermostaat een stuk makkelijker denk ik, vloer is dan snel op temperatuur, en het is een stuk minder werk! (en goedkoper)
Persoonlijk heb ik dit ook, 's morgens en 's avonds een uurtje aan, en je hebt een heerlijk warme vloer!
 

Hans narcis

  • #11
Een ding is me ondertussen wel duidelijk geworden dat ik de methode van verwarmen van mijn badkamer nog eens goed moet evalueren. Het is bij deze toepassing erg complex aan het worden en ik denk dat ik de raad van Oantsen eens op ga volgen en kijken of het elektrisch niet een stuk eenvoudiger kan. Iedereen die heeft mee gedacht hartelijk bedankt....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu