Vorstbeveiliging pompinstallatie

Procedo

  • #1
Ik wil mijn bronpomp en installatie beveiligen tegen de vorst, danwel vorst bestendig maken.

Met name de dat laatste, vorstbestendig, vind ik het belangrijkste.
De installatie staat in een houten gepotdekselde schuur (5x5) en die is ben ik bang niet warm te stoken in de winter, nog afgezien van brandgevaar want de schuur staat ook nog redelijk vol.

Ik heb het water nodig voor paarden en wil eigelijk bij heel ernstige vorst de boel eventueel afsluiten. ( maar leeglaten lopen kan dan misschien al niet meer)

Zijn er leiding en koppelingen en afsluiters die vorstbestendig zijn?
 

Fiesiekus

  • #2
Kan je niet gaan rondpompen als het vriest?
 

Procedo

  • #3
Rondpompen zou kunnen voor een deel. maar hoe voorkom je dat dat de drukketel bevriest, of zijn er ketels die daar tegen kunnen. En de leiding vanuit de bron?
 

Droid

  • #4
Naar mijn idee is de schuur verwarmen de enige optie...
 

Fiesiekus

  • #5
Of afschakelen en via een by-pass het systeem leeg laten lopen.
 

Millew

  • #6
Flexibele kunststof leidingen gaan niet zo snel kapot bij bevriezen, maar dan zit je nog steeds zonder water.
Er is ook elektrische leidingverwarming verkrijgbaar, compleet met thermostaat. Met flink wat isolatie om de leidingen heen, kan je het stroomverbruik beperken.

Het voorraadvat zelf kan je met een stuk spiegelverwarming er omheen geplakt, vorstvrij houden. Met een thermostaat in of op het vat regel je de temperatuur.
Als je het hele vat isoleert met steenwol 80 mm dik, dan is 50 Watt voldoende om het water ca. 25 graden boven de omgevingstemperatuur te houden.
 

Procedo

  • #7
Millew dank voor je antwoord.
Het feit dat ik tijdelijk zonder water moet zitten bij erge vorst is niet zo'n probleem. maar ik wil met name zo lang mogelijk gebruik maken van het water als het er is. Dus bij elke vorst dreiging de leidingen moeten aftappen etc.

Met de kunststofleidingen bedoel je meem ik aan de tyleen leidingen en niet de (hard) pvc leidingen.
Zijn de koppelingen van die kunststofleidingen ook bestand tegen een beetje vorst?
 

Millew

  • #8
Polyethileen (PE) blijft bij lage temperatuur meer flexibel dan PVC. Bij het bevriezen van het water in de leidingen is er dus minder kans op schade aan de leidingen zelf. Dat geldt ook voor koppelingen en afsluiters van PE.
PE kan echter niet voorkomen dat water in de leidingen bevriest. In dat opzicht is het gelijkwaardig aan PVC.
 

Procedo

  • #9
Dank,
Het bevriezen is niet het bezwaar. Het kapotvriezen wel.

Dus als ik voor het leidingwerk PE gebruik is er geen gevaar bij bevriezing? of is dat te optimistisch gesteld?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Lopen de leidingen bovenlangs of door de grond ?
 

Millew

  • #11
Nooit kapotvriezen durf ik niet te zeggen.
Het materiaal waarvan tyleen waterleiding is gemaakt, HDPE, heeft bij +20 graden een groot rekvermogen, ca 300% bij breuk.
Dit neemt geleidelijk af naarmate de temperatuur lager wordt. Bij ca. -75 graden is het zo bros dat het geen rek meer kan opnemen.
De uitzetting van ijs (ca. 10%) bij bevriezing zal dus geen probleem zijn.
Ijs krimpt trouwens weer bij verder dalende temperatuur.

Door het voortdurend uitzetten en weer terugkrimpen zal het materiaal wel sneller verouderen dan bij constante temperatuur.
Verder zijn er natuurlijk ook kwaliteitsverschillen in toegestane druk en per fabrikant. Let er dus op wat je koopt en waar.

Je zal wel moeten zorgen dat de leiding vrij kan meebewegen met het uitzetten. B.v. door muurbeugels te gebruiken met een rubber tule of de leiding in een mantelbuis monteren. Bij lange stukken kan je eventueel een expansielus opnemen.
Verder zijn drukventielen verkrijgbaar om de hogere waterdruk door het bevriezen, af te laten. Deze kan je monteren bij afsluiters e.d. als extra bescherming. Maar of dit in de praktijk ook werkt, zou ik niet weten.
 

Procedo

  • #12
Dank voor de antwoorden.

De leidingen buiten zullen zo veel mogelijk door de grond lopen, maar op een paar plekken toch boven de grond komen, zoals bij de waterbak en in de stal. Ook in de schuur waarnaast de bron komt zal de leiding bovengrond zijn al zal ik dat wel middels een kastje kunnen afdekken, In de schuur zelf zal ook alles bloot staan. Als het buiten twee daagjes vriest dan vriest het binnen ook. De truuk met de spiegel verwarming kan dan een oplossing zijn voor het drukvat en de drukregelaar. Alle overige onderdelen dan dus van HDPE.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu