Vurenhout of Douglas voor vlieringbalken

Hudaver

  • #1
Beste klussers,

Ik wil een vliering bouwen. Doordat de overspanning erg lang is (5,40 meter) wilde ik gaan voor relatief hoge balken voor de sterkte. Ik zocht naar vurenhout in de maten 70 * 220 (~ 75*225). De breedte van de vliering zou 3,60 worden. De ruimte daaronder wordt in de delen opgedeeld.

Ik wil alles h.o.h. op 60cm zetten. Om de constructie sterkte te geven wil ik parallel onder twee balken houten muren plaatsen. Daarnaast wil ik haaks tussen alle balken verbindingsbalken plaatsen. Ook h.o.h. op 60 cm. Volgens mij moet deze constructie dan wel wat gewicht kunnen dragen.

Ik heb her en der offertes opgevraagd bij hout- en bouwmaterialenhandels. Van een partij krijg ik een offerte terug voor Oregon Douglas hout in een kwaliteitsklasse die vergelijkbaar is met C18. Er is me verteld dat dit hout rechter en sterker is dan Vuren.

Punt is echter dat ik de b@#lenverstand heb van al het hout. Vurenhout wordt zo veel toegepast dat dit in eerste instantie de veiligste keuze was. Tuurlijk heb ik wel gegoogled op vuren- en douglashout, maar ik ben er voor mijn gevoel nog niet.

Mijn vraag aan jullie is of Oregon Douglas inderdaad goed bruikbaar is en waar je eventueel rekening mee moet houden of op moet letten.

Alvast bedankt.
 

Techno tim

  • #2
Voordeel Oregon Pine (douglas) is dat het in langere lengte's verkrijgbaar is.
Het is ook sterker als gewoon vuren (de bomen zijn ook veel hoger) maar hoeveel is mij niet bekent.

Nadeel (we zijn tenslotte Hollander) het is duuder als vuren.

Wel mooi als het in zicht blijft.

Nog een aanvulling.
Als het kwartiers gezaagd wordt is het zeer stabiel en bovendien heeft het dan een fraaie streeptekening. Door de grote sterkte en taaiheid werd het vaak gebruikt voor masten op schepen. Zolang Oregon Pine niet gelakt is moet het uit de zon en uit de buurt van kachels gehouden worden; er komen makkelijk haarscheurtjes in.
 

Millew

  • #3
C18 is de sterkteklasse.
C18 Oregon pine is dus net zo sterk als C18 vuren.
 

Hudaver

  • #4
Kijk da's nou inderdaad scherp.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Als er twee dragende wanden komen, kan je de draagrichting van de balken omdraaien, en de wanden als twee tussensteunpunten gebruiken. Anders heeft het geen zin.

Ook de tussenbalkjes hebben weinig functie.
 

Millew

  • #7
IJkenhout schreef:
Ook de tussenbalkjes hebben weinig functie.
Dat is niet helemaal waar. Als je ze kruislings plaatst als schoren dan wordt met name een plaatselijk hoge last beter verdeeld naar de naastliggende balken.
Maar voor een zoldervloer lijkt het mij wat overdreven.
 

Hudaver

  • #8
Ha die IJkenhout, de wanden worden van vurenhout (+/- 44/69) op 60 h.o.h en 260cm hoog. Ik reken er ook weer niet op dat ik hiermee de balken kan omdraaien. Ik wil de combinatie van ondersteunende muurtjes en de tussenbalken gebruiken voor de versteviging van de totale constructie. Ik heb een 'moderne' woning waar je niets aan het dak kunt bevestigen.

Mvg.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Dat zijn dus geen dragende wanden. Ze zullen vast de doorbuiging van een balk iets beperken, maar daar kan je in ieder geval niet mee (op) rekenen.

@Millew: Klopt, maar in principe is daar het hout op de balken voor. Grotere hoh betekend dikker hout.

Komen die balkafmetingen uit de balkenschuif? (doet het nu niet bij mij) Het lijkt me veel te klein voor een vloer. En aangezien een vliering vaak vol wordt gestouwd, zou ik het als een normale vloer uitvoeren.
 

StefanD

  • #10
Als de vliering 360x540 is, waarom leg je de balken dan niet de breedte? (Wordt de vliering aan 1 zijde open?)
540cm is een behoorlijke overspanning. Wellicht kun je een stalen balk gebruiken?
 

Millew

  • #11
IJkenhout schreef:
Komen die balkafmetingen uit de balkenschuif? (doet het nu niet bij mij)
Bij mij werkt het ook niet meer. Zelfs de hele website van houtinfo.nl werkt niet goed, behalve de webshop en kid's corner.

Volgens mijn berekening kan de vloer 180 kg/m2 dragen, inclusief eigen gewicht. De balken buigen dan wel 20 mm door.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
TS had al gemeld dat er niets aan het dak bevestigd kan worden. In de breedte de balken leggen kan dus niet. Misschien wel als je twee balken in de lengte legt, en de rest in de breedte ertussen. Die twee moeten dan wat zwaarder worden, maar de rest kan kleiner.
 

Hudaver

  • #13
Heren bedankt voor het meedenken.

Ik heb op zich antwoord op mijn vraag van Vurenhout of Oregon Douglas; de sterkteklasse is in beide gevallen C18; maar omdat per eenheid Oregon Douglas sterker is dan Vuren zal eenzelfde balk van Oregon Douglas sterker (en zwaarder) zijn. Correct me if I m wrong. Met de Douglas balken moet je wel oppassen dat je deze voorboort omdat ze anders kunnen splijten....


Jullie adviezen inzake de specifieke opbouw van de vliering hebben mij getriggerd om ook hier aanvullend advies over in te winnen. Ik zal hier een ander Specifiek opbouw van vliering onderwerp voor openen.

Edit1: link toegevoegd.
 

Millew

  • #14
Hudaver schreef:
maar omdat per eenheid Oregon Douglas sterker is dan Vuren zal eenzelfde balk van Oregon Douglas sterker (en zwaarder) zijn
Dat begrijp ik niet.
 

Hudaver

  • #15
Dat begrijp ik niet.
Hoi Millew, Ik ben uitgegaan van het begrip klasse. Ik ga er dan vanuit dat hier een (1) bandbreedte in zit. Vervolgens ben ik uitgegaan van het gegeven dat (2) Douglas "sterker/steviger" is dan vuren.

Vervolgens leidt ik af (3) dat bij gelijke afmetingen Douglas sterker/steviger is dan dezelfde afmetingen in Vuren.

Klopt mijn redenatie niet?
 

Millew

  • #16
Uiteraard zit er een bandbreedte in de sterkte van hout. Maar als het hout van goede kwaliteit is, wordt het vanzelf ingedeeld in een betere sterkteklasse.
Europees Douglas is verkrijgbaar in klasse C18 t/m C22. Vuren in klasse C18 t/m C24. Aldus houtinfo.nl.
Maar als je grote balkafmetingen wil hebben, dan kom je eerder terecht bij Douglas, omdat die bomen nou eenmaal groter zijn dan de bomen, waar het vurenhout van af komt.

Dus als er hout wordt geleverd in sterkteklasse C18, dan moet je als constructeur ook rekenen met die sterkte, ongeacht wat voor een houtsoort het is.
 

Hudaver

  • #17
Duidelijk. Dank je wel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu