Vorstvrije afvoer condenswater

Snarf2

  • #1
Ik zit met een gelijkaardig probleem, nl. het condenswater vorstvrij (via pompje) in de dakgoot (roofing) krijgen. Is roofing en PVC-afvoerpijp bestand tegen het zure water?
Maar ik reageer vooral op de opmerking dat hoe hoger de keteltemp., hoe minder condenswater...? Wat is dan het beste / zuinigste? Hoge temp. kost meer gas, en haalt dus ook nog eens minder uit het mindere condenswater, toch? Daarom stelde ik mijn ketel op minimum in:60°C.
Tot mijn loodgieter (ahum) voor de 3de keer terugkomt (laat me met dit vriesweer 3 weken wachten) om het water vorstvrij buiten te krijgen, moet ik 2 maal daags een emmer (brander staat op zolder; geen riool aldaar) gaan leeggieten in de WC, langs de zoldertrap omlaag, zo'n 15 liter per dag! (vandaar mijn reactie op de hoeveelheid in functie van de keteltemp.)
Wie legt dat verband eens goed uit?
 

Piet48

  • #2
Je hebt gebruik gemaakt van een bestaande topic.

Hoe meer condens hoe zuinger je stookt.

De hoeveelheid condens staat in verhoudng met het aantal kubs gas en de maximaal temp. van de ketel.

Als je met 50 graden keteltemp. je huis nog warm krijgt dan is dat nog zuiniger

Gr. Piet
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Topic gesplitst, kapen is niet toegestaan.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Dat gaat niet werken, want een afvoer naar de dakgoot zal altijd dichtvriezen. Het beste is een aansluiting te maken naar het riool binnenshuis. Of je moet gaan werken met tracingslinten, maar daar wordt het nou ook niet energiezuinig van.
 

Xr8

  • #5
Dakgoot/Roofing. Ken het laatste niet. Een dakgoot van zink zal in ieder geval in korte tijd kapot gaan door het zure condenswater.

Een condensafvoer hoort op de riolering aangesloten te worden. PVC pijp kan prima tegen het zure water.

15 liter per dag is met de huidige omstandigheden helemaal niet vreemd. Een HR ketel werkt volgens het condensatie principe. Een koude wisselaar zal beter condenseren dan een warme wisselaar. Daarmee haal je met een koudere wisselaar dus meer warmte uit de rookgassen. Is de wisselaar warmer dan zullen de gassen dus ook warmer uit de ketel gaan en in de rookgaspijp of buiten condenseren. Aan beide heb je voor verwarming dan niets meer.

Als je op het typeplaatje van de ketel ziet dan zul je ook zien dat een HR ketel bij een lagere temperatuur wat meer vermogen levert.

Succes.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Roofing is de belgische benaming voor bitumen als ik mij niet vergis.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je vergist je niet. :wink:
*wgb*
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu