Vragen Vloerverwarming en stadsverwarming

Jamesss

  • #1
Ik heb wat vragen over vloerverwarming want ik zie door de bomen het bos niet meer.

Eerst wat info vooraf voor de beeldvorming.
Ik heb een huis gekocht in Tilburg en daar hebben ze stadsverwarming. Het is +/- 45m2 Keuken/hal/wc/huiskamer.

We willen uitgebreide bijverwarming omdat ik toch meermaals gezien heb dat hoofdverwarming toch niet op tijd de gewenste temperatuur geeft. Wil het om het natuursteen te verwarmen.

Ik heb bij mss wel 10 bedrijven offerte aangevraagd en snap er niks meer van. Dit zijn de dingen die ik constant tegenstrijdig tegen kom en hoop dat jullie me kunnen helpen.

- Bypass ventiel. Sommige partijen zeggen dat dit verplicht is met stadsverwarming en andere partijen zeggen dat het onmogelijk is. Wat is waarheid?

- Sommige partijen zeggen dat de vloerverwarming op de normale thermostaat aangesloten moet worden. Nu lijkt me dit raar. Je zet de vloerverwarming toch heel het jaar op 1 temperatuur met een pompschakelaar eraan en de rest van de temperatuur in het huis regel ik toch met de thermostaat en de radiatoren? Of maak ik een denk fout?

- Er bestaan echt erg veel verdelers en pompen. Ik hoorde bij 1 aanbieder (die wel erg betrouwbaar over kwam) over A en B klasse verdelers. Maar er zijn ook inteliggente verdelers etc etc... wat heb ik nu echt nodig.

- Is het een voordeel om via de kruipruimte aan te sluiten of juist nadeel?

- De wc heeft nu een mini radiator. Als ik vloerverwarming daar laat leggen moet deze blijven of kan deze eruit?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Allereerst doen wij hier geen uitspraken over offerte's e.d. en aanbiedingen van installateurs.

- Een bypass ventiel MOET worden gemonteerd als u een eigen cv ketel heeft, en 100% vloerverwarming op de beneden verdieping.) U heeft stadverwarming, dus is een bypass niet nodig.

- Het is verstandig om de vvw aan te sluiten op de "normale" kamerthermostaat, anders zal de vloer zowel in de winter als ook in de zomer worden verwarmd terwijl dit niet nodig is.
De pompschakleaar, die voelt een aanvoer temperatuur. zodra de aanvoerwater temp boven de +/- 29 graden komt zal de pomp gaan draaien en heb je dus een warme vloer (ook in de zomer).
Je kan de vvw en de radiatoren e.v.t. wel apart gaan regelen met bijv. eigen thermostaten en zone regelingen.

- Via kruipruimte??? wat bedoel je hiermee? Mijn advies..... nooit een vvw unit in de kruipruimte i.v.m. luchtophoping in de vloerleidingen.

- WC........mmmmmmhhhh Ik heb een hekel aan een warme pot....., Je blijft er te lang zitten, en ik vind het te onhygiënisch.
 

Jamesss

  • #3
Enorm veel bedankt voor de reactie.

Heb nog een vraag. Als ik de kamerthermostaat hoger zet word de vloer dan ook warmer of regelt de radiatoren dat? Of hoe moet ik dat zie?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Dat ligt er aan of je de hoofdmotor aanstuurt met de kamerthermostaat, dus de hoofd afsluiter.
Of dat je de verdeler afsluiter aanstuurt.
 

Jamesss

  • #5
Sorry dat ik het vraag maar welke heeft dan de voorkeur?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
Dat ligt er aan hoe jij wil regelen.

Alles regelen met de thermostaat dan staat hij op de hoofdleiding.

Als je groepen regelt dan staat hij op de verdeler
 

Heat

  • #7
Bypass wordt door veel installateurs aangeboden bij stadsverwarming, maar hoeft echt niet. (vraag eens naar het nut van dat bypassventiel bij stadsverwarming........)

A en B klasse verdelers, intelligente verdelers........verkooppraatjes!!! Slaat echt nergens op. (en toch vond je die aanbieder betrouwbaar.....waarom ??)

Bij toepassing van een pompschakelaar heb je geen warme vloer in de zomer!!! (dit in tegenstelling tot een antwoord wat ik hier boven zag)
Als de ruimte (thermostaat) geen warmte vraagt, zal de aanvoerleiding van de verdeler niet opwarmen en zal de pompschakelaar de pomp niet inschakelen. In de zomer warme vloer door pompschakelaar is pure onzin.
Altijd pompschakelaar laten installeren. Goede vvw-installateurs bieden deze overigens gratis aan. Zo'n pompschakelaar bespaart je veel geld en zou gewoon standaard op iedere vloerverwarmingsinstallatie moeten zitten. Neem er dan wel één waarbij ke de inschakeltemperatuur kunt instellen en koop zeker geen tweedehands exemplaar: zo'n schakelrelaistje heeft ook geen eeuwig leven.

Mijn advies is om de vloerverwarming op een aparte thermostaat te zetten en net te laten meedraaien met de radiatoren elders in de woining. Juist bij stadsverwarming is dat een heel goed eoptie om het in het hele huis goed warm te krijgen.
Als je alles op 1 thermostaat laat draaien kan het voorkomen dat je boven (of elders in de woning) geen warmne radiatoren meer krijgt.
Thermostaat op de vloerverwarming is dus aan te raden (ook al staat deze het hele jaar door op bijv. 20 graden)
Ook de digitale klokthermostaat wordt door de goede installateur gratis of voor weinig aangeboden.
Zoneregeling is zeker niet noodzakelijk om het in de hele woning comfortabel warm te krijgen.
 

Jamesss

  • #8
Dank u voor de heldere reactie.

Het is me echt een heel stuk duidelijker. Ik denk dat ik RTL ventiel/bypass als hetzelfde las en sommige aanbieders die zelfde fout maken.

Heb nu denk genoeg info om een weloverwogen besluit te maken.

Is het mogelijk om hoofdverwarming te nemen en radiatoren te behouden? Of is uitgebreide bijverwarming al meer dan genoeg?
 

Heat

  • #9
Bijverwarming raden wij altijd af: als je later ooit nog eens de radiatoren wilt verwijderen (of later de koper van je woning) kun je van bijverwarmning nooit hoofdverwarming maken, omgekeerd wel en radiatoren kun je altijd nog weg halen.......

Ik raad de vorm bijverwarming (waarbij de slangen dus te ver uit elkaar liggen) altijd af bij een houten, laminaat of gietvloer. Maar ook bij tegels etc. is het geen goede manier van vloerverwarming.
Als je eenmaal vloerverwarming gewend bent, gebruik je die radiatoren niet eens meer. (waarom men toch altijd weer die radiatoren wil........verwarmen met vloerverwarming spaart je zeker 20-25% op je stookkosten: maar staan ze niet in de weg, laat ze dan lekker staan)

En als de installateur al niet het verschil duidelijk kan maken tussen een RTL ventiel en een bypass, zou ik niet zoveel vertrouwen in zo'n installateur hebben.......
Een RTL is overigens verplicht bij stadsverwarming (net als een terugslagklep).
Let op dat de juiste verdeler wordt gemonteerd, want anders kun je grote problemen krijgen met je energieleverancier. Alleen maar op prijs kopen is niet zo heel slim......want de goedkoopste wordt al snel één van de duurste als je niet goed uit kijkt.........(reiskosten, wel of geen gratis pompschakelaar, thermostaat, goed advies)

Gedeelte van text verwijderd. Mod
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu