Vraag om advies wel of niet riolering vervangen

Peter e

  • #1
Ik twijfel of ik mijn riool binnen en/of buiten moet vervangen. Graag wil ik de situatie beschrijven en jullie advies vragen.

De situatie: Vanuit het midden van het huis loopt een rioolbuis vanaf de WC naar buiten. Onder de WC komt ook de waterafvoer (geen toilet) van de badkamer uit. Buiten naast de keuken zit een gemetselde put. Bij het huis en bij de schuur verderop lopen 2 hemelwaterafvoeren (grespijpen) de grond in. Het huis is gebouwd in 1937.
Zie ook de afbeeldingen: afbeelding 1 is een situatieschets, afbeelding 2 is de afvoer onder de WC en afbeelding 3 is de rioolpijp die onder de keuken door naar buiten loopt.

Ik weet niet van welk materiaal de rioolpijp is gemaakt. Je kunt er met metaal in krassen en als je er met een hamer op slaat klinkt het naar steen. Het heeft niet de bruine greskleur, het zou een cementen pijp kunnen zijn, wellicht met asbest erin verwerkt (?). Ik twijfel of ik deze pijp preventief moet vervangen of dat hij nog vrolijk jaren mee kan. Als het asbest is laat ik m zoiezo mooi liggen. Er moet nog wel een keukenafvoer op deze pijp worden aangesloten. Ook weet ik niet hoever deze buis doorloopt in de tuin, wat wel handig is om te weten voor het uitgraven buiten .. Wellicht dat iemand het type buis herkent en kan vertellen wat het is en hoelang het is?

De stenen put en de hemelwaterafvoer bij het huis wil ik vervangen, vanwege het gevaar van lekkage en verzakking. Ik weet echter niet waar de hemelwaterafvoeren en de afwatering van de put uitkomen. Het kan op de pijp die uit het huis komt zijn aangesloten, maar ook op een ander systeem op een andere plek? Voordat ik de onderhoudsvrije tuin uitgraaf wil ik vragen of iemand hier zijn helder licht op kan laten schijnen, zodat ik weet hoever ik moet graven .. De put zit in ieder geval dicht genoeg bij de huispijp bij vervanging de hemelwaterafvoer hier op uit te laten komen, lijkt me.

Ik wil jullie het volgende vragen:
1-Wie weet van welk materiaal de rioolpijp is gemaakt, hoe ver deze doorloopt in de tuin en is het raadzaam deze preventief te vervangen?
2-Is het raadzaam om de riolering buiten te vervangen, of is dit bij nader inzien een slecht idee?
3-Kan iemand uitsluitsel geven over de ligging van de pijpen in de tuin?

Door werk overdag zal ik pas ’s avonds jullie berichten lezen. Bedankt voor het plaatsen alvast :)

 

Peter e

  • #2
 

MvanV

  • #3
Die bocht lijkt me van ijzer.

Die onderste foto zou wel eens lood kunnen zijn. Asbest wer toen nauwelijks gebruikt en deukt niet. Maar ik denk dat het jaren 60 krimpplastic is. Dat smolten ze over de volgende buis heen en maakt een weinig sierlijke, deukerige, kleurarme indruk. De manier waarop ze dat stuk muur gemetseld hebben (snel snel zonder verband en met te zandig cement) suggereert dat er nadien is geknutseld.

Vervangen van lood als riool hoeft bij mijn weten niet, het is geen drinkwaterleiding.
Het kan allemaal denk ik nog best 5 of 50 jaar mee, maar je weet het niet.
Voor gresbuizen geldt ongeveer 50 tot 100 jaar levensduur (afhankelijk van de belasting door gewicht en verzwakkingen).

Toch zou je het misschien het beste maar gewoon kunnen doen. Ooit is het op, en dan is het moeilijker dan nu.
 

Roelant1

  • #4
De bocht is een grespijp, de onderste foto is wat onduidelijk maar veel kans ook gres maar wat licht door een overbelichte foto.
Ik zou alles vervangen door pvc, door de regel is dat niet zo'n grote kostenpost en goed zelf te doen.
1 hoofdleiding van rond 125 leggen en daar met y-stukken alles opnieuw op aansluiten, eventueel een dubbele hoofdleiding leggen voor een gescheiden rioolsysteem in de toekomst.

Groeten,

Roelant.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu