Vullen volledig CV-systeem.

Nielsklus

  • #1
Beste forumleden,

Aangezien onze gehele woning opnieuw gestuct moest worden hebben we tijdelijk alle radiatoren van de muren gehaald. Inmiddels hangen deze allemaal weer aan de muren. Nu vroeg ik mij af er nog tips/adviezen waren m.b.t. het opnieuw vullen van het gehele CV-systeem en kwam deze handleiding tegen (https://www.klusidee.nl/verwarming-bijvullen/).

In de aanwijzingen staat dat alle radiatoren open moeten staan. Echter hebben wij vier radiatoren op de beganegrond, welke allemaal ongeveer even laag hangen. We willen het systeem graag met z'n tweeën vullen. Dit zou betekenen dat één van ons de vulkraan moet bedienen en de ander tussen de vier radiatoren heen en weer moet gaan rennen om te kijken of er ergens water uit komt. (Om te voorkomen dat het vieze water ergens tegen het nieuwe stucwerk spettert.)

Hebben jullie nog aanvullende tips of is er misschien een alternatieve manier welke geschikter is voor onze situatie?

Alle tips zijn welkom.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #2
Gewoon je onluchtertjes nog niet open zetten.
Dat doe je pas als je bij de radiator staat. Doekje erbij voor de spetters, en je houd mooie schone muren.

Groeten b.
 

StefanD

  • #3
Die handleiding zegt inderdaad dat alle ontluchters open moeten staan. Dat lijkt mij alles behalve handig, tenzij je een waterballet wilt...
Ik zou alle ontluchters dichtdraaien en dan van één van de laagste radiatoren de ontluchter openen. Vulkraan opendraaien en wachten totdat uit die ontluchter water komt en dan de 2e ontluchter opendraaien. (de eerste natuurlijk wel dichtdraaien :) )
Dit doe je tot je alle radiatoren hebt gehad, daarna alle radiatoren nog eens bij langs totdat nergens meer lucht uit komt.
Na het vullen dagelijks even controleren of er uit de hoogste radiator nog lucht komt.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #4
Er zijn meerdere manieren om te vullen en ontluchten, probeer anders
deze manier eens, werkt perfect!!!

- stekker van de cv-ketel eruit
- alle radiatorkranen vol open zetten
- alle ontluchters dicht, behalve de automatische ontluchters
- langzaam vullen, dus niet de kraan vol open, maar 1 á 2 slagen van de
tapkraan los, vulkraan mag volledig los
- stoppen met vullen bij 2.0 bar
- dan pas gaan ontluchten, en altijd beginnen op de laagste verdieping
- tussendoor even de waterdruk controleren en bijvullen indien nodig
- alle radiatoren gehad? dan de stekker er pas in
- na 30 min. even weer kijken bij de cv-ketel of er nog bijgevuld moet worden
- na een paar dagen nog eens een rondje door het hele huis met de stekker eruit

Daarna zal je merken dat je de aankomende maanden nog iets moet
bijvullen, dit is normaal.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
#

Werkwijze voor het bijvullen van de cv-installatie

1. Zet de kamerthermostaat zo laag mogelijk
2. Laat de CV-installatie afkoelen tot 40ºC
3. Trek de stekker van de CV-ketel uit het stopcontact.
4. Draai alle radiatorkranen open.
5. Sluit de vulslang aan op de waterkraan. Houd het andere eind boven een emmer of afvoer en laat hem langzaam vol lopen met water. Als de slang vol is met water sluit dan de waterkraan en knijp het uiteinde van de slang dicht.
6. Bevestig de met watergevulde slang op het vulpunt. Dit doet men door middel van een koppeling met een slangklem. Zorg ervoor dat de koppeling en slangklem goed vast zitten om lekkage te voorkomen.
7. Draai de waterkraan weer open.
8. Draai de vulkraan met een sleutel een kwartslag open, zodat het streepje op de vulkraan in het verlengde staat van de stroomrichting. Sluit de vulkraan weer als er een druk van 2 bar in de installatie zit.
9. Draai de waterkraan weer dicht.
10. Steek de stekker van de cv-ketel 5 minuten in het stopcontact, zodat de circulatie pomp het water door de leidingen pompt.
11. Ontlucht vervolgens de installatie, zoals hieronder omschreven.
12. Controleer vervolgens de waterdruk in de installatie. De druk dient tussen de 1,5 en 2 bar te staan. Is de druk gedaald tot onder de 1,5 bar dient men de punten 7 t/m 11 te herhalen.
13. Verwijder vervolgens de vulslang. Let hierbij op dat de vulkraan en de waterkraan zijn afgesloten en dat u zorgvuldig te werk gaat bij het verwijderen van de slang, er zit namelijk nog water in. Je kunt dit het beste doen door het uiteinde van de slang bij de vulkraan dicht te knijpen en de koppeling los te maken en het rest water uit de slang in een emmer te gieten. Vervolgens de slang van de waterkraan loskoppelen.
14. Steek de stekker van de cv-ketel in stopcontact.
15. Zet vervolgens weer de kamerthermostaat op de gewenste waarde.


bij deze een filmpje cv vullen filmpje niet meer online
 

Nielsklus

  • #6
Bedankt voor alle antwoorden. We hebben het systeem net gevuld zoals door jullie beschreven. Nu zitten we alleen met het volgende. Als ik de ketel laat verwarmen worden alle radiatoren op de eerste verdieping heel snel heel warm, maar drie van de vier radiatoren op de beganegrond blijven koud. Ook als ik de radiatoren boven allemaal dicht zet worden de radiatoren beneden zelfs na langere tijd wachten nog niet warm.

Enig idee wat hier het probleem van kan zijn?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Zitten er soms voetventielen op de aansluitingen aan de onderzijde die je dicht hebt gedraaid bij het verwijderen?
Die dan weer opendraaien.
 

Nielsklus

  • #8
Er zitten inderdaad voetventielen op, maar deze staan helemaal open. Kan het zijn dat de voetventielen van de radiatoren boven te ver openstaan t.o.v. de radiatoren beneden? Kreeg namelijk een foutmelding van de ketel welke niet in de handleiding staat, maar volgens internet betekent deze melding dat het retourwater te warm is. Lijkt erop dat de doorstroom niet helemaal verloopt zoals zou moeten.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Heb je thermostaatkranen?
Zo ja, heb je de koppen er af gehad en mogelijk niet goed teruggeplaatst?
 

Nielsklus

  • #10
Nee het zijn allemaal gewone radiatorknoppen. Zonder enige poespas.

De ketel geeft nu een code welke betekent: "De retoursensor heeft een cv-retourtemperatuur gemeten die hoger is dan 105 graden".
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #11
Waarschijnlijk toch lucht in de installatie, of de pomp die niet best meer is of zelfs niet draait.
 

Nielsklus

  • #12
Zal alle radiatoren nog eens nalopen en de automatische ontluchter op de ketel controleren. De ketel is nog niet zo heel oud (2004) en hij is nog gecontroleerd augustus 2009 (volgens de sticker). Mocht het probleem blijven bestaan dan zal ik toch maar eens een monteur laten komen. Op afstand is zo'n probleem natuurlijk moeilijk te beoordelen.

Bedankt voor de antwoorden en tips.
 

Nielsklus

  • #13
Even als aanvulling:

Ik heb de automatische ontluchter op de ketel een slag extra opengedraaid. Alle radiatoren dichtgedraaid. Een uurtje gewacht. Nogmaals alle radiatoren ontlucht (niet dat er ergens echt lucht uitkwam, maar even gewacht op een goede straal i.p.v. een zwak straaltje uit de ontluchtingskraan). Een dag gewacht en inmiddels draait de ketel weer normaal. Ook met de radiatoren weer open gaat het nu prima. Lijkt erop dat er toch nog ergens lucht vast heeft gezeten.

Nogmaals dank.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu