Voorzetwand zijbalk bevestiging en luchtgeluid vragen.

Sander02

  • #1
Ik heb in de woonkamer nu 2 van de 3 voorzetwanden naar de buren geplaatst.

Nu heb ik de eerste-en laatste vertikale balk van het frame ook aan de zijmuren vast geschroeft. Echter lees ik net, dat je houten frame beter alleen aan plafondbalken en vloer kan vastmaken.

Tussen die 2 zijbalken en zijmuren zit 3mm dik ondervloer strook.

Heeft dit werkelijk een groot negatief effect op de overdragt van lucht geluid van de buren? Zal toch meer voor contactgeluiden negatief zijn?

Verdere informatie over mijn voorzetwanden:

Balkenframe 44*44 vrij van de bestaande wand dus. (balken zijn met wat pur dotten verbonden met de bestaande muur voor stevigheid).

Tussen plafondbalken en bovenbalk voorzetframe, zit 1mm dik rubber. In elke plafondbalk zit het frame middels 1 schroef vast.

Onderkant frame zit met een aantal schroeven op de vloer vastgezet. Wel heb ik daartussen de ondervloer (groene plaat) en vloerbedekking laten zitten. De schroeven zitten voornamelijk door de vloerlatten en een paar in een vloerbalk.

Frame is gevuld met steenwol. Dubbele laag 12,5mm gips waarvan de naden versprongen zijn.

Wand loopt tussen plafondbalken door. Heb gipsplaten tot paar mm onder verdiepingsvloer door laten lopen.

Dit moet toch sowieso wel aardig wat verbetering geven kwa luchtgeluid?
In de kruipruimte zou ik de ruimte tussen de vloerbalken ook nog opkunnen vullen als dat veel scheelt.

Daarnaast misschien nog 18mm dik oslaag over bestaande vloer of zou dat overbodig zijn als je houten vloer neemt?
 

Sander02

  • #2
Ok, het was wel een aardige lap tekst :)
Ik wil dus alleen weten of het vastschroeven van een voorzetwand aan de zijwanden negatief effect heeft op luchtgeluidsoverdrachts. Ik neem aan toch alleen voor contactgeluiden? Gaat vooral om kuggen buurman en regelmatig heel hard praten.
Voor verdere details over de voorzetwand, zie hierboven.
Ik moet dus nog 1 wand en zou mogelijk met wat moeite, de schroeven van de andere wanden via zo'n multitool ofzo kunnen doorzagen. Er zit nog dunne ondervloer tussen zijbalk en muur, dus misschien net genoeg om met een zaagje tussen te komen. De Dubbele laag gipsplaten verwijderen is eigenlijk geen optie. Is versprongen aangebracht en zijn 3 x 1.20m, dus niet zo handzaam.
 

Roman

  • #3
Geluidsoverdracht via lucht of materialen is feitelijk gelijk ware het niet dat lucht verwaarloosbare massa heeft en geen stijf materiaal is waardoor er geen "flankering" (contactgeluid) plaatsvindt (verwaarloosbaar).

contactgeluid (flankering) treedt dus op bij stijve materialen. Een stuk lood, veel massa, is redelijk flexibel (niet stijf) flankeert wel maar minder dan bijvoorbeeld een stuk MDF (massa EN stijf).

Lucht "isoleert" (of wel scheidt) flankering, het onderbreekt het contactgeluidspad.

Goed. Bedenk dat je huis één groot stuk stijve massa is, alle muren zitten aan elkaar. dus contactgeluid flankeert eenvoudig van de ene muur naar de andere. Het bevestigen van een voorzetwand aan de zijmuren is dus eigenlijk net zo erg als deze bevestigen aan de achterliggende muur of zelfs de vloer en plafond. Echter, hoe meer afstand tussen de bron en de voorzetwand hoe meer de flankering in volume afzakt. Vandaar dat je alsnog beter niet op de achterliggende wand kunt monteren maar beter aan de vloer, plafond en zijmuren. Hoe groter de afstand hoe beter. hoewel het om marges gaat.... maar alle kleine beetjes maken één grote.

door rondom het frame een "verend" materiaal te plaatsen (zoals jij hebt gedaan) ontkoppel je hopelijk het frame van de wanden. Mits goed uitgevoerd. Ik kan je nu al zeggen dat je dat niet gaat lukken. Niet alleen de schroeven die alsnog contactgeluid doorgeven maar ook veerkracht van het onderliggende materiaal zal ws niet voldoende zijn. Je kunt dat wel berekenen en/of testen. Maar de schroeven zul je dan ook met rubber moeten monteren. Lastige klus kan ik je vertellen. Dus vergeet dat.
Het materiaal rondom het frame kan wel zorgen voor "luchtdichtheid". Maar kit het ook rondom altijd helemaal of. Waar lucht (of licht) gaat, gaat geluid.

Kortom, bouw een stevig frame en vul die met genoeg wol (hoe dikker hoe beter) en plaats twee 12mm gips platen. ook die lagen rondom goed afkitten.

Jouw frame lijkt dus wel prima. hoewel ik de pur zou verwijderen... 44mm frame kan 40mm wol dragen, prima.

Is je vloer op de begane grond of zit er nog een ruimte onder? In dat geval is het plaatsen van 18mm OSB prima, het brengt nl extra massa aan. En je weet dat massa isoleert. 18mm MDF of multiplex is nog beter (meer massa).
 

Sander02

  • #4
Aha fijn, een antwoord van onze expert Roman. Bedankt dat je weer zo'n uitgebreid antwoord geeft. Top!

Die schroeven aan de zijkant laat ik dan zitten, als het toch verwaarloosbaar is. Bij de laatste wand die ik nog moet doen, kan ik ze weglaten.

Het pur is nodig, omdat ik 1 wand dus zonder heb gedaan en die wand kan je wat in beweging brengen als je tegen het gips aandrukt.
(misschien wel positief ter isolatie)
De dunne horizontale balken, van 44*44 zijn niet echt stijf. Daarnaast zal
het rubber tussen frame en plafondbalken, hoe stijf deze ook is, toch bij kracht iets meegeven.

De andere voorzetwand is precies hetzelfde, maar nu met truc van een timmerman voorzien van een aantal dotten pur tussen muur en verticale balken. Dit resulteert is een niet beweegbare voorzetwand. Dit probleem had ik nooit eerder gehad, omdat ik toen 69 bij 44, ongeschaaft gebruikte. Is toch stuk stabieler. (of het komt echt alleen door het rubber boven en en ondervloer/vloerkleed beneden).

Roman, jij gebruikt toch acrylkit rondom? Gebruik je nog een bepaald type? Met zo veel mogelijk rek? Ik vroeg me laatst af of sommige, goedkope acryl niet na jaren z'n rek verliest en dus een starre verbinding geeft wat resulteert in geluidsoverdracht? Wat denk jij?

Ik zal de vloer(begange grond, met zo'n 50 cm kruipruimte eronder) waarschijnlijk ook gaan verdikken. Dus liever mdf of multiplex. Hopelijk hebben ze die dan ook in van die handzame in elkaar schuifbare panelen. In het topic wat ik voor de vloer had aangemaakt, schreef ook iemand estrich panelen. Nadeel daarvan is de dikte.
 

Roman

  • #5
Neem een standaard acrylkit, of je voor kwaliteit gaat is aan jou. Gebruik niet een transparante maar bijvoorbeeld wit. Die heeft meer massa.

als er enkel een kruipruimte onder je vloer zit heeft het verzwaren voor geluidsreductie geen enkel nut.
 

Sander02

  • #6
Geeft dat geen reductie van geluid via de balken dan?
 

Roman

  • #7
Ja, luchtgeluid. Maar voor wat? Voor contactgeluid maakt het nog steeds niet uit en flankeert even vrolijk weer door de balken. Als je die weg in wilt slaan zul je de vloer verend moeten maken, en dat is onbegonnen werk. Tenzij je specialist ben :)
 

Sander02

  • #8
Alleen voor lichtgeluid bedoelde ik ook. Contact geluid is het probleem niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu