Vrijdragend stucplafond

Klusfan

  • #1
Om contactgeluid te voorkomen en omdat er nogal wat beweging zit in de houten balken van de verdiepingsvloer als er overheen gelopen wordt, wil ik een vrijdagend stucplafond maken van stucplaten in de woonkamer.

Ik wilde eerst Metal Stud profielen gebruiken, maar volgens de documentatie is dat niet aan te raden, omdat het niet stabiel genoeg is om een stuclaag op aan te brengen en moet er een afgehangen systeem gebruikt worden.

Mijn idee is nu om een drietal houten balken van 63 x 175mm te bevestigen aan de muur en een ijzeren balk die midden door de woonkamer loopt. De overspanning wordt dan 3400mm. Tussen die balken wil ik dan balkjes van 50 x 100mm bevestigen met 400mm tussenafstand, zodat ik daaraan de stucplaten kan bevestigen. De overspanning van die balkjes wordt dan 1400mm.

Zou dit een goede oplossing zijn qua geluidsisolatie en zou het plafond zo stabiel genoeg zijn om niet te scheuren, rekening houdend met het feit dat het huis langs een drukke klinkerweg staat waardoor je het huis behoorlijk voelt trillen als er een vrachtwagen langs rijdt?

Verder vroeg ik mij nog af of het beter is om stucplaten van 600mm of van 400mm breed te gebruiken.

Bij voorbaat dank.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Hoe groot is jou plafond in totaal.
want je schrijft een stalen balk in het midden.
geef eens aan de lengte en de breete.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Misschien is het beter om de verdiepingsvloer te versterken. Balklaag verdubbelen zorgt er waarschijnlijk voor dat er nauwelijks nog beweging in zit, zodat het nieuwe plafond gewoon tegen de balken kan. Steenwol tussen de balken beperkt het geluid.

Je gaat nog al een constructie eronder maken, wat behoorlijk wat kost. Als je vloer nu eigenlijk niet voldoet, kan je beter daar iets aan doen.

Alternatief is misschien een spanplafond met akoustisch materiaal. Geen idee hoe die kosten zijn tov. balken/stuc. Het zou best wel eens voordeliger kunnen zijn.
 

Klusfan

  • #4
Het gaat om een plafond van ongeveer 7 x 5,5 meter. Er zit nu een verlaagd balkjesplafond in, dus die balkjes zou ik mooi kunnen gebruiken om de stucplaten aan te bevestigen. Dat beperkt de kosten enigszins. Verder vind ik denk ik een stucplafond mooier dan een spanplafond.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #5
Hallo als het plafond nu al met balken is gemaakt is het goed mogelijk om het palfond te stucen.
Houd er wel rekening mee dat er breed gaas over de naden komt van de platen.
Ten tweede gaf je aan dat er veel last was van contact geluid.
Als de hangers van het verlaagde plafond vast zitten aan de orginele balklaag dan houd je bij het stucen en het isoleren met steenwol die contactgeluiden.
De contact geluiden moet je voordat je het plafond dichtmaakt zien te verhelpen.
Wij hadden in de bouw een systeem om bij horizontale scheidings constructies in hout,de hanger flexibel op te hangen.
Dit is heel simpel te maken.
Zorg dat er rubber tussen de vertikale hangers en de horizontale hangers rubber komt.( strook van rubber wat je wel ziet bij bomen die net zijn aangeplant).
Deze zorgt er voor dat de contactgeluiden gedempt worden.
Het enige punt waar dan het geluid nog doorheen naar de balk gaat is de schroef en of spijkers.
Het klank geluid demp je met de steenwol.
En wat betrefd de breete van de stucplaten ik zou die van 60 cm kiezen,omdat er dan minder naden in het plafond komen.
Let er wel op dat de platen op de langszijde een paar mm vrij van elkaar liggen dit is er voor dat het stucmateriaal goed tussen de naden van de platen komt en dit maakt de naad sterker.
Op de kopse kanten niet vrij houden deze zijde zuigen meer dan de langszijde wat structuur verschil kan opleveren in de afwerking.

SUC 7 heb je een meer dan SUC 6
 

Klusfan

  • #6
Bedankt voor de antwoorden tot nu toe.

Ik denk dat ik er maar toe over ga de bestaande balken te verstevigen en direct bevestigde veerregels te gebruiken om de stucplaten tegen aan te monteren. Met steenwol tussen de balken zal de geluidsisolatie dan wel goed genoeg zijn, denk ik.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu