Vreemde koppeling flex. slangetje

Kloek77

  • #1
Hallo allemaal,
ik kom een voor mij nieuw soort koppeling tegen.
Het gaat om flexibele slangetjes voor water welke meegeleverd zijn met een koffiemachine.

Er zit een soort halve bol van messing in de wartel, zie foto.

Hoe moet ik dat aansluiten, is die bol een soort knelring oftewel kan dit aan een knelkoppeling zonder de knelring daarvan te gebruiken?
 

Scoupevo

  • #2
Die kan je zo op een koppeling vast zetten :wink:
dus wat je zegd klopt :D
 

Xr8

  • #3
Dit is een zogenaamde conische afdichting. Dit wordt ook toegepast bij radiatorkranen. Dit kun je gewoon koud tegen elkaar aanzetten. Dicht af door de conische vorm.

Of je dit echter zo op een knelkoppeling kan draaien? Zal een kwestie van proberen zijn. Vaak hoort er een deel bij wat gemaakt is om het conische gedeelte op te laten klemmen. Is het slangetje aan beide kanten gelijk? Of is dit de zijde van de koffieautomaat?

In een knelkoppeling zit aan het uiteinde wel een conisch randje waar normaliter de knelring in valt.

Succes.
 

Tiho

  • #4
Knelring is toch ook conisch?
 

Xr8

  • #5
Klopt, kun jij alleen vanaf deze foto zien of deze draad een 1/2"draad is welke op een koppeling past? Mij lukt dat niet.

Eerst proberen lijkt me verstandig voordat er schroefdraad oid beschadigd raakt. Er zijn ook toestellen waarop andere schroefdraad wordt toegepast.
 

Tiho

  • #6
Daar heb jij gelijk in.

Bij ons in de hydrauliek staat er bij bsp draad op de moer 3/8 bv.

Is het een zogeheten snijring afdichting dan staat er niks.

En idd met de hand in elkaar draaien, loopt de kop vast in de koppeling (op een gegeven moment kun je niet meer aan het slangetje draaien dan)
daarna pas met een sleutel vastzetten.
 

Scoupevo

  • #7
Bij design kranen zitten ook vaak van deze slangen, tenminstie degene die ik gezien heb. dan is de ene kant een "male" en die zit in de kraan gedraaid. andere kant "female" draai je dan op een 12mm knelkoppeling.

en dan zou je natuurlijk ook voor 15mm knel zoiets kunnen hebben, maar ik heb ze altijd voor 12mm gehad. dus dat even controleren.
 

Xr8

  • #8
Je kunt deze koppeling inderdaad op een 12mm knelkoppeling draaien. Beter is echter om een puntstuk te nemen. Deze heeft een vlakke kant en daardoor ook een vlakke afdichting. Bij een knelkoppeling heb je te maken met een scherpe kant omdat deze koppeling op het eind conisch is.

Succes.
 

Kloek77

  • #9
Het is inderdaad 12 mm, de slangetjes hebben aan beide zijden dezelfde aansluiting. Er zit geen rubber ring oid in, het moet volgens mij echt op die bolle vorm afdichten.

Een knelkoppeling past qua vorm juist beter op de bol dan een puntstuk lijkt me.
Ik probeer het wel.
 

Xr8

  • #10
Bij deze slang moet je zeker geen puntstuk toepassen. Deze is vlak en niet conisch. Een 12mm sok of knie zal waarschijnlijk de uitkomst zijn.

Wat ik had beschreven sloeg overigens niet op dit slangetje maar op een van de voorgaande opmerkingen.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu