Vraag vloerbalken boven verdieping.

Scoupevo

  • #1
Hallo,

Ik ben druk bezig mijn huis te renoveren, en was van plan boven een badkamer te creëren.
Alleen echter las ik vaak dat de HoH afstand van balken vaak 60cm is.

Echter zijn mijn balken 75x175 met in de achterkamer een HoH maat van 77cm en in de voor kamer HoH 87cm.

Beide een overspanning van 396cm.

Echter zegt de balkenschuif bij deze maat een HoH afstand van 30cm, waar ik dus totaal overheen zit.

Is dit bij mij dan niet goed? heb geen last van vering of iets dergelijks.
Huis is van rond 1930.

en dan last but not least, kan ik hier wel een lewisvloer opleggen? dat zou dan boven de voorkamer moeten. opp.vlak +- 150x 396cm.


alvast bedankt
Pascal
 

Sjaan Smit

  • #2
Het houdt inderdaad niet over zo'n balklaag...Komt die badkamer in het midden van je huis of wel aan een van de zijmuren wat dat scheelt ok wel. In dat gevakl kan die bijna niet doorveren. En komt de lange zijde langs de muur of de korte??
 

BeeTeeWee

  • #3
Oei. Ik ben normaal niet zo snel benauwd, maar dit is wel op (over?) het randje van veilig. Bij mij thuis (1890) trof ik ook een grotere en ook steeds wisselende HOH-afstand (zie je veel hoor, in oudere huizen. Die 60 centimeter standaard is denk ik pas later gangbaar geworden) maar ik trof gelukkig wel balken van 7,5 x 22 centimeter aan.

Ik zou er, als je de boel toch open hebt liggen, voor de zekerheid maar even een constructeur naar laten kijken, dat kost je op de hele badkamer amper iets en die kan ter plekke een passende oplossing bedenken. Bijvoorbeeld: aan de muurkanten tussen de bestaande balken een dwarsbalk (raveel) monteren en tussen de ravelen (dus parallel aan de bestaande balken) een nieuwe balk bijzetten. Als je dan met lichtgewicht beton werkt, kun je vast wel een Lewisvloertje leggen.

Maar nogmaals: laat een constructeur de situatie even ter plekke beoordelen, dan heb je zekerheid.
 

Scoupevo

  • #4
Hallo,

Bedankt voor de reacties.

Ik ben in principe niet bang dat hij in zal storten, hij staat immers al meer dan 70jaar zo en de balken zijn nog goed.

De Badkamer zou er dan als volgt uit zien, van lange muur naar lange muur is +-150 cm en van korte muur naar korte muur +-396cm.

De balken lopen mee met de lange muur.

Nu heb ik nog 3 extra balken van dezelfde maat, en dacht die er tussen te zetten. dan krijg ik een HoH afstand van 40cm ongeveer.
Alleen weet ik niet of die in de muur moet doen of dat het ook met zo'n muur drager kan.
Voorkeur is in de muur uiteraad en heb ook geen probleem dat zo te doen, maar misschien hoeft het in dit geval wel niet.


Het overige word dan opgedeelt in twee slaapkamers, totale opp.vl. +- 376 bij 636cm met op 400cm een draagbalk.

Nou had ik gezegd dat hij niet veerde, waar de badkamer zou moeten komen is het wel nihil, maar waar de slaapkamers komen veert hij toch wel wat.
Maar alleen als je er op springt/veert.

Dus dat dacht ik op te lossen door er raveel balken tussen te zetten?
Een balk eronder gaat niet lukken, want zit met de kozijnen die erg hoog in de muur zitten, en dan zou er een balk in moeten van meer dan 7m.


Ik heb al eens gezocht naar zo'n constructreur, maar waar vind ik die precies? het liefst doe ik het zonder want heb helaas niet een al te groot budget en ga ervan uit dat dat niet al te goedkoop is.

alvast bedankt
 

BeeTeeWee

  • #5
In die 79 jaar heeft er ook nog nooit een betonnen plaat + bad + wanden + sanitair van zeg 1000 kilo op die balken gerust...

Nadeel van uithakken in de muur lijkt mij dat je dan wel heel veel muur vol gaten hebt zitten, om de 40 centimeter...

In de Gouden Gids staan vast wel een paar bouwkundig adviesbureaus. Die jongens vervelen zich momenteel vast en zeker stierlijk, dus voor weinig hebben ze vast wel zin in een uitje naar jouw project. Anders bel je er eens een paar, het is natuurlijk wel vakantie nu.

In een uurtje moeten ze je wat mij betreft toch best uit de doeken kunnen doen wat ze een goede oplossing vinden. Dat hoeft dan toch geen vermogen te kosten?
 

Sjaan Smit

  • #6
Mocht je ze in de muur leggen dan zeker een oplegging van 10 tot 12 cm en de koppen goed in de menie zetten. Dat idee met die 'schoentjes'' is niks voor zulke balken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu