Vragen buitenmuur isoleren met voorzetwand

Josr

  • #1
Hoi,

Ik heb veel informatie gezocht (o.a. in dit forum) over voorzetwanden. Ik blijf met een paar vragen zitten:
  1. Hoeveel lucht moet er tussen de regels en de muur zitten (luchtspouw). Ik lees op dit forum 5 cm, iemand anders zegt 3 cm. Waarom is 0.5 of 1 cm niet voldoende, dan is er toch ook geen contact?
  2. Als ik een luchtspouw hanteer, zitten de houten regels alleen aan het plafond en vloer vast. Als ik nu op de verticale regel in het midden (dus bij een plafondhoogte van 3 meter ter hoogte 1.5 meter) een beetje ga duwen/trekken (er hangt iets aan de muur), dan ontstaan er 'enorme' kracht (hefboom) op de punten op het plafond en vloer waar deze verticale regel aan een horizontale regel vast zit. Dit is toch nooit sterk?
  3. Als ik het goed begrijp dient de luchtspouw om koudebrug te voorkomen. Maar met luchtspouw is deze koudebrug er ook, namelijk van buitenmuur -> plafond -> horizontale regel aan het plafond -> verticale regel. Dus wat is dan het nut van een luchtspouw. Is de koudebrug dan veel minder?
Na veel informatie te hebben doorgelezen, denk ik dat dit een goed recept is voor een sterke voorzetwand:
  • 2 horizontale regels aanbrengen vloer/platfond op 3 cm (?) van de buitenmuur.
  • Hiertussen verticale regels. De regels zijn even breed als de dikte van de glaswolplaat. De onderlinge afstand is de breedte van de glaswolplaat - 1cm.
  • Regels in de grondverf zetten.
  • Zorgen dat de glaswolplaat niet in de luchtspouw kan vallen door aan de achterkant van de regels latjes, nylon draad, o.i.d. aan te brengen
  • Glaswol plaat tussen de regels stoppen.
  • Dampremmende folie aanbrengen, naden aftapen, rand met muur afkitten.
  • 18 mm OSB plaat op de regels schroeven in steensverband.
  • Hierop gipsvezelplaten 10 mm schroeven
  • Gipsvezelplaten afwerken.
Heeft er nog iemand op- of aanmerkingen op dit 'recept'?

Bedankt! Jos
 

Chathanky

  • #2
Een koudebrug vormen in feite ook de scheidingsmuren van zijwanden, deze staan rechtsteeks in verbinding met de buitenmuur zonder thermische onderbreking. Dit hoeft niet altijd voor vochtproblemen te leiden, maar als het binnenklimaat te vochtig wordt zijn dit de eerste plekken waar condensvorming onstaat.

Isolatie kan gewoon aangesloten worden op de wand zonder spouw, tenzij er sprake is van optrekkend vocht. In dat geval moet je dit voor het isoleren opgelost hebben.

2 horizontale regels is wat aan de magere kant, tenzij de vertikale regels behoorlijk dik zijn.
 

Fluitketel

  • #3
Hoi,
  1. Voor wat betreft de dikte van de luchtspouw, bij gemetselde spouwmuren wordt door de baksteenfabrikant een bepaalde maat voorgeschreven (3 of 5 centimeter, dat weet ik niet precies) Deze maat komt voort uit de verwerkbaarheid van de steen, de metselaar moet de steen neer kunnen leggen.

    Bovendien valt tijdens het metselen vaak specie in de spouw. Bij een te dunne spouw kan hierdoor een brug tussen het buitenspouwblad en de isolatie ontstaan. Hierdoor kan water in de isolatie terechtkomen. Bovendien kan het de ventilatie van de spouw verhinderen. Ventilatie is doorgaans nodig om er voor te zorgen dat eventueel doorgeslagen regenwater of optrekkend vocht kan verdampen. Een langdurig vochtige spouw wil je niet hebben.
  2. Dan gebruik je een dubbele regel (van 50 x 100 mm). Ik weet dat fabrikanten van dergelijke voorzetwanden wel rekentabellen hebben voor houten regels met gipsplaat, voor wat betreft de regelafstand, afmetingen en het aantal lagen gipsplaat. Even googelen op gipsplaat.
    De gipsplaat in combinatie met de OSB plaat leverd overigens ook wel enige stijfheid.
  3. Hout isoleert. Bij een houten aansluiting op een buitenspouwblad is er dus feitelijke geen warmte (of koude) transport, dus geen koudebrug.
Voor wat betreft uw recept:
- waarom zet u de regels in de grondverf. Ik ga er vanuit dat er geen vochtprobleem is (goed ventilerende spouw), dan hoeft het hout dus niet behandeld te worden. Ik maak in ieder geval nooit mee dat houten voorzetwanden gegrond worden.

succes
 

Stefan

  • #4
Ik wil ook mijn garagemuur aan de binnenzijde isoleren ik wilde dit als volgt doen: een soort houten raamwerk plaatsen vast tegen de binnenmuur en daartegenaan osb platen. Aan de buitenzijde wil ik een aantal ventilatieroosters plaatsen (boven en onder) voor de circulatie. Maar moet ik er iets tussen stoppen, tussen de muur en de osb platen? Ik was dit eerst niet van plan daar ik gehoord had dat luchtisolatie ook goed werkt. Maar ik twijfel. Het gaat hier om een niewbouwwoning met daaraan vast een garage. Ik heb er in ieder geval een verwarming in laten plaatsen. Van de garage ga ik er een "sportstudiootje" van maken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Stefan,

Heb je wel eens van "topickapen" gehoord?
Dat doe je, wanneer je je eigen vraag over je eigen situatie toevoegt aan het onderwerp van een ander.

Dat is niet netjes, en het maakt een forum onoverzichtelijk.

Dus graag je eigen onderwerp aanmaken.

Slotje

PS. Mocht Josr nog iets toe te voegen hebben aan dit topic, stuur dan even een PB.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu