Vragen over eigen badkamer aanleggen

Gurbyyy

  • #1
Goedenavond vaklieden!

Afgelopen weken en komende weken ben ik bezig o.a. mijn badkamer te vernieuwen (koopwoning).

Hierbij heb ik de oude badkamer inmiddels gesloopt en ben begonnen met de opbouw, o.a. nu sleuven gemaakt voor leidingen en afvoeren.
Ik heb de volgende vragen waarop ik graag jullie reacties op zou willen vernemen:

a) De afvoeren die nu in de vloeren liggen 40mm naar de wasbak en 40mm naar de wasmachine (die ik ga inzetten als douche-afvoer), liggen met een aantal 90gr bochten (horizontaal) in het beton, zonder verlijming of iets dergelijks. Na uithakken kan ik ze dus vrij bewegen , verwijderen etc. Kan ik dit ook doen bij het leggen van de nieuwe afvoer of is lijmen beter? Of is dat bij in beton storten niet nodig? Is het dan 100% lekkage-vrij?

b) Het oude stalen bad en wasbak/kraanleiding waren beide geaard, door een aardedraad die rechtstreeks van de meterkast komt. Deze zijn allemaal verwijderd. Het nieuwe bad is van acryl, de poten van kunststof, de nieuwe douchebak is van acryl, de pootconstructie van metaal, dan nog een wasmeubel incl 2 kranen en natuurlijk de beide thermostaatkranen naar bad & douche. Wat moet er in de nieuwe situatie allemaal nog geaard worden? Soms lees ik ook van het aarden van kranen?! Is dit inderdaad nodig?

c) Volgens mijn elektricien moet aarde tegenwoordig (nieuwe richtlijnen) vanuit dde centraaldoos getrokken worden ipv de dikke harde metalen kabel die er al ligt. Echter vanuit de meterkast gezien, is die aarde eigenlijk overal hetzelfde en overal met elkaar verbonden (los van groepen e.d.) Mij lijkt dit dus effectief weinig verschil te maken, klopt dit idee?

d) Moet de vloer ook geaard worden? Daar dienen die netjes toch voor die onder mijn oude vloer tevoorschijn kwam? Of heeft dat een ander doel?

Hopelijk kunnen jullie iets met mijn verhaal!
Goed weekend alvast! Groetjes !
 

Toon

  • #2
A. Ligt eraan welke pvc stukken zijn gebruikt, zit er een rubber ring in, dan moet je ze niet lijmen, 'normale' pvc wel. Overigens zou ik de 90gr bochten vervangen door 2*45gr bochtje toe te passen.

b. Kuntstsof baden en douchebakken kun je verder niet aarden. De waterleiding hoeft maar op één punt geaard te zijn. Meestal wordt dit gedaan op het stukje koperen leiding onder de wastafel mbv een hiervoor bestemde aardklem. Gebruik de zoekfunctie eens op "aarding badkamer".

c. Je elektriciën heeft gelijk.

d. Moet ook in veel gevallen. Gebruik hiervoor ook eens de zoekfuctie.
 

Xr8

  • #3
Let wel, als het bochten met rubber zijn, en je gaat dit na jaren verdraaien dan is de kans op lekkage groot, het beste is om dan de bochten de vervangen, indien het hulpstukken zijn zonder ringen dan moet je wel lijmen.

Let bij het lijmen op dat je de hulpstukken voordat je ze lijmt eerst reinigt met pvc reiniger. Het is belangrijk dat het goed gelijmd word omdat je er achteraf niet meer bij kunt.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu